?>

Dünyanın en genç profesörü Oktay Sinanoğlu'nun vefatının 10. yılı

Ömrünü bilime adayan, Türkçenin gelişmesi için çalışmalar yürüten, 28 yaşında "dünyanın en genç profesörü" ünvanını kazanan ve "Türk Einstein" olarak bilinen kimya mühendisi Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu'nun vefatının üzerinden 10 yıl geçti

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 3 gün önce

İstanbul

Oktay Sinanoğlu, 25 Şubat 1935'te, babası Nüzhet Haşim Sinanoğlu'nun başkonsolos olarak görev yaptığı İtalya'nın Bari kentinde dünyaya geldi.

İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasının ardından 1939'da ailesiyle Türkiye'ye dönen Sinanoğlu, çok küçük yaşlarda bilime ilgi duymaya başladı.

Türkiye Eğitim Derneği (TED) Ankara Yenişehir Lisesini birincilikle bitiren Sinanoğlu, 1953'te TED tarafından burslu olarak kimya mühendisliği eğitimi için ABD'ye gönderildi.

ABD'de 1956'da Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley) Kimya Mühendisliğini birincilikle bitirerek mezun olan Sinanoğlu, 1957'de Massachusetts Institute of Technology'den (MIT) birincilikle mezun olarak yüksek kimya mühendisi oldu.

Berkeley'de 1959'da "Kuramsal Kimya" üzerine doktora yapan Sinanoğlu, iki yılda tamamladığı doktorası süresince ABD Atom Enerjisi Merkezi'nde araştırmalarda bulundu.

Dünyanın en genç profesörü oldu...

ABD'de Harvard ve Yale üniversitelerinde genç yaşta dersler veren Sinanoğlu, yeni buluşlarını verdiği dersler ve yayınlarıyla dünyaya tanıtarak 26 yaşında profesör oldu.

Sinanoğlu, 2 yıl sonra, 1963'te "dünyanın en genç profesörü" ünvanını kazandı ve New York Times gazetesinde "28 yaşında Yale'in en genç kimyacısı" haberiyle adından söz ettirdi.

Türkiye'de kuramsal kimyanın gelişmesinde öncülük eden Sinanoğlu, 1973'te Almanya'nın en önemli bilim ödüllerinden biri olan "Aleksander Von Humboldt Bilim Ödülü''nü kazandı.

Sinanoğlu, 1975'te Japonya'nın Uluslararası Seçkin Bilimci Ödülü'nü kazandı ve aynı yıl özel kanunla kendisine "Türkiye Cumhuriyeti Profesörü" ünvanı verildi.

ABD, Almanya, Fransa, İsveç, Japonya, Hindistan, Rusya, Meksika ve daha pek çok ülkeye bilimsel araştırmalar ve projeler için giden Sinanoğlu, üst düzeyde bilimsel ve devlet nişanları aldı, devlet başkanlarının şeref konuğu oldu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mütevelli heyeti 1962'de, yalnızca Oktay Sinanoğlu'na mahsus olmak üzere "Danışman Profesör" ünvanını verdi.

Dünya bilim literatürüne önemli katkılarda bulundu...

Türkiye Cumhuriyeti Özel Elçisi olarak 1976'da Japonya'ya gönderilen Oktay Sinanoğlu, Türkiye ile Japonya arasında kültür, bilim ve eğitim ilişkilerinin temellerini attı.

Yale Üniversitesi'ndeki profesörlük görevinden 1993'te emekliye ayrılan Sinanoğlu, aynı yıl Türkiye'ye dönerek Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nde profesörlüğe atandı. 9 sene bu görevi sürdüren Sinanoğlu, 2002'de emekli oldu.

Amerika Bilim ve Sanat Akademisinin ilk Türk üyesi olan Sinanoğlu, TÜBİTAK Bilim Ödülü, Sedat Simavi Ödülü, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği Üstün Hizmet Ödülü ile Yılın Fikir Adamı ve Yılın Bilim Adamı ödüllerini kazandı.

Sinanoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinin oylarıyla 2005'te "Yılın Yıldızları En Beğenilen Bilim Adamı Ödülü"ne layık görüldü.

Bilim hayatı boyunca kuantum fiziği ve kimyası, moleküler biyoloji ve matematik alanlarında yüzlerce teorem geliştiren Sinanoğlu, dünya bilim literatürüne önemli katkılarda bulundu.

İki kez Nobel kimya ödülüne aday gösterilen Sinanoğlu, canlılara biyolojik kimliğini veren DNA'ların şifresini çözerek, bilinmeyen türden canlılar yaratmanın teorisini kurdu.

