?>

Dünya'daki yaklaşık 8 milyon canlı türünün yüzde 25'i yok olma tehlikesi altında

Dünya üzerinde 8 milyon civarındaki hayvan ve bitki türünün yaklaşık yüzde 25'i, beşeri unsurlar nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Gündem - 2 yıl önce

Ankara

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 20 Aralık 2013'teki 68. oturumunda, 1973'te Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme'nin (CITES) imzalandığı gün olan 3 Mart'ı, vahşi hayvan ve bitkiler hakkında bilinç oluşturmak amacıyla "Dünya Yaban Hayatı Günü" ilan etti.

Her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Yaban Hayatı Günü'nün bu yılki teması, dünya çapında kritik düzeyde nesli tükenmekte olan yabani canlıların durumuna dikkati çekmek ve onları korumak için çözümler üretmek ve farkındalık yaratmak amacıyla "Yaban Hayatını Korumak için Ortaklık" olarak belirlendi.

Tema kapsamında, bu yıl çok sayıda ortak çalışma çıkarmak için uluslararası, ulusal ve yerel olmak üzere 3 düzeyde ortaklıklara odaklanılacak.

AA muhabirinin Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetler Arası Bilim-Politika Platformu'nun (IPBES) son raporundan derlediği bilgilere göre, hayvan ve bitki türünün yüzde 25'i nesli tükenmekle karşı karşıya bulunuyor.

İstilacı türlerin 50 yılda ikiye katlanması ekosistemleri ciddi şekilde tehdit ediyor

Rapora göre, iklim değişikliği, kirlilikler ve istilacı yabancı türlerin yayılması gibi faktörler, ekosistemleri doğrudan ve dolaylı yollarla etkileyerek 50 yılda kötü gidişi hızlandırdı.

Dünya yüzeyinin yaklaşık beşte biri, biyolojik çeşitliliğin fazla olduğu yerler dahil istilacı yabancı tür canlıların riski altında. İstilacı tür canlıların sayısı 50 yılda ikiye katlandı. Bu artış da hem yerel canlıları hem de ekosistemleri ciddi şekilde tehdit ediyor.

Öte yandan, son 50 yıl içerisinde ekonominin büyümesi insan nüfusunun ve küresel ticaretin artması nedeniyle biyolojik çeşitlilik çok büyük zarar gördü. Özellikle denizlerdeki plastik kirliliği 1980'den bu yana 10 kat artarak en az 267 türü etkiledi.

Deniz kaplumbağalarının yüzde 86'sı, deniz kuşlarının yüzde 44'ü ve deniz memelilerinin yüzde 38'i, yıllar içerisinde plastik kirliliğinden etkilendi.

Hem karada hem de suda yaşayabilen amfibi türlerin yüzde 40'ından fazlası, resif oluşturan mercanların ise neredeyse yüzde 33'ü tehlike altında bulunuyor.

Nesli tükenmekte olan türlerin yok olma hızı, 10 milyon yılda kaydedilen ortalama hızdan en az yüzlerce kat fazla noktaya çıktı.

Böceklere ilişkin net verilere ulaşılmazken mevcut veriler, böcek türlerinin de yüzde 10'unun tehlikede olabileceğine işaret ediyor.

Karada yaşayan yaklaşık 500 bin canlı türü "yürüyen ölü türler" olarak geçiyor

IPBES'in raporunda, insan tahribatı nedeniyle deniz ve kara ekosisteminin ciddi şekilde etkilendiğine dikkat çekiliyor.

Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 70'ini kaplayan okyanusların yüzde 97'sinin beşeri unsurlardan etkilendiği belirtilen raporda, çevrenin dörtte üçünün insan eylemleri sonucu önemli ölçüde değiştiği, sulak alanların da yüzde 85'inin yok olduğu kaydedildi.

