ANTALYA - LEVENT KİŞİ / ABDULLAH ÇATLI
Antalya'nın Akseki ilçesindeki tarihi düğmeli evleri görmek için her yıl 50 bine yakın turist bölgeye geliyor.
Antalya'ya yaklaşık 150 kilometre uzaklıktaki Akseki'deki 300 yıllık geçmişi olan tarihi düğmeli evler, ayakta kalma mücadelesi veriyor. İnşası sırasında iskele olarak kullanılması için dışarıda bırakılan ahşap kısımlarının düğmeye benzetilmesi nedeniyle yöredeki evlere "düğmeli ev" adı veriliyor. Özellikle fotoğraf meraklılarının sıkça ziyaret ettiği düğmeli evler, her geçen yıl daha fazla turisti bölgeye çekiyor.
Zamana yenik düşen evlerin restore edilerek yeniden ayağa kaldırılmasıyla ilçeye gelen turist sayısında büyük artış yaşandı.
Akseki Kaymakamı Murat Beşikci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların ve yabancı turistlerin birer sanat eseri olan düğmeli evleri keşfetmelerini dört gözle beklediklerini söyledi.
Düğmeli evlerin genellikle en az 2 kat inşa edildiğine dikkati çeken Beşikci, duvarlarında 60-70 santimetre genişliğinde taşlar kullanıldığını aktardı.
Binanın taşıyıcı ana iskeletinin ahşap olduğunu belirten Beşikci, şöyle devam etti:
"Düğmeli evlerin inşaatında ahşap ve taş dışında başka bir malzeme kullanılmıyor. Ulaşım imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle yöre halkı en hızlı ulaşabileceği ve kullanışlı olan malzemeyi tercih etmiş. Aksekili kıvrak zekasını kullanarak bu evleri ortaya çıkartmış. İki metre boyundaki ahşap malzemenin enine ve boyuna birbirine yerleştirilmesiyle inşaata başlanıyor. Ardından boşluklar bölgede bolca bulunan taşlarla yığma şeklinde dolduruluyor. Ahşap iskeletinde kullanılan malzeme olarak bölgede çokça bulunan sedir ve ardıç ağacı tercih ediliyor. Bu ağaçlardan yapılan ahşaplar uzun süre ayakta kalabiliyor."
"250-300 senelik el değmemiş köylerimiz var"
Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal da koruma altına alınan tescilli binaların yer aldığı alanlar için koruma amaçlı imar planı yapıldığını bildirdi.
Bölgedeki tarihi yapıların envanterini çıkardıklarını anlatan Uysal, şöyle konuştu:
"Şimdi düğmeli evlerin restorasyonlarını sağlamaya çalışıyoruz. Belediye olarak elimizden geldiği kadar Valiliğimizin de verdiği destekle Akseki'deki eski büyük konakları restore edip gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. Bu iğne ile kuyu kazmak gibi bir şey ama görüyoruz ki sadece başlamak bile bu işi başarmanın ana unsuru. Bu konuda çok yol katettik. Çabalarımızın semeresini alacağız. 250-300 senelik el değmemiş köylerimiz var. Bunları insanlığın önüne sergilediğimiz zaman Akseki alternatif turizmde hak ettiği yeri alacaktır."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com