?>

Donbas'ta Yahudi toplumu Rusya-Ukrayna krizinin barışçıl yollarla çözülmesini umuyor

Donbas bölgesindeki Kramatorsk şehrinde yaşayan Yahudi toplumu Rusya-Ukrayna krizinin barışçıl yollarla çözülmesini ve bölgede barışın hakim olmasını istiyor.

Dünya - 3 yıl önce

Kramatorsk

Kramatorsk, 2014'te bir süre Rusya yanlısı ayrılıkçıların eline geçse de akabinde Ukrayna ordusu şehirde tekrar kontrolü sağladı.

Donbas'ta Müslümanlar bölgede barışın hakim olmasını umut ediyorDonbas'ta Hristiyan kiliselerinin temsilcileri Rusya-Ukrayna krizini AA'ya değerlendirdi

Donbas'ta Yahudi toplumu üyeleri Rusya-Ukrayna krizini ve bunun yaşamlarına etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Hesed Morya Yahudi Derneği Başkanı Irina Muravskaya, derneklerinin 1998'de 2. Dünya Savaşı'ndan etkilenen Yahudiler ve aile üyelerine yardım etmek amacıyla kurulduğunu ifade etti.

Kramatorsk ve çevresinde yaşlı, hasta ve engelli 300 kişiye yardım sağladıklarını aktaran Muravskaya, bölgede 2 binden fazla Yahudi olduğu bilgisini paylaştı.

Muravskaya, 2014'te başlayan çatışmalardan önce şu an ayrılıkçıların kontrolünde bulunan Donetsk'teki sinagoga gittiklerini aktararak, "Ama Donetsk artık diğer tarafta kaldı. Şimdi insanlar sadece Harkiv veya Dnipro'daki sinagoglarda ibadetlerini gerçekleştirebiliyor." diye konuştu.

Ayrıca "Mitzva mobil" adında tekerlekli sinagogun da yılda 2 kez şehirlerine uğradığını belirten Muravskaya, "Mitzva mobil senede iki kez şehrimize geliyor. Dnipro veya Herson ya da her şehirden geliyor ve bizimki gibi sinagog olmayan küçük şehirleri dolaşıyor." dedi.

Muravskaya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı olasılığına ilişkin, "Sadece barış ve her şeyin barışçıl yollarla çözülmesini istiyorum ki gerginlik bir şekilde tırmanmasın." değerlendirmesinde bulundu.

Yahudi toplumuyla her zaman irtibat halinde olduklarını ifade eden Muravskaya, ayrıca savaş nedeniyle yerinden edilenlere de barınma ve yiyecek temin etmeye çalıştıklarını söyledi.

"Barış istiyor ve her cuma dua ediyoruz"

Diğer dernek çalışanı Irina Basik de 20 senedir çalıştığını ve kültürel etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Gençlerin daha iyi fırsatlar ve eğitim için şehirden ayrıldığına dikkati çeken Basik, Yahudi toplumunun savaş öncesi daha büyük etkinlikler düzenlediğini aktardı.

Basik, bölgede artan gerginlik nedeniyle endişe duyduklarını dile getirerek, "Barış istiyor ve her cuma dua ediyoruz. Evimize ve ülkemize barış diliyoruz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Giresun'un emektar yorgan ustaları zamana direniyor

2022-01-29 15:06 - Çevre-Hayat

Kansere yakalanan viyola sanatçısı hastalığını müzik tutkusuyla yendi

2022-02-03 14:04 - Çevre-Hayat

'Dünyanın en saçma binası'nda söküm çalışmaları sürüyor

2022-02-01 15:36 - Gündem

ABD büyük bir kış fırtınasına hazırlanıyor

2022-02-02 11:35 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Temennimiz istikrarlı bir hükümet kurulmasıdır

2022-01-30 23:41 - Dünya

AB, Yunanistan sınırında göçmenlerin donarak ölmesinin soruşturulmasını istiyor

2022-02-04 00:17 - Dünya

'Anadolu cerenleri' Konya'daki yaşama alanlarında hassasiyetle korunuyor

2022-02-03 14:46 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faizi indireceğiz ve indiriyoruz

2022-01-29 16:16 - Gündem

Bakan Soylu, Yunanistan'ın 3 göçmeni denize attığını duyurdu

2022-02-01 00:45 - Gündem

Avusturya'da Türklere ait iki camiye terör örgütü yandaşlarınca saldırı düzenlendi

2022-02-03 21:59 - Dünya

İlgili Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor