?>

Dolanan mühimmatlı Türk zırhlısı geliyor

Nurol Makina, NMS 4X4 Hafif Zırhlı Aracı ilk kez IDEF 2023'te sergiledi. Ