Cushman & Wakefield'in raporuna göre Türkiye’den 3 cadde dünyada en iyi kira artışının yaşandığı caddeler oldu.
A sınıfı işyeri pazarında, Avrupa’da en yüksek artışı yüzde 30 ile Türkiye gösterdi. İstanbul’un 3 mühim caddesi; Avrupa’da en yüksek kira artışlarının yaşandığı 10 pazar içerisinde yer aldı.
Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlığı şirketi Cushman & Wakefiled, 2014 yılı Türkiye gayrimenkul pazarı raporunu açıkladı. Gayrimenkul sektörüne ait dünya çapında hazırladığı analiz ve raporlarla piyasaya katma kıymet yaratan Cushman & Wakefield yıllık raporunda; ofis, perakende, otel, lojistik ve mesken dalının nabzını karşılaştırmalı şekilde ortaya koydu. Rapora göre, A sınıfı işyeri arzı yüzde 30, şahıs başına azalan AVM endüstrisi yüzde 7, mesken satışı ise geçen yıla nazaran yüzde 2 artarken, İstanbul’da otellerin doluluk oranı azaldı.
OFİS PAZARI YİNE BİR REKOR KIRDI
2013’te muamele hacmi bakımından rekor kıran işyeri pazarı 2014’te gene bir rekor kırarak 300 bin metrekareye ulaştı. En çok istek gören bölgeler gene MİA ve Ataşehir oldu. Pazara toplamda 900 bin metrekare yeni arz eklendi.
Toplam A sınıfı işyeri arzı yılsonu nedeni ile 4,2 milyon metrekareye erişerek yıllık bazda yüzde 30 artış gösterdi. Böylece Avrupa pazarları içerisinde en yüksek artışı kaydetti.
Ofis pazarına ati 2 sene içinde, bilhassa MİA, Ataşehir ve Ümraniye bölgelerinde olmak üzere 2,1 milyon metrekare yeni arzın eklenmesi, 2015 yılı sonunda yekün A sınıfı işyeri arzının 5 milyon metrekareyi aşması ve kiraların umumi açıdan sabit kalması bekleniyor.
İSTANBUL’UN 3 ÖNEMLİ CADDESİNDE KİRA ARTIŞLARI DİKKAT ÇEKTİ
Geçtiğimiz aylarda ‘İstanbul’un Alışveriş Caddeleri’ raporunu da ortaya koyan Cushman & Wakefield; Abdi İpekçi, Bağdat ve İstiklal Caddeleri’nde yaşanan muamele hacmi ile kira artışlarına dikkat çekti. Yıllık raporda yer piyasa verilere göre; Üç mühim caddede, yıllık yekün 17 bin 500 metrekarelik muamele gerçekleşti. Abdi İpekçi yüzde 21, Bağdat Caddesi yüzde 24 ve İstiklal Caddesi yüzde 27 ile Avrupa’da en yüksek kira artışlarının yaşandığı 10 pazar içerisinde yer aldı.
Rapora göre, 635 bin metrekarelik yeni AVM arzı ile 2013’ün altında kaldı. Ancak 2014 yılsonu nedeni ile yekün arz 350 AVM’de 9,9 milyon metrekareye ulaştı. Bin şahıs başına azalan AVM endüstrisi ortalaması 122 metrekareden 130 metrekareye çıktı. Ankara ve İstanbul, şahıs başına azalan AVM endüstrisi bakımından başı çekmeye devam etti. Gelecek 3 sene içerisinde Sivas, Van, Yozgat bu şeklinde henüz AVM olmayan vilayetlerde de AVM projelerinin yaşama geçmesi bekleniyor.
YABANCIYA YAKLAŞIK 19 BİN KONUT SATILDI
Cushman & Wakefield’in yıllık gayrimenkul pazarı raporu, mesken satışlarına ait çarpıcı verileri de ortaya koydu. Buna göre; 2014 sonu nedeni ile geçtiğimiz yıla nazaran yüzde 2 artışla, yıllık 1,16 milyon tane mesken satışı gerçekleşti. Toplam mesken satışların yüzde 34’ü ipotekli satış oldu. Yabancıya mesken satışı geçen yıla nazaran yüzde 56 arttı. Toplam 18 bin 959 konut, yabancıya satıldı.
İSTANBUL’DA OTELLERİN DOLULUK ORANI YÜZDE 65’E GERİLEDİ
Rapor, otel pazarına ait ayrıntılara da yer veriyor. 2013’e göre yüzde 5,5 artarak 36,8 milyon ziyaretçi piyasa Türkiye’de 11,8 milyon ile en çok ziyaretçi piyasa il İstanbul oldu. Ziyaretçi sayısını yüzde 12 artıran İstanbul’da otellerin doluluk oranı ise yüzde 65’e geriledi. Genel şekilde otel arzının artarak çoğalması ile uzun süreli konaklamalar için tercih edilen ‘extended stay’ ismi verilen otellere ilginin artarak çoğalması gerilemenin başlıca nedenleri içerisinde gösteriliyor. Zira bu tip otellerin doluluk oranları istatistiklere yansımıyor.Rapor, yeni otel yatırımlarına da değiniyor. Buna göre; 2014 yılı içerisinde 57 kentte yeni kazanç yapılacak otel sayısı 275’e, yatak sayısı takribî 73 bine yükseldi.
-dikGAZETE