ANKARA
Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Mukim Koordinatörü Irena Vojackova Sollorano, Türkiye'de üç milyonun üzerinde Suriyeli bulunduğunu belirterek, "Türkiye bu kişilere karşı örnek bir ev sahipliği ve insani yaklaşım sergiliyor. BM olarak biz de Türkiye'yi bu çabalarında destekliyor ve uluslararası topluluğu Türkiye'nin omuzlarındaki yükü paylaşmaya teşvik ediyoruz." dedi.
BM Türkiye Temsilciliği ve Türk Japon Vakfı, Dünya Barış Günü'nü, Ankara Botanik Parkı'nda Barış Çanı Töreni'yle kutladı.
Kutlamaya, BM Türkiye Mukim Koordinatörü Sollorano ile Türk Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Cafer Tayyar Sadıklar katıldı.
Sollorano, burada yaptığı konuşmada, evlerinden kaçmaya zorlanan kişilerin uluslararası hukuk çerçevesinde koruma altına alınmasının ve her göçmenin yasal göç seçenekleri hakkında doğru bilgiye ulaşabilmesini sağlamanın uluslararası topluluğun sorumluluğu olduğunu belirtti.
Bangladeş'in Myanmar'dan gelen yaklaşık yarım milyon insana kapılarını açtığını hatırlatan Sollorano, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de ise üç milyonun üzerinde Suriyeli ve 300 binden fazla diğer ülke vatandaşı mülteci bulunuyor. Türkiye bu kişilere karşı örnek bir ev sahipliği ve insani yaklaşım sergiliyor. BM olarak biz de Türkiye'yi bu çabalarında destekliyor ve uluslararası topluluğu Türkiye'nin omuzlarındaki yükü paylaşmaya teşvik ediyoruz."
Sollorano konuşmasının sonunda, yeryüzünde toplulukların büyük acılar çektiği bir dönemde barış çanını çalarak dünyanın dört bir yanındaki insanları barış, saygı, güvenlik ve insanca yaşamaya davet ettiğini söyledi.
Türk Japon Vakfı Başkanı Sadıklar da dünya barışına katkı sağlamaya çalıştıklarının altını çizerek, "Gelin el ele verelim, bu barışı her şeye rağmen tesis edelim." çağrısında bulundu.
Sadıklar, barışı tesis etmek için BM'ye katkı sunulması gerektiğini vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından "Barış Çanı" çalındı.
Barış ÇanıBM Genel Kurulu'nun 1981'de aldığı kararla her yıl 21 Eylül, milletler arasında barışın desteklenmesi ve güçlendirilmesi amacıyla "Dünya Barış Günü" olarak kutlanıyor.
Japonya'da dönemin Uwajima Belediye Başkanı Chiyoji Nakagawa, 1952'de BM'ye üye 65 ülkeye çağrı yapmış, topladığı madeni para ve madalyonları eriterek dünyanın ilk "Barış Çanı"nı yaptırmıştı.
Çan, 1954'te New York'taki BM genel merkezine hediye edilmişti. Nakagawa, aynı yıl savaşlara ve nükleer silahlara son vermek, açlıkla karşı karşıya olan ülkelere yardım etmek ve dünya barışına katkıda bulunmak için "Dünya Barış Çanı Derneği"ni kurmuştu.
Halihazırda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 19 ülke bu çanlara ev sahipliği yapıyor.
Muhabir: Ercan Canbolat
dikGAZETE.com