?>

DSÖ'den Kovid-19'un küresel sağlık tehdidi olmaya devam ettiği uyarısı

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus "Kovid-19'un küresel sağlık acil durumu olarak son bulması 'küresel tehdit olarak bittiği' anlamına gelmiyor. Hastalık ve ölüm artışlarına neden olabilecek Kovid-19 varyantının ortaya çıkma tehdidi devam ediyor" dedi.

Sağlık - 1 yıl önce

Cenevre

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) en üst karar alma organı olan Dünya Sağlık Asamblesinin (DSA) 76'ncısı ikinci gününde de devam ediyor.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Cenevre ofisinde düzenlenen DSA'ya, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un yanı sıra DSÖ'ye üye ülkelerin devlet başkanları ve delegasyonları, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, büyükelçiler ve diğer davetliler katıldı.

Ghebreyesus, burada yaptığı konuşmada, yaklaşık 3 hafta önce Kovid-19'un artık küresel halk sağlığı acil durumu olmadığını ilan ettiğini hatırlatarak, hayatın normale dönmesinin ve rahatça seyahat edebilmenin ümit verici olduğunu söyledi.

Salgın boyunca DSÖ'nün, hayat kurtarma çabalarında ülkelere destek olduğuna işaret eden Ghebreyesus, "Kovid-19'un küresel sağlık acil durumu olarak son bulması, 'Kovid-19'un küresel sağlık tehdidi olarak bittiği' anlamına gelmiyor. Yeni hastalık ve ölüm artışlarına neden olabilecek farklı Kovid-19 varyantının ortaya çıkma tehdidi devam ediyor." ifadesini kullandı.

Ghebreyesus, yaşanabilecek bir sonraki salgın sürecinde kararlı, toplu ve adil şekilde mücadele etmeye hazır olmaları gerektiğinin altını çizerek, salgının, acil durumlarda korunması gereken 8 milyar insan olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Evrensel sağlık güvencesi kapsamında kaydedilen ilerlemelere dikkati çeken Ghebreyesus, "2018'den bu yana 477 milyon kişi daha evrensel sağlık güvencesinin avantajlarından yararlanıyor. Ancak mevcut eğilime göre, 2030'da BM Küresel Hedefler döneminin sonuna kadar dünya nüfusunun yarısından azı evrensel sağlık güvencesinden faydalanabilecek. Bu konudaki kapsayıcılığımızı artırma hızımızı en az ikiye katlamalıyız." diye konuştu.

"DSÖ ve ortakları, çocuk felci hastalığını tamamen bitirme konusunda kararlı"

Ghebreyesus, 2017-2022 döneminde DSÖ üyesi 133 ülkenin tütün ve şekerli içecekler dahil sağlığa zararlı ürünlere yönelik sağlık vergisini artırdığını ya da yeni vergiler uygulamaya koyduğunu hatırlatarak, endüstriyel olarak üretilen trans yağın küresel gıda arzından çıkarılmasında da önemli gelişmeler gördüklerini söyledi.

Birçok ülkenin kardiyovasküler hastalıklar için önemli bir risk faktörü olan tuz kullanımını azaltmada da ilerlemeler kaydettiğini belirten Ghebreyesus, ülkeleri daha sağlıklı nüfuslar oluşturmaları için desteklemeye devam ettiklerinin altını çizdi.

Ghebreyesus, Kovid-19'un yanı sıra maymun çiçeği virüsünün uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak sona erdiğini anımsatarak, çocuk felcinin tek resmi küresel sağlık acil durumu olmaya devam ettiğini dile getirdi.

2021'de tüm zamanların en düşük seviyesi olan 5 çocuk felci vakasının tespit edildiği bilgisini paylaşan Ghebreyesus, "Geçen yıl Pakistan'da 20, Afganistan'da 2 ve Mozambik'te 8 çocuk felci vakası gördük. Bu yıl şimdiye kadar Afganistan'da 2, Pakistan'da bir çocuk felci vakası gördük. DSÖ ve ortakları, çocuk felci hastalığını tamamen bitirme konusunda kararlı." diye konuştu.

