?>

Dünyaya gelen her 10 bebekten 1’i prematüre

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Ceyhun Dalkan, dünyaya gelen her 10 bebekten 1’inin prematüre olarak doğduğunu, hayata erken ve şanssız başlayan prematüre bebeklerin varlığına ve sorunlarına dikkat çekme

Sağlık - 8 yıl önce

Gebelik sürecinde anne adayları yakından takip edilmeli

Öncelikle prematüreliğin önlenmesi için gebelik sürecinde, anne adaylarının yakından takip edilip, olası sorunlarının düzeltilip, prematüreliğin önlenmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Ceyhun Dalkan, en sık prematüre doğum nedenleri arasında, anormal yerleşimli plasenta, kese suyunun fazla olması (polihidramnioz) ve kesenin erken yırtılması sayılabileceğini ifade etti.

Prematüre bebeğin, özellikle 37'nci gebelik haftasından önce, gelişimini tamamlamadan doğan bebekler olarak tanımlandığını söyleyen Doç. Dr. Dalkan "34'üncü ve 37'nci gebelik haftaları arasında doğanlara geç prematüre denir. Bu bebeklerin kiloları ve görünümleri normal, zamanında doğan bebekler gibi olsa da, doğum sonrası yaşadıkları sorunlar prematüre bebekler gibidir. Bu bebekler, ısılarını, kan şekerlerini normal sınırlarda tutmakta sorunlar yaşamakta ayrıca solunum sıkıntıları, zamanında doğan bebeklere göre daha sık olmaktadır. Bu nedenle deneyimli ekiplerce yakından takip edilmeleri daha uygun olur" dedi.

"Prematüre bebekler doğum sonrası yakından takip edilmeli"

Doç. Dr. Dalkan, prematüre doğan bebeklerin, çeşitli organ gelişimlerini tam tamamlayamadan ve yağ depoları tam dolmadan doğdukları için doğum sonrası ciddi sorunlara da açık olduklarını söyledi. Prematüre bebeklerin solunum, kalp-damar, kan-metabolizma, mide, bağırsak, nörolojik ve göz problemlerine açık ve yatkın olduklarını da ifade eden Doç. Dr. Dalkan, olası sorunların bilinerek, doğum sonrası yakından takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yaşanacak solunum problemleri için öneriler

"Solunum sıkıntısı, akciğer gerilimini azaltan surfaktan eksikliği nedeniyle ortaya çıkar" diyen Doç. Dr. Dalkan, "Bebek solunum cihazına bağlı olarak takip edilip, akciğer gelişimi için surfaktan verilmelidir. Kronik akciğer hastalığı, solunum sıkıntısı nedeniyle kullanılan solunum cihazı ve oksijen tedavilerinin akciğerde oluşturduğu sorunlar nedeniyle olur. Bu nedenle bu bebekler, solunum cihazında çok yakından ve dikkatle takip edilmelidir. Hava kaçakları, normalde akciğerin etrafında olmaması gereken havanın akciğer ile akciğer zarı arasına kaçmasıdır. Akciğerin tam gelişmemesi. Apne (solunum durması ve kalp hızının azalması), saptanırsa, bebeğe solunumunu uyarması için kafein verilmelidir" dedi.

"Prematüre bebeklerde anne sütü hayati derecede önemlidir"

Doç. Dr. Dalkan şu ifadeleri kaydetti: "Patent Duktus Arteriozuz (PDA): Kanın akciğerden ters yöne gitmesine neden olan kalp hastalığıdır. Tansiyon düzensizlikleri. Düşük kalp hızı. Anemi (kansızlıkla) ile igili problemler. Kan verilmesi gerekebilir. Kan şekeri, magnezyum ve kalsiyum düzensizlikleri için bebekler yakından takip edilmelidir. Böbrek yetmezliğine yatkınlık. Beslenme zorlukları; emme ve yutma güçlükleri. Sindirim güçlükleri. Nekrotizan enterokolit (NEK), bağırsak duvarında zedelenmeye bağlı ağır bir hastalıktır. Bu nedenle prematüre bebeklerde anne sütü hayati derecede önemlidir.

