?>

Dünyada girişim sermayesi fonu yatırımlarındaki en büyük pay yapay zekaya ayrıldı

Yapay zeka girişimleri, dünyadaki girişim sermayesi fonlarının en fazla yatırım yaptığı sektörlerden biri haline geldi.

Ekonomi - 1 ay önce

Londra

AA Muhabirinin finansal veri sağlayıcısı PitchBook verilerinden derlediği bilgilere göre yapay zeka, 2024'te küresel çaptaki sermaye girişim yatırımlarının yüzde 35,7'sini oluşturdu. Bu oran, ABD'de yüzde 45,8'e ulaşırken, Avrupa'da yüzde 25,6 ve Asya'da yüzde 19,3 oldu.

Uluslararası danışmanlık şirketi EY'nin analizine göre sadece geçen yılın son çeyreğinde yapay zekaya sağlanan girişim sermayesi finansmanı 62,2 milyar dolar olurken, bu alandaki dört büyük yatırım tek başına 26,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

EY verilerine göre, 2024'te girişim sermayesi fonlarının yapay zeka yatırımları yıllık bazda yüzde 27 artışla 180 milyar doları aştı.

"Girişim sermayesi yatırımlarında yapay zekayla desteklenen büyüme söz konusu"

Buenos Aires'te yer alan IAE İşletme Okulu Dekanı Carolina Dams, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde yapay zekanın yükselişini girişimcilik ekosisteminin büyümesi için bir fırsat olarak gördüğünü söyledi.

Girişimcilerin yapay zeka teknolojilerini düşük maliyetle kullanarak yeni şirketler kurabilecekleri ve uygulamalar geliştirebileceklerini dile getiren Dams, "Son 4-5 yıldır girişim sermayesi yatırımlarında bir düşüş görülüyordu ancak şu an büyük ölçüde yapay zeka ile desteklenen bir büyüme söz konusu. Girişim sermayesi yatırımlarının büyük bir kısmı yapay zeka alanındaki çalışmalara gidiyor. Öte yandan, yapay zekayla ilgili konuştuğum birçok girişim sermayesi yatırımcısı, her gün girişimlerden yatırım talebi aldıklarını ve bu taleplerin fazlalığı nedeniyle ne olup bittiğini anlamanın zor olduğunu da söylüyor." diye konuştu.

"Oyun yeni başlıyor"

Dams, yapay zekanın çok geniş bir alana yayıldığını ve bu nedenle hangi sektörlerde en büyük etkiyi yapabileceğinin iyice anlaşılması gerektiğini vurguladı.

"Bu alanda oyun yeni başlıyor ve geleceği tahmin etmek zor." diyen Dams, büyük şirketlerin üst düzey yöneticilerine şu öneride bulundu:

"Önemli bir değişim söz konusu ve bunun birçok sektör ve şirket üzerinde etkisi olacağına inanıyorum. Ancak şu anda büyük şirketlerin üst düzey yöneticileri için teknolojiye yönelik devasa yatırım yapma zamanı değil çünkü belirsizlikler fazla. Bunun yerine, keşfetmeye, öğrenmeye ve küçük yatırımlara odaklanarak teknolojinin nasıl gelişeceğini görmenin daha akıllıca olacağını düşünüyorum. Çin'deki DeepSeek'in ortaya çıkışı sonrası gördüğümüz gibi, açık ve kapalı kaynak platformlar arasındaki rekabetle, geleceğin belirsiz olduğu bir dönemdeyiz ve yakın gelecekte ne olacağını tahmin etmek zor. Bu tür dönemlerde, 'bekle-gör' yaklaşımını benimsemek daha doğru olabilir."

Dams, yapay zekanın bu dönemde gelişmekte olan piyasalara çeşitli fırsatlar sunduğunu da dile getirdi.

Yapay zekanın, daha küçük ekipler ve daha az sermayeyle girişimlerin geliştirilmesine olanak sağladığını belirten Dams, "Gelişmekte olan ekonomiler, özellikle finansmana erişim ve eğitim gibi konularda birçok zorlukla karşı karşıya olsa da, bu süreçte birçok fırsatı değerlendirebilirler." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karla kaplanan Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı kesimi havadan görüntülendi

2025-02-22 15:03 - Çevre & Seyahat

BM İnsan Hakları Konseyinin 58. Oturumu Cenevre'de başladı

2025-02-24 14:43 - Dünya

Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya Rus gazı sevkiyatı yeni bir rekora imza attı

2025-02-21 18:08 - Özel Haber

Suriye'de rejimin değişmesine rağmen Batı yaptırımları büyük ölçüde sürüyor

2025-02-25 11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

FETÖ'ye yönelik 'Kıskaç-40' operasyonu şüphelilerinden 102'si ByLock kullanmış

2025-02-22 13:27 - Asayiş

TEKNOFEST 2025 teknoloji yarışmaları başvuruları 1 Mart'a kadar devam edecek

2025-02-21 15:52 - Teknoloji

AB, ağır eleştirilerin gölgesinde İsrail ile Ortaklık Konseyi Toplantısı düzenliyor

2025-02-23 11:58 - Dünya

İstanbul'da içme suyu kayıp ve kaçak oranı yüzde 18,63'e düştü

2025-02-22 16:32 - Gündem

A Milli Kadın Futbol Takımı, UEFA Uluslar B Ligi'nde yarın İrlanda Cumhuriyeti'ne konuk ol

2025-02-20 10:27 - Spor

Almanya’da genel seçimler için oy verme işlemi başladı

2025-02-23 10:15 - Dünya

İlgili Haberler

Ardahan Üniversitesi 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını yeniden yeşertti

14:53 - Ekonomi

Türkiye tohum sektöründe küresel oyuncu haline geldi

14:22 - Ekonomi

Binalarda enerji verimliliğini artıracak yeni yalıtım uygulaması yarın başlıyor

13:18 - Ekonomi

Trump tarifeleri öncesi ABD otomotiv endüstrisinin en büyük 10 pazarı arasında

12:53 - Ekonomi

Kurumlar vergisinde beyan ve ödeme dönemi yarın başlıyor

12:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bazı AB ülkeleri ile İngiltere ve Ukrayna Dışişleri Bakanları Madrid'de toplandı

15:07 - Dünya

İtalya'da Tesla bayisinde 17 otomobil yandı

15:03 - Dünya

Belçika'da çalışanlar greve gitti

14:57 - Dünya

Ardahan Üniversitesi 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını yeniden yeşertti

14:53 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan İsrail Dışişleri Bakanı Saar'ın açıklamasına tepki

14:43 - Gündem