Küresel ısınma, okyanusların asitlenmesi, radyasyon, kirlilik ve kentleşme gibi unsurlar deniz ekosistemine önemli ölçüde zarar verirken çevreye olan etkilerin yoğunluğu konuma göre değişebiliyor.

Ayrıca karada yaşayan, tatlı su ve deniz omurgalıları, omurgasızlar ile bitki gruplarının yüzde 25'i de nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıyayken habitat kaybı ve bozulmasının neden olduğu küresel karasal habitat bütünlüğü de yüzde 30 azaldı.

Raporda karada yaşayan, uçamayan memelilerin yaklaşık yüzde 47'sinin ve iklim değişikliğinden olumsuz etkilenmiş olabilecek kuşların yüzde 23'ünün tehdit altında olduğu belirtiliyor.

Dünya üzerinde bulunan 8 milyon canlının yaklaşık 2 milyonunun denizde yaşadığı belirtilen raporda, yaklaşık 500 bin karada yaşayan canlı türünün "yürüyen ölü türler" olduğunu ve habitatlarının zamanında iyileştirilmemesi halinde tamamen yok olabileceği uyarısı yapılıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD, Ukrayna'ya Rusya içinde saldırı düzenlemek üzere bilgi sağladığı iddialarını reddetti

2023-03-03 07:28 - Dünya

Gaziantep'te telefonunda terör örgütü DEAŞ'a ait fotoğraf olduğu belirlenen şüpheli tutuklandı

2023-02-25 21:15 - Asayiş

İkizler Alican ve Emrecan depremde el ele hayata veda etti

2023-02-24 12:53 - Çevre-Hayat

Enner Valencia atıyor, Fenerbahçe kazanıyor

2023-02-26 12:11 - Spor

Adıyaman'da çadır kentteki depremzede çocukların yüzü etkinliklerle gülüyor

2023-03-02 13:24 - Magazin

Burcu Yarbay, depremzedelere helikopterle yardım ulaştırıyor

2023-02-27 16:52 - Çevre-Hayat

Kahta'daki çadır kentte çocuklar deprem psikolojisinden etkinliklerle uzaklaşıyor

2023-02-26 19:53 - Çevre-Hayat

Türkiye'yi sarsan deprem felaketi akademik olarak masaya yatırıldı

2023-02-25 13:02 - Gündem

Umre parasını bağışlayan hayırsever, köyündeki evini de depremzede aileye açtı

2023-02-28 13:57 - Çevre-Hayat

Liberya Cumhurbaşkanı'ndan depremde ölen Hataysporlu Atsu'nun ailesine 10 bin dolar yardım

2023-02-24 14:17 - Spor

İlgili Haberler

KDK'den fahri trafik müfettişlerinin ceza tutanakları için "fotoğraf" tavsiyesi

11:47 - Gündem

Erzurum, Kars, Tunceli ve Ardahan'da kar yağışı etkisini sürdürüyor

11:17 - Gündem

Bazı bakanlık ve kurumlarda atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

01:59 - Gündem

Türkiye'den 8 kişilik heyet Kazakistan'daki uçak kazasını araştırmak için Bakü'ye gidiyor

22:23 - Gündem

Emniyet Genel Müdürlüğünden Temel Özel Harekat Kursu duyurusu

21:27 - Gündem

Günün Manşetleri

Gazze'de gönüllü çalışan Türk doktor Kamacı: Tek kelimeyle soykırım gördüm

20:48 - Dünya

Kazdağları'nda kar yağışı sebebiyle ulaşım güçlükle sağlanıyor

20:00 - Çevre & Seyahat

Fatih Terim, yeni takımı Al-Shabab'ın başında ilk antrenmanına çıktı

20:00 - Spor

Bakan Kurum: Türkiye'nin sahillerinde yapılan en büyük düzenleme projesi olabilecek kentsel tasarım projemizi hazırladık

20:00 - Siyaset

Norveç: İsrail'in Gazze'deki hastanelere saldırıları kabul edilemez

19:58 - Dünya