Intraventriküler Hemoraji: Beyin boşluğu içinde kanamadır. Bebeğin yoğun bakımdayken belirli aralıklarla beyin ultrasonu çekilmeli. Periventriküler lökomalazi, beyin boşlukları etrafındaki dokuların zayıflamasıdır. Prematüre Retinopatisi: Bebeğin gözünde anormal damarlanma sonucunda, körlüğe kadar giden bir durumdur. Bebek belirli aralıklarla deneyimli göz doktoru tarafından muayene edilmeli ve gerekirse lazerle tedavi edilmelidir. Bebek 1 aylık olduğunda göz muayenesi yapılmalıdır.”

"34 hafta altında doğan bebeklere ultrason çekilmeli"

Doç. Dr. Ceyhun Dalkan, prematüre bebeklerin, taburcu edilmeden önce herhangi bir sorunu kalmadığı, kendi ısısını sağlayabildiği, anne göğsü veya biberonla beslenebildiği, kalp ve solunum durmasının olmadığı ve ailenin bebeğe bakabilecek durumda olduğundan emin olunduğunda taburcu edilmelisi gerektiğine dikkat çekerek, bebek taburcu olmadan önce, taburculuk ve sonrasındaki takip planlarının iyi yapılması, 34 hafta altında doğan bebeklere ise beyin ultrasonu çekilmesi gerektiğini vurguladı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mardin'deki STK'lardan Kaymakam Safitürk'ün katledilmesine tepki

2016-11-11 20:17 - Gündem

KOAH hastası sigaranın zararlarını ilginç bir ironiyle anlattı

2016-11-16 19:47 - Sağlık

'FETÖ'nün belirlediği 108 adaydan 107'si Yargıtay üyesi seçildi'

2016-11-16 21:52 - Gündem

Barcelona'da Umtiti sakatlandı

2016-11-10 23:32 - Spor

Akyazı Stadı'nda sona yaklaşıldı

2016-11-13 14:52 - Spor

Arka sokaklardan şampiyonluğa uzanan kardeşler

2016-11-14 14:52 - Çevre-Hayat

'Diriliş Ertuğrul'daki yaşantı Ulupamir'de

2016-11-17 15:32 - Çevre-Hayat

Yalova'da iş adamlarına FETÖ operasyonu

2016-11-12 12:32 - Gündem

Japonya Güney Sudan'a asker gönderecek

2016-11-15 17:02 - Dünya

Diyabetle hayatın anahtarı: Doğru beslenme

2016-11-12 13:02 - Sağlık

İlgili Haberler

Uzmanından 'Alışveriş sepetine en son et ekleyin' tavsiyesi

12:58 - Sağlık

Türk bilim insanları akciğer zarında sıvı birikmesinin tekrarını önleyecek yöntem geliştiriyor

12:47 - Sağlık

HMPV'nin bazı risk gruplarında bronşit veya zatürreye dönüşebileceği uyarısı

11:38 - Sağlık

Rahim ağzı kanserinin HPV aşısıyla 2050'den sonra bitebileceği öngörülüyor

11:37 - Sağlık

Ege Üniversitesi Türkiye'nin sağlık temalı araştırma üniversitesi olma yolunda

13:37 - Sağlık

Günün Manşetleri

AB, Gürcistan'la vize serbestisini kısmen askıya aldı

15:57 - Dünya

Lübnan'ın güneyinde işgali sürdüren İsrail'in son saldırılarında ölenlerin sayısı 24'

15:53 - Dünya

CANLI-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize adım adım yaklaşıyoruz

15:42 - Siyaset

Kahvenin libresi tarihi zirveyi gördü

15:32 - Ekonomi

Konya'da binanın çökmesiyle ilgili yakalanan 6 şüpheli adliyede

15:27 - Gündem