?>

DSÖ: 2000'den bu yana suda boğulma nedeniyle yaşanan ölümlerde yüzde 38'lik düşüş yaşandı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2000 yılı itibarıyla dünya genelinde suda boğularak ölme vakalarında yüzde 38'lik düşüş yaşandığını ancak bunun hala önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu bildirdi.

Sağlık - 1 yıl önce

Cenevre

DSÖ, boğulma vakaları nedeniyle yaşanan ölümlerin önlenmesine ilişkin bir rapor yayımladı.

Raporda, 2000'den bu yana küresel boğulma ölüm oranında yüzde 38'lik düşüş yaşandığı ve bunun küresel sağlık açısından önemli bir başarı olduğu bildirildi.

"Yalnızca 2021'de 300 bin kişinin boğulduğu tahmin ediliyor. Boğulmanın hala önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu belirtiliyor." ifadelerinin yer aldığı raporda, tüm boğulanların neredeyse yarısının 29 yaşın altındaki kişiler, 4'te 1'inin ise 5 yaşın altındaki çocuklar olduğu belirtildi.

Raporda, boğulmaları azaltma konusunda kaydedilen ilerlemenin ülkelere dağılımının eşit olmadığı kaydedilerek, "Küresel düzeyde 10 boğulmanın 9'u düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Mevcut eğilimlerin devamı halinde çoğunluğu çocuk olmak üzere 7,2 milyon kişinin boğulabileceğine işaret edilen raporda, bunların çoğunun, DSÖ'nün önerilerinin uygulanmasıyla önlenebileceğinin altı çizildi.

DSÖ'nün boğulmaların önlenmesi için tavsiyeleri arasında "çocukların suya erişimini engellemek için bariyerlerin kurulması", "okul öncesi çocuklar için sudan uzak güvenli yerlerin sağlanması", "okul çağındaki çocuklara temel yüzme güvenliği", " güvenli kurtarma becerileri öğretilmesi", "insanlara kurtarma ve müdahale konusunda eğitim verilmesi" ve "boğulma konusunda toplumsal farkındalığın güçlendirilmesi" tavsiyelerinin yer aldığı bildirildi.

Raporda görüşlerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 2000'den bu yana boğulmalardaki düşüşün harika bir haber olduğunu belirtti.

DSÖ'nün önerdiği basit ve pratik müdahalelerin işe yaradığını vurgulayan Ghebreyesus, "Buna rağmen her boğulma ölümü çok fazla ve milyonlarca insan risk altında kalmaya devam ediyor. Bu rapor, politika oluşturma ve hayat kurtarmak için acil eylem önerileri için önemli veriler içeriyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho: Zor bir maç olacağını düşünüyorum

2024-12-10 19:02 - Spor

Bilecikli çift 70 yıllık eski mandırayı nostaljik köy evine dönüştürdü

2024-12-12 13:18 - Magazin

Kaza mağdurlarının kişisel verilerini yasa dışı elde eden firmaya para cezası

2024-12-13 13:03 - Gündem

Kalp Sağlığı İçin Gerekli Operasyonlar

2024-12-11 15:55 - İnsan&Hayat

Emine Erdoğan'dan 22. Doha Forumu'na ilişkin paylaşım

2024-12-08 18:47 - Gündem

Yalova'da gönüllü polisler zorlu eğitimlerle gemi adamı olmaya hazırlanıyor

2024-12-13 13:47 - Çevre-Hayat

A Milli Erkek Voleybol Takımı'nın 2025 Milletler Ligi'ndeki grupları belli oldu

2024-12-10 14:38 - Spor

Cengiz Aytmatov, doğumunun 96. yıl dönümünde Ankara'da anıldı

2024-12-12 19:32 - Kültür Sanat

Etiyopya-Somali Ankara bildirisi: Ortak refah doğrultusunda kararlılıkla ilerleme konusunda mutabık kalındı

2024-12-12 00:03 - Siyaset

Hazreti Mevlana'nın 751. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri başladı

2024-12-07 13:53 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

İlgili Haberler

Yanık vakalarına "kritik ilk müdahaleyi" ambulans ekibi yapacak

16:48 - Sağlık

Kas ve iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde PRP desteği

12:12 - Sağlık

Çatlak seramik kap ve kupalar bakteri üretme riski taşıyor

11:43 - Sağlık

Kardeşinde prostat kanseri öyküsü olanlara 45 yaşından itibaren tarama önerisi

11:13 - Sağlık

Adana'da karaciğer hastası kadavradan nakille hayata tutundu

11:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Fatih Karagümrük ile Kocaelispor 1-1 berabere kaldı

19:23 - Spor

Rusya: Kiev, Rusya'ya götürüldüğünü iddia ettiği çocukların listesini hala vermedi

18:48 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 23 yıllık iktidarlarımız boyunca hep gençlerle omuz omuza yürüdük

18:27 - Siyaset

Çin, ülke nüfusundaki düşüşe karşı doğum masraflarını ücretsiz hale getirecek

17:58 - Dünya

Gaziantep FK Teknik Direktörü Burak Yılmaz, görevini bırakacağını açıkladı

17:53 - Spor