Dünya Türk oyunlarını oynuyor

Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erkin, "Türk oyunları en fazla ABD'de tercih ediliyor diyebilirim ama dünyanın hemen hemen her ülkesinde var. Tüm ülkelere az ya da çok oyun satıyoruz." dedi.

Teknoloji - 4 hafta önce

İstanbul

Turkcell'in katkılarıyla gerçekleştirilen Anadolu Ajansı Teknoloji Masası'nın konuğu olan Erkin, Türkiye'de oyun sektörünün 2010'lu yılların başında emeklemeye başladığını, o tarihlerde iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar oyun stüdyosu olduğunu söyledi.

Erkin, Türk oyun stüdyolarının yaptığı ufak ihracatlarla birlikte devletin de destekler vermeye başladığını belirterek, "Desteklerle ekosistemimiz epey gelişmeye başladı. 2014 yılında Dijital Oyun Geliştiricileri Derneğini kurduk. 1 sene sonra da 'Türkiye' ismini kullanma hakkı aldık ve Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneğine terfi ettik. Hem ihracatlarla hem de yurt içi ve yurt dışı yaptığımız organizasyonlarla bu sektörde ülkemizi temsil etme hakkı bulduk." diye konuştu.

<br class="k-br" />

"Türk oyunları en fazla ABD'de tercih ediliyor"

Türk oyun sektörünün 2015 yılında 400 milyon dolarlık ihracatı olduğunu dile getiren Erkin, şöyle devam etti:

"İhracatı 2020'de de 2,5 milyar dolara ulaşan bir sektörümüz var. 2010'lu yılların başlarında stüdyo sayısı çok az iken yetişmiş insan kaynağına erişmek de aynı ölçüde çok zordu. 2019 yılından sonra sektörde mobil tarafta çok büyük atılımlar oldu. İhracat rakamlarının pozitife dönmesi, ailelerin ve bu sayede gençlerin de sıcak bakmasıyla güzel bir insan kaynağı havuzumuz oluştu. Hala çok yeterli değil, daha fazla olması lazım."

"Türk oyunları en fazla ABD'de tercih ediliyor diyebilirim ama dünyanın hemen hemen her ülkesinde var." diyen Erkin, "Tüm ülkelere az ya da çok oyun satıyoruz. En büyük pazar ABD. Yaptığımız testlerde de oyunun ABD'de ilk başta başarılı olmasını istiyoruz ki bütün ülkelere yayılsın çünkü dünyaya Amerika'dan yayılıyor diyebiliriz. Dünyadaki oyun sektörünü 200 milyar dolar, bizi de 2,5 milyar dolar olarak düşünürsek aslında küçük bir pay alıyoruz. Henüz emekleme dönemindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Mobil oyunlarda başarılı bir ülkeyiz"

Erkin, 2010'lu yılların başından beri Türk oyun firmalarının çok büyük yatırımlar yaptığına dikkati çekerek, "Biz biraz daha mobil oyunlarda başarılı bir ülkeyiz. Mobil teknolojiler de yeni gelişiyor. Her ne kadar bilgisayar oyunlarında trene biraz daha geç biniyor olsak da mobil oyunlarda trene dünyayla hemen hemen eş zamanlı binme fırsatı yakaladık. Bu da bizim o alanda çok iyi refleksler geliştirip yükselme şansımızı artırdı." diye konuştu.

Mobil oyun geliştirme sürecinin Türkiye'deki yazılım geliştiricilerine uygun bir yapıda olduğunu söyleyen Erkin, şunları ifade etti:

"Mobil oyunları 2-3 hafta gibi çok kısa zamanda geliştiriyoruz. Teste alıyoruz, pozitif ya da negatif sonuçları da kısa zamanda alıyoruz ve o oyun üzerinde ilerliyoruz ya da ilerlemiyoruz. Konsol ya da PC oyunu yaparken süreçler biraz daha uzun, 3-4 yıla kadar uzayabiliyor. Kısa zamanda geliştirdiği ürünün sonucunu alma işi çok benimsendi Türkiye'de. Bu vesileyle çok fazla oyun stüdyoları çıktı. Hatta evinde belki üniversitede okuyan genç kardeşlerimiz bu kısa zamanda denemeler yapıp ve başarılı olup dünyaya ürünler ihraç edebildiler. Bunun etkisiyle de ihracatımızın arttığını ve genel olarak sektörümüzün de geliştiğini söyleyebiliriz."

Erkin, Türkiye'den stüdyoları yurt dışına götürdüklerini belirterek, "Sadece son kullanıcılara ve medyaya oyunlarını göstermediler, aynı zamanda yatırımcılara da oyunlarını gösterme fırsatı buldular. Yatırımcılar da çektik. Almanya, ABD'ye heyetler düzenliyoruz. En sonuncusunu mart ayında San Francisco'da gerçekleştirdik. İhracat rakamları yüksek olmayan firmalarımızı da o pazarlara götürerek gerek yatırımcı bulması gerek yayıncı bulması konusunda arkadaşlarımıza destek olmuş oluyoruz. Bu sayede ihracata katkı veren stüdyolarımız var." dedi.

