?>

'Dünya Çocuk Kitapları Haftası' daha çok çocuğu kitapla buluşturmayı hedefliyor

Her yıl kasım ayının ikinci pazartesi günü başlayan "Dünya Çocuk Kitapları Haftası", ülke genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Kültür Sanat - 3 yıl önce

İstanbul

"Dünya Çocuk Kitapları Haftası" kapsamında çocuklara kitabı sevdirmek, okuma alışkanlığı kazandırmak ve genç okurların kütüphanelerle tanışmalarını sağlamak amacıyla yayınevleri ile kurum ve kuruluşlar çeşitli etkinlikler düzenliyor. Bugün başlayan ara tatil dolayısıyla da çocuklar okuyacakları kitapları fuarlar, kitapçı ve kütüphanelerden temin etmeye çalışıyor.

Çocuk kitapları alanında uzun yıllardır çalışmalar yapan yazar ve yayıncı Fatih Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada çocuk edebiyatının önemine ilişkin değerlendirmede bulundu.

"Gözü Çok Ama Çok Ağrıyan Adam", "Keçi ve Ben", "Kuşumu Kim Kışkışladı?", "Fili Yuttu Bir Yılan", "Onu Seviyorum", "Korsan Kitap Çetesi" ve "Güzel Bir Sabahtı"nın da aralarında bulunduğu çok sayıda çocuk kitabına imza atan Erdoğan, uzun yıllardır "Dünya Çocuk Kitapları Haftası"nın kutlanmasının çok güzel bir şey olduğunu söyledi.

Haftanın, çocuk kitaplarına verilen önemi gösterdiğinin altını çizen Erdoğan, "Çocuk kitapları alanı, son 15-20 yılda adeta bir patlama yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. Bu çok güzel bir gelişme. Gelişme, her alanda önce nicelikle başlar, artar, sonra nitelik ve ayıklama süreci başlar. Artık günümüzde çocuk kitaplarının yokluğundan, azlığından söz etmiyoruz hatta bazen fazlalığından söz ediyoruz, hiçbir zararı olmamakla birlikte." diye konuştu.

Yazar Erdoğan, ayıklama sonucunda daha nitelikli çocuk kitaplarının öne çıktığı bir sürecin yaşandığını, Çocuk Kitapları Haftası'nın da bunların konuşulduğu bir ortam hazırladığını kaydetti.

Çocuk kitapları alanında 41 yıldır çalıştığına vurgu yapan Erdoğan, şu bilgileri verdi:

"Özellikle biraz Batı görmüş metropolleri gezmiş insanlar, okumuş, yazmış anne babalar 'Kitap bulamıyoruz, çocuğumuza uygun güzel kitap yok.' derlerdi. Bugün, 'Hangi kitabı çocuğumuza okumalıyız?' diyor. Bu çok önemli bir şey. Çocuk kitapları alanındaki her şey hem yazarlık, hem çizerlik, hem yayıncılık bağlamında çok iyi bir yere doğru geldi ve gidiyor."

"Çocuklar kitabı tekrar tekrar okurlar"

Özellikle okul öncesi çocukların kitapları resimleri üzerinden okuduğunu söyleyen Erdoğan, "Biz yetişkinler bir kitabı bir kere okur, bir kenara koyar, 'Okuduk.' deriz. Okul öncesi çocukların kitaptan yararlanmaları tekrarlara dayanır. Çocuklar kitabı tekrar tekrar okur. Fakat okumayı bilmeyen çocuklar kendileri okuyamayacakları için yetişkinlerin onlara sürekli aynı kitabı tekrar okuması gerekir. Çocuk, günlük hayat içinde kendi başına oynarken de kitabı tekrar okumak istediğinde, resimler üzerinden aynı metni tekrar okur." açıklamasını yaptı.

Fatih Erdoğan, çocuk kitaplarındaki resimlerin pek çok yararı bulunduğunu ve çocukların sanatla ilk karşılaştığı yerin kitaplardaki resimler olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Çocuğun estetik değerler edinmesi, sanatla karşılaşması en kolay, en pratik, en çabuk 'resim kitap' aracılığıyla olur. 'Resim kitap' evde çocuğun oyuncakları arasında zaten var olan bir şeydir. Hem estetik değerleri edinebilmesi, hem de kitaptan yararlanabilmek ve kitabın öyküsünü tekrar tekrar kendisinin de resimler üzerinden okuyabilmesi bakımından resim kitaplar ve resimler çok önemli. Estetik dediğime göre resimlerin de güzel olması, metni iyi ifade ediyor olması çok önemli. Burada çizerlerimize çok büyük iş düşüyor."

"Çocuklar ne olduğunu öğrenmek ister"

Bilgi Üniversitesi'nde 2000'li yılların başında hayata geçirdiği "Çocuklar için yazmak" seminerlerine, 2020'nin nisan ayından itibaren çevrim içi devam ettiğini aktaran Erdoğan, eğitimlerin çocuk kitabı yazmak isteyen yetişkinlerin ilgisini çektiğini dile getirdi.

Yazar Erdoğan, çocuk kitapları konusunda çok yaygın ve sık tekrarlanan ön yargılar bulunduğuna işaret ederek, "Bu ön yargıları kırmaları konusunda yardımcı olmaya çalışıyorum. Genellikle bu kursa katılanların bir başlangıcı oluyor, yani sıfırdan gelmiyor. Bir istekleri, deneyimleri de olabiliyor. Bir şekilde onların doğru yönlendirilmelerini sağlamak için yazdıkları üzerine de konuşarak bir aylık bir süre yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Genç yazarlara tavsiyelerde de bulunan Erdoğan, "Yetişkinler lafı dolandırmaktan, biraz edebiyat paralamaktan hoşlanabilir ama çocuklar ne olduğunu öğrenmek ister. 'Anlattığın öyküde ne oluyor? Lafı dolandırma, geveleme, uzun betimlemelerle bana dil hünerlerini sergilemeye çalışma. Ne oldu, onu söyle.' der çocuklar. Bunu söylemezler ama biz onu alırız çocuklardan." dedi.

Erdoğan, dijital teknolojilerin gelişmesiyle yetişkinler için hazırlanan e-kitap ve sesli kitap uygulamalarının yaygınlaştığını, buna rağmen fiziki kitapların etki ve gücünün de sürdüğünü kaydetti.

Resimli çocuk kitapları için "resim kitap" ifadesini kullandığının altını çizen Erdoğan, çocukların internette de "resim kitap"lardan faydalanabilmesi için sunulan hizmetlerin yakın gelecekte yaygınlaşmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

BM: Kanıtlar Myanmar'da darbe sonrası insanlığa karşı suç işlendiğini gösteriyor

2021-11-06 02:56 - Dünya

Metin Yücel’den 15 milyon liralık bütçe ile bir film daha

2021-11-05 20:28 - Magazin

Crocus Group, Rusya ve yurtdışında en saygın ve nüfuzlu şirketlerden biri

2021-11-08 22:49 - Özel Haber

Moskova'nın ‘Sembol'ünü Türk Ant Yapı inşa edecek

2021-11-11 09:18 - Özel Haber

'Alparslan: Büyük Selçuklu' dizisi TRT 1 ekranlarında izleyiciyle buluştu

2021-11-09 13:17 - Kültür Sanat

Oğuzhan Asiltürk'ün ismi evinin yakınındaki caddede yaşatılacak

2021-11-11 16:21 - Siyaset

Atıl tarım arazileri yeni projelerle ekonomiye kazandırılacak

2021-11-12 15:02 - Ekonomi

Sertab Erener yeni şarkısında insanları ve gezegeni kurtarmak için acil eylem çağrısı yaptı

2021-11-12 12:26 - Magazin

'Alparslan: Büyük Selçuklu' dizisi TRT 1 ekranlarında izleyiciyle buluştu

2021-11-09 13:24 - Magazin

İran yaptırımlarının kaldırılması ABD'deki artan akaryakıt fiyatları için çözüm olmayabilir

2021-11-12 14:38 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ormana köyü, Birleşmiş Milletler Turizm Teşkilatınca 'en iyi turizm köyü' seçildi

16:13 - Kültür Sanat

Tiranlı Gajtani, Arnavutluk sahillerinden topladığı taşları sanat eserine dönüştürüyor

12:43 - Kültür Sanat

Viyana’da 'Avusturya-Türkiye ilişkileri' konulu sempozyum düzenlendi

09:12 - Kültür Sanat

PTT'den 'Yüreğimde Filistin' konulu anma pulu ve ilk gün zarfı

10:32 - Kültür Sanat

Ordu Kültür Buluşmaları İstanbul'da başladı

21:57 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Kayserya'daki özel konutuna 2 işaret fişeği atıldı

01:03 - Dünya

Londra'da KKTC'nin 41. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon verildi

00:52 - Dünya

Filipinler'de Süper Tayfun Man-Yi sebebiyle yaklaşık 650 bin kişi tahliye edildi

23:22 - Dünya

Erzurum ve Kars'ta kar yağışı etkili oldu

23:07 - Çevre-Hayat

Anadolu Otoyolu'nun Sakarya kesiminde şarampole devrilen otomobildeki 2 kişi yaralandı

22:33 - Asayiş