?>

Dünyada okuryazarlıkta son yıllardaki artışa rağmen hala 763 milyon kişinin okuma yazması yok

Dünya genelinde son 50 yılda okuryazar sayısındaki istikrarlı artışa rağmen, büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 763 milyon kişi hala okuma yazma bilmiyor.

Gündem - 2 yıl önce

Ankara

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) verilerine göre, son 50 yılda özellikle genç nüfusta okuryazarlık oranının önemli ölçüde artmasına karşın, dünya genelinde temel okuma yazma becerisinden yoksun olanların sayısında bu yıl 8 milyon civarında düşüş yaşandı.

UNESCO verilerinde geçen yıl 771 milyon olan okuma yazması olmayanların sayısı bu yıl 763 milyona düştü.

Genç nüfusta okuryazarlık oranındaki artışa rağmen, UNESCO İstatistik Enstitüsünün bu yıl yayımladığı verilere göre, 2020 yılında dünya genelinde 15 yaş ve üzeri her 7 genç ve yetişkinden en az biri temel okuryazarlık bilgisinden mahrum.

Okuryazar olmayan nüfusun büyük bölümü Güney Asya bölgesinde

Güney Asya bölgesi, okuryazar olmayan nüfusun neredeyse yarısına ev sahipliği yaparken bu oran, Sahra Altı Afrika için yüzde 27 seviyesinde.

Dünya genelinde okuryazar olmayan nüfusun yüzde 10'u Doğu ve Güneydoğu Asya’da, yüzde 9'u Kuzey Afrika’da, yüzde 4'ü Latin Amerika ve Karayipler'de bulunurken okuryazar olmayanların yüzde 4'ü Batı Asya’da yaşıyor.

Okuryazarlığa olumsuz etkilerine ilişkin Kovid-19 krizinin eğitim ve okuryazarlık bağlamında milyonlarca çocuk, genç ve yetişkinin karşılaştığı zorlukları daha da kötüleştirdiği ifade ediliyor.

UNESCO’ya göre, küresel çaptaki salgın kaynaklı öğrenme kayıpları, bu neslin öğrencilerinin yaşam boyu kazançlarında 21 trilyon dolara yakın gelir kaybına yol açabilir.

Okuma yazma bilmeyenlerin üçte ikisini kadınlar oluşturuyor

Dünya genelinde kadın okuryazar sayısının erkeklere oranla daha az olması dikkati çekiyor. Son yıllardaki verilere göre, okuma yazma bilmeyenlerin yaklaşık yüzde 65'ini kadınlar oluşturuyor.

Orta ve Doğu Asya, Avrupa, Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Karayipler'de kadın ve erkek okuryazarlar arasındaki fark azken Kuzey Afrika, Batı ve Güney Asya ile Sahra Altı Afrika'da cinsiyetler arasındaki okuryazarlık farkı daha fazla.

Okula gidemeyen 244 milyon çocuk bulunuyor

UNESCO verilerine göre, düşük ve orta gelirli ülkelerde basit metinleri dahi okuyamayan 10 yaşındaki çocukların tahmini oranı 2019'da yaklaşık yüzde 57 iken 2022'de yüzde 70'e yükseldi.

Okula kayıtlı bulunanlar da dahil olmak üzere önemli sayıda çocuk, temel okuma yazma becerilerinden yoksun. Yaşları 6 ila 18 olan 244 milyon çocuk ve genç ise okula dahi gidemiyor.

Dünya genelinde 15 yaş üstünde okuryazarlık oranı yüzde 86

Dünya genelinde 15 yaş üstü olanların yaklaşık yüzde 86’sı okuma yazma bilgisine sahipken yaşları 15 ila 24 olan gençler için ise bu oran yüzde 91 seviyesinde.

Ayrıca söz konusu veriler, 65 yaş ve üzeri yetişkinlerde okuryazarlık oranının yaklaşık yüzde 78 olduğunu ortaya koyuyor.

Dünya Okuma Yazma Günü

UNESCO, 1967'de 8 Eylül'ün Dünya Okuma Yazma Günü olarak kutlanmasına karar verdi.

Her yıl 8 Eylül'de kutlanan Dünya Okuma Günü'nde bireylerin ve toplumların okuryazarlığının öneminin vurgulanması ve konuyla ilgili sorunlar hakkında farkındalık yaratılması amacıyla çeşitli faaliyetler düzenleniyor.

Bu yıl Dünya Okuma Yazma Günü, dünya çapında "Geçiş sürecindeki bir dünya için okuryazarlığı teşvik etmek: Sürdürülebilir ve barışçıl toplumların temelini oluşturmak" temasıyla kutlanıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Güney Afrika'da en az 74 kişinin öldüğü yangın, "kaçak yerleşim" sorununu gündeme taş

2023-09-01 12:12 - Dünya

Teknoloji kullanımı tarımda verimlilik ve kaliteyi artırıyor

2023-09-02 11:48 - Ekonomi

Yeryüzü Doktorları'ndan yeni sağlık kampanyası

2023-09-05 17:37 - Sağlık

Trump'ın Georgia'da seçimlere müdahaleyle suçlandığı dava canlı yayımlanacak

2023-09-01 11:58 - Dünya

Dünya Motokros Şampiyonası'nda yaklaşık 400 bin ziyaretçi ağırlandı

2023-09-05 11:57 - Spor

Fatih'te taksicilere yönelik denetim gerçekleştirildi

2023-09-01 21:17 - Asayiş

Giresun'da sağanağın yol açtığı hasar gideriliyor

2023-09-04 16:10 - Gündem

Türkiye'nin ilk yerli su altı robotu "ROV" ile yasak avcılığın önüne geçiliyor

2023-09-01 13:57 - Teknoloji

TEKNOFEST'te kenevir katkılı tekstil, kozmetik ve kompozit ürünleri ilgi çekti

2023-09-02 11:27 - Teknoloji

İsrail, Doğu Kudüs'teki Filistinlileri evlerini "kendi elleriyle" yıkmaya zorluyor

2023-09-01 14:33 - Dünya

İlgili Haberler

Ankara Valiliğinden soğuk hava ve zirai don uyarısı

22:42 - Gündem

Akdeniz'de iki deprem

21:13 - Gündem

İstanbul'da en yüksek hava kirliliği değeri Göztepe'de ölçüldü

20:13 - Gündem

Kızılaydan ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek desteği

18:32 - Gündem

Sivas'ta sahipsiz köpeklerin saldırdığı çocuklardan biri yaralandı

18:28 - Gündem

Günün Manşetleri

Sırbistan'da bugünkü gösteri öncesinde binlerce öğrenci başkent Belgrad'a geldi

01:47 - Dünya

İstanbullular güzel havayı fırsat bilerek yeşil alanlarda iftar yaptı

00:43 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Trump: Ukrayna ateşkesi kabul etti, Rusya'yı zor da olsa ikna edebiliriz

00:10 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: (Suriye'de) Terör faaliyetlerine bulaşan bütün silahlı unsurların denklem dışına çıkması elzem

23:46 - Siyaset

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov'dan Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Doğan'a teşekkür

23:43 - Dünya