"Oyun ekosistemi devlet desteklerimizle bugüne geldi"

Türk oyun sektörünün gelişimi için gelecekte de devlet desteğinin çok önemli olduğunu dile getiren Erkin, "Oyun ekosistemi devlet desteklerimizle bugüne geldi. Bugün 2 milyar doları aşan ihracatımız varsa bu tamamen devlet destekleri sayesinde oldu." diye konuştu.

Erkin, sektörün yıllar içinde gösterdiği büyümeye işaret ederek, "Genel olarak seneler içinde yüzde 25, yüzde 50, hatta 2 sene içinde yüzde 100 büyüdüğümüz seneler var. Geçmiş geleceğin aynasıdır. Bizim ihracat rakamlarını artıracağımıza ve sürekli ivmemizin yukarı çıkacağına inancımız tam. Devletimiz de bizi desteklemeye devam ettikçe 10 milyar dolarlara da geleceğimizi düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Kristal Piksel Video Oyun Ödülleri'nin yıllar içinde Türk oyunlarının Oscar'ı olmasının kendilerini gururlandırdığını belirten Erkin, pek çok kategoride ödüller verdiklerini söyledi.

Erkin, ebeveynlere çocukların oyun oynama alışkanlıklarıyla ilgili tavsiyelerde bulunarak, çocukların göz sağlıkları için kaç saat oynadıklarının takip edilmesi ve şiddet içeren oyunlardan ziyade bilmece gibi zeka geliştiren oyunların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Programlamaya yönelmek isteyen gençlerin bu sürece lise veya üniversite döneminde satranç gibi oyunlar tasarlayarak başlayabileceklerini dile getiren Erkin, şunları kaydetti:

"Üniversitede de özellikle projelerini yaparken belki oyun üstüne projeler yapabilir. Bizde staj yapan ve daha sonra kalan arkadaşlar var. Çok genç bir yaş ortalamamız var. Bunları yaptıktan sonra ben arkadaşların başarıya ulaşacağına inanıyorum. Gençler, illa bir firmaya girip kendisi çalışmak zorunda da değil. Kendileri evden bir şeyler geliştirip satabilir ya da oyuncularla buluşturabilir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

OpenAI firması, yeni yapay zeka modelini geliştirmek için "güvenlik komitesi" oluşturdu

2024-05-28 16:18 - Teknoloji

OpenAI, platformu dezenformasyon oluşturmak için kullanan hesapları engelledi

2024-05-31 15:07 - Medya

Meta, yapay zeka ile etki kampanyaları yürüten İsrail bağlantılı sahte hesapları kapattı

2024-05-29 21:38 - Medya

İşte ‘Başarının Frekansı’ kitabındaki herkesin merak ettiği o frekans!

2024-05-29 22:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Bakan Güler, OYAK'ın 64'üncü genel kurulu dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti

2024-05-25 16:52 - Gündem

Fatih’te motorize su sayacı hırsızlığı kamerada

2024-05-26 07:36 - Özel Haber

Florası zengin Tunceli'nin Ovacık dağları arıcıları ağırlıyor

2024-05-30 13:47 - Çevre-Hayat

Moskova'da ‘Rusya-Türkiye: Yatırım İşbirliği’ konulu forum yapıldı

2024-05-31 15:03 - Özel Haber

Kahramanmaraş'ta doğada az rastlanılan yaban kedisi görüntülendi

2024-05-27 01:02 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun: Darbeler 'yeter söz milletindir' dedirtmeme giriş

2024-05-27 22:33 - Gündem

İlgili Haberler

İrlanda'da Google ile İsrail arasında imzalanan "Nimbus Projesi"ne tepki

18:48 - Teknoloji

TeknOn ile teknolojide bu hafta (21 Haziran-27 Haziran)

18:08 - Teknoloji

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun dünyaya indirilmesi için SpaceX ile 843 milyon dolara anl

17:42 - Teknoloji

ASELSAN'ın oyun değiştiren teknolojileri NATO tatbikatında

14:42 - Teknoloji

Van'da ceviz kabuğundan "yüzey alanı geniş aktif karbon" üretildi

11:58 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Hac ibadeti sırasında sağlık sorunları yaşayan 13 kişi Türkiye'ye getirildi

03:52 - Gündem

AB liderleri, Antonio Costa'yı yeni AB Konseyi Başkanı olarak seçti

01:12 - Dünya

Hac ibadeti sırasında sağlık sorunları yaşayan 13 kişi Türkiye'ye getiriliyor

00:52 - Gündem

İsrail'in Gazze'deki Nusayrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda 3 sivil savunma

00:18 - Dünya

IMF: Fed politika faizini en azından 2024 sonuna kadar mevcut seviyede tutmalı

00:13 - Ekonomi