"Üye devletleri, müzakerelere yapıcı ve acilen katılmaya çağırıyorum"

Ülkelere sağlık alanında atılacak adımlarda birlikte hareket etmeleri ve DSÖ'ye yönelik desteklerini artırmaları çağrısında bulunan Ghebreyesus, şunları kaydetti:

"Dünyanın bir daha asla Kovid-19 gibi bir salgının tahribatıyla karşı karşıya kalmaması için her üye devleti, salgın anlaşması ve Uluslararası Sağlık Tüzüğü ile ilgili müzakerelere yapıcı ve acilen katılmaya çağırıyorum. DSÖ'nün 75. yılını kutlarken sağlığı geliştirmek, dünyayı güvende tutmak ve savunmasız insanlara hizmet vermek için birlikte daha fazlasını yapmaya söz verelim."

"Hayat kurtarmak" ve "herkes için sağlık" gibi konulara odaklanacak 76'ncı DSA, 30 Mayıs'ta sona erecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kırım Tatar sürgününün 79. Yılı Başkent Ankara’da düzenlenen etkinlikle anıldı

2023-05-22 07:25 - Özel Haber

1944 Kırım Halklarının sürgün kurbanları Ankara'da anılacak

2023-05-20 07:11 - Özel Haber

Mersin'de yaylaya yağan kar, arıcıları bal rekoltesi için umutlandırdı

2023-05-21 14:22 - Ekonomi

Şırnak'ta Dicle Nehri kenarındaki kullanılmayan arazide karpuz yetiştiriliyor

2023-05-20 13:32 - Çevre-Hayat

Haydar Aliyev'in 100. Yıldönümü Moskova'da coşkuyla kutlandı

2023-05-17 19:34 - Özel Haber

Mordovya Cumhuriyeti Lideri Zdunov, Büyükelçi Samsar ile ikili işbirliğini görüştü

2023-05-22 07:20 - Özel Haber

Millet İttifakı partilerinden 39 aday, CHP listesinden Meclise girdi

2023-05-15 17:32 - Siyaset

Nekbe'nin tanığı Filistinli yaşlı çift, topraklarına "dönüş" umudunu hala koruyor

2023-05-15 15:57 - İslam-Hayat - Cemâziyelevvel 1446

Olympiakos'tan Sasha Vezenkov, THY Avrupa Ligi'nde sezonun MVP'si oldu

2023-05-18 22:40 - Spor

Yunanistan’da genel seçim yaklaşırken, partiler seçmene değişim vadediyor

2023-05-18 22:38 - Dünya

İlgili Haberler

Prematüre doğdu, yenidoğan yoğun bakım doktoru oldu

14:22 - Sağlık

Felçli köpek, kök hücre nakliyle yürümeye başladı

12:37 - Sağlık

Doktor Gülsün, kendisi gibi prematüre doğan bebeklerin hayata tutunması için çabalıyor

12:23 - Sağlık

İkizini kaybeden prematüre bebek, sağlık çalışanlarının çabasıyla hayata tutundu

12:08 - Sağlık

Prematüre bebekleri korumak için "Eve gripli misafir kabul etmeyin" tavsiyesi

11:47 - Sağlık

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile görüştü

02:08 - Siyaset

İstanbul'da TEM Otoyolu'nda seyir halindeki otomobil yandı

02:03 - Asayiş

İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü açıldı

01:52 - Gündem

İstanbul'un simgeleri Dünya Prematüre Günü dolayısıyla mor renkle ışıklandırıldı

23:58 - Çevre-Hayat

İsrail'de Ultra Ortodoks Yahudiler zorunlu askerlik karşıtı gösteri düzenledi

23:42 - Dünya