Ömrünü Türkçe öğretimine adadı...

Oktay Sinanoğlu, 1980'li yıllarda Türk siyasetindeki sorunlar, eğitim ve dil bilimi gibi konularla ilgilendi, kendisini Türkçe öğretimine adadı.

Sinanoğlu, birçok röportajında, konferansında ve makalesinde "Türkçe giderse Türkiye gider. Yabancı dille eğitim ile Türkiye gider" düşüncesini savundu.

Türkçenin bilim dili olması gerektiği fikrini savunan Sinanoğlu, her konuşmasında dilin önemine dikkati çekerek, "Dilini kaybeden bir millet, kimliğini de kaybeder." ifadeleriyle Türkçeye verdiği önemi gözler önüne serdi.

Sinanoğlu, bir başka konuşmasında ise Türkçe ve kültüre ilişkin, "Gönlü yüzdüren dildir. Toplumun diline de kültür deriz. Bunun tarifini de biz yaptık. Kültür toplumun gönlüdür. Herkesin de gönlü vardır. Bizim Türkçe de dünyanın en eski dillerindendir. Matematik gibi yapısı vardır." değerlendirmesinde bulundu.

Sinanoğlu "Adam", "Göçmen Hamamı", "Bye Bye Türkçe", "Hedef Türkiye", "Dayatmalar Kabusu", "İlerisi İçin", "Ne Yapmalı", "Büyük Uyanış", "Türkçe Giderse Türkiye Gider", "2050'ye 5 Kala: Dünyanın 105 Yıllık Tarihi" ve 3 ciltlik "Yeni Bilim Ufukları" isimli kitapları kaleme aldı.

Sinanoğlu, 19 Nisan 2015'te, ABD'nin Miami kentinde, solunum yetmezliğine bağlı olarak tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti.

Naaşı Türkiye'ye getirilen Sinanoğlu, İstanbul'daki Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Doğaseverler Abant'ta nisanda yağan karın keyfini çıkardı

2025-04-12 15:37 - Magazin

Türkiye aort ameliyatlarında dünya standartlarında

2025-04-17 11:52 - Sağlık

Suudi Arabistan, 'kaçak hacc'a karşı Mekke'ye sadece hac vizesi olanları alacak

2025-04-12 22:03 - İslam-Hayat - Şevval 1446

ABD'li müzik grubu Green Day, Hz. İsa'ya yazılan şarkıyı Filistinli çocuklar için uyarladı

2025-04-14 18:27 - Magazin

Nvidia yapay zeka süper bilgisayarlarını ilk kez ABD'de üretecek

2025-04-14 18:37 - Teknoloji

Döşemealtı Devlet Hastanesi uzman doktorlarıyla tam donanımlı hizmet veriyor

2025-04-15 15:33 - Sağlık

Çocukluk dönemi için "altı bileşenli karma aşı" uygulaması bugün başlıyor

2025-04-14 00:02 - Sağlık

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneğinden "erken tanı" uyarısı

2025-04-12 17:02 - Sağlık

ROKETSAN bu yıl yüzde 50 büyümeyi hedefliyor

2025-04-14 12:23 - Teknoloji

Türk Hematoloji Derneği ve Novo Nordisk'ten, hemofili hastalarının kesintisiz tedavisi için rap

2025-04-17 12:13 - Sağlık

İlgili Haberler

ABD’li Profesör, tutuklu Türk öğrenci Rümeysa Öztürk için açlık grevine başladı

11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ABD'de eğitim gören yabancı öğrenciler görüşlerini ifade etmeye çekiniyor

20:47 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Türkiye 'su stresi'ne karşı önlemler alıyor

15:58 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Türkiye'den Gazze'ye giden doktorlar bölgede yaşadıklarını anlattı

14:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Bosna Savaşı'nın tanığı "Saraybosna'nın hafızası Vijecnica" 129 yıldır ayakta

11:22 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Galatasaray kazandı, Fenerbahçe takıldı, puan farkı 5’e çıktı

23:12 - Spor

Esenyurt'ta tekel bayisindeki silahlı kavgaya ilişkin davada karar açıklandı

22:48 - Gündem

Vatikan, Papa Franciscus'un ölüm sebebini ve vasiyetini açıkladı

22:42 - Dünya

Alanyaspor 3 puanı tek golle aldı

22:27 - Spor

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: İslam dünyasıyla güvene dayalı ilişkileri sürdürüyoruz

22:18 - Dünya