?>

DSÖ: Sudan'da nüfusun yüzde 40'ından fazlası açlık çekiyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, çatışmaların devam ettiği Sudan'daki nüfusun yüzde 40'ından fazlasının açlık pençesinde olduğunu ve bu rakamın Mayıs 2022'den bu yana iki katına çıktığını bildirdi.

Dünya - 2 yıl önce

Cenevre

Ghebreyesus, DSÖ'nün haftalık basın toplantısında güncel sağlık konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sudan'da nisanda başlayan çatışmalar nedeniyle kötüleşen insani durumdan büyük endişe duyduklarını belirten Ghebreyesus, "Sudan nüfusunun yüzde 40'ından fazlası açlık çekiyor. Geçen yıl mayıs ayından bu yana bu sayı iki katına çıktı." dedi.

Ghebreyesus, Sudan'da ilaçlara, tıbbi malzemelere, elektriğe ve suya sınırlı erişimin olduğuna dikkati çekerek, çatışmadan etkilenen eyaletlerde sağlık hizmetlerinin verilmesinde zorluk yaşandığını kaydetti.

Öte yandan Etiyopya'nın kuzeyinde bulunan, ülkenin en kalabalık ikinci bölgesi Amhara'da devam eden çatışmalardan da endişe duyduklarını belirten Ghebreyesus, "2 milyona yakın insan sağlık yardımına muhtaç durumda. Durum, Sudan'daki çatışmadan gelen mülteci akınıyla daha da karmaşık hale geldi." diye konuştu.

Etiyopya'da federal hükümet, Amhara bölgesinde ordu ile yerel milisler arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi üzerine 4 Ağustos'ta olağanüstü hal ilan etmişti.

Sudan'da orduyla HDK arasındaki çatışmalar

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK), 2 yıl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemişti.

HDK'nin ise sivil hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında, Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

Başkent Hartum ve çevresiyle özellikle batıdaki kentlerde hala süren şiddetli çatışmalarda çoğu sivil 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'da devam eden savaş nedeniyle 4 milyondan fazla kişinin zorla yerinden edildiğini ve bunun ülkedeki sağlık koşullarını kötüleştirdiğini bildirmişti.

BM, çatışmalardan etkilenen 700 binden fazla kişinin komşu ülkelere kaçtığını ve 195 bin Güney Sudanlının geri dönmek zorunda kaldığını aktararak, ülke içinde ise 3 milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini açıklamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Endüstride Hal Değişiminin Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?

2023-08-07 14:13 - Yerel haber-Şirket Haber

Batman Havalimanı bakım nedeniyle eylül ayında uçuşlara kapalı olacak

2023-08-08 13:32 - Gündem

Avustralya, "işgal altındaki Filistin toprakları" tanımını tekrar kullanacak

2023-08-08 20:09 - Dünya

Mersin'de tedavi edilen 2 kaplumbağa denize bırakıldı

2023-08-07 11:27 - Çevre-Hayat

Avustralya polisi, "dark web"te cinsel istismar mağduru 13 çocuğu kurtardı

2023-08-08 11:53 - Dünya

Görme engelli bisiklet tutkunları Van'daki festivale renk kattı

2023-08-05 13:38 - Çevre-Hayat

Kırıkkale'de tedavi edilen leylek yavrusu cami kubbesindeki yuvaya bırakıldı

2023-08-09 13:12 - Çevre-Hayat

Down sendromlu ve otizmli gençlerin zeybek dansı festivallerde alkış alıyor

2023-08-05 13:33 - Magazin

Amasya'da bir restoranda serçeler müşterilerin yemeklerine ortak oluyor

2023-08-04 21:57 - Magazin

Bakan Yerlikaya son 2 ayda 172 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi

2023-08-03 15:37 - Gündem

İlgili Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor