?>

Dünyaca ünlü tıp dergisi Sabuncuoğlu Şerefeddin'i kapak yaptı

Amerika'da yayınlanan Clinical Microbiology and Infection isimli tıp dergisi, Mart 2020 sayısında, Osmanlı döneminde tıp alanında önemli eserler veren ünlü Türk hekim ve cerrah Sabuncuoğlu Şerefeddin'i kapak resmi yaptı.

Sağlık - 4 yıl önce

Amasya

Bulaşıcı hastalıklar konusunda önemli bir tıp dergisi olan Clinical Microbiology and Infection isimli dergi, Sabuncuoğlu Şerefeddin'i kapak resmi yapmasının ardından, Amasya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim görevlilerinin hazırladığı Sabuncuoğlu Şerefeddin ve eserlerine ait bilgileri içeren yazıyı yayınladı.

Amerika'da yayınlanan Clinical Microbiology and Infection isimli tıp dergisi, Mart 2020 sayısında, Osmanlı döneminde 1402-1468 yıllarında Amasya'da hekimlik yapan Sabuncuoğlu Şerefeddin'in olduğu resmi kapak fotoğrafı olarak kullandı.

Amasya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim görevlileri, dergi okuyucularına ve tüm ilgilenenlere bilgi vermek için dergi editörüne bilimsel anlamda "editöre mektup" formatında Sabuncuoğlu Şerefeddin'e ait bilgileri içeren bir yazı gönderdi.

Yazıyı inceleyen editörler, Sabuncuoğlu Şerefeddin'in kullandığı tıp tekniklerini derginin sitesinde online olarak yayınladı.

Amasya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Polat, Sabuncuoğlu Şerefeddin'in, (Sabuncuzade Şerefeddin) Türk hekimleri kadar dünya tıbbı için de çok önemli bir değer olduğunu söyledi.

Clinical Microbiology and Infection isimli derginin mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları alanında saygın bir dergi olduğunun altını çizen Polat, şunları kaydetti:

"Biz bu durumdan dolayı gurur duyuyoruz. Impact faktörü (etki katsayısı) 6,45'tir. Muhtemelen derginin bilimsel kurulunda veya kapak resmini düzenleyen ekip içinde tıp tarihi konusunda birikimli bilim insanları var. Sabuncuoğlu, Fatih Sultan Mehmet Han zamanında Amasya'da görev yapmış, bir hekim, bir bilim insanı, bir araştırmacı. Şerefeddin Sabuncuoğlu'nun, cerrahi alanındaki eseri Cerrahiyyetül Haniyye'dir. Bu eserde Şerefeddin Sabuncuoğlu birçok cerrahi girişimi, çizimler yaparak anlatmıştır. Cerrahiyyetül Haniyye'nin PDF formatındaki orijinal hali rektörlüğümüzce Fransa'dan getirtildi."

Şerefeddin Sabuncuoğlu'nun ikinci önemli eserinin "Mücerrebname" olduğunu anlatan Polat, "Eczacılık, farmakoloji alanında yazılmış bir eserdir. On yedi bölümden oluşmaktadır. Kitapta tiryaklar (panzehirler), macunlar, merhemler, müshiller, haplar, fitiller, gargaralar, tanımlanmıştır. Bu ve benzer çalışmaları ile Şerefeddin Sabuncuoğlu'nun deneysel tıbba, kanıta dayalı tıbba çok önem verdiğini anlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Sabuncuoğlu Şerefeddin'in eserlerinde salgın hastalık günlerinde çeşitli tavsiyelerde bulunduğunu aktaran Polat, "Eserlerinde, bütünüyle olmasa da parça parça bölümlerde, elini yıka, kalabalığa girme gibi tavsiyelerde bulunuyor. Salgın hastalıklar durumunda ünlü hekimimizin tavsiyelerine uyalım." dedi.

Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Bedirhan Sezer Öner ise Sabuncuoğlu Şerefeddin'i dergide kapak fotoğrafı olarak görünce mutlu olduklarını vurgulayarak, "Bizim tıp tarihi açısından ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz Sabuncuoğlu Şerefeddin'in dünya tarafından da onaylanıyor olması bizi daha da heyecanlandırdı." diye konuştu.

Sabuncuoğlu Şerefeddin'in kullandığı tıp aletleri ve teknikleri, Amasya Belediyesine ait Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi'nde sergileniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Osmanlı'nın dahi devlet adamı: Ahmed Cevdet Paşa

2020-05-25 16:17 - Gündem

Mustafa Demirci 'Amin' eserine farklı ülkelerden öğrencilerle klip çekti

2020-05-21 01:17 - Çevre-Hayat

Rusya'dan Türk-Rus ilişkileriyle ilgili tarihi fotoğraf paylaşımı

2020-05-27 01:04 - Özel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yarından tezi yok, yeni bir gönül seferberliği başlatıyoruz

2020-05-24 03:02 - Gündem

Mübarek bayramdır! hayırlar fethine, şerler def’ine vesile ola! Can bula cânânını.. Bayram o bayram ola!

2020-05-24 09:52 - Özel Haber

RTİB, Rusya'da online Bayramlaşma töreni düzenledi

2020-05-27 05:22 - Özel Haber

Süt sektöründe Çin'e ihracat hareketliliği

2020-05-22 22:02 - Ekonomi

TRT, Yeşilköy Acil Durum Hastanesi'nin yapım hikayesinin belgeselini çekti

2020-05-26 15:47 - Medya

Koronavirüs ve Keşmir'de yıkıma yol açan dinmek bilmeyen şiddet

2020-05-21 14:52 - Dünya

Türkiye Varlık Fonu'ndan açıklama

2020-05-21 01:42 - Ekonomi

İlgili Haberler

"Mantar pişirme ve muhafaza şartlarına göre gıda zehirlenmelerine yol açabilir" uyarısı

14:37 - Sağlık

Anne sütüne teşvik için mamaların reçeteyle satılması önerisi

13:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı, alarm veren sezaryen oranlarına karşı "normal doğum"u teşvik edecek

11:23 - Sağlık

Uzmanlar, normal doğumun anne ve bebek sağlığı açısından önemini anlattı

20:02 - Sağlık

Aziz Sancar'ın "beyin kanseri" çalışması 2 yıl da insanlarda denenecek

19:47 - Sağlık

Günün Manşetleri

Suriye'nin Humus ilinde, İran destekli grupların kullandığı askeri havalimanı hedef alındı

02:33 - Dünya

ABD başkanlık yarışında liderler, Helene Kasırgası'nın etkilediği eyaletlere yöneldi

01:07 - Dünya

İsrail, Gazze ve Batı Şeria'da eylül ayında gazetecilere dönük 185 ihlal gerçekleştirdi

01:02 - Dünya

Dışişleri Bakanlığı atama kararları Resmi Gazete'de

00:48 - Gündem

Filistin, Lübnan, Suriye ve Sudan'da öldürülen çocuklar Hırvatistan'da anıldı

00:03 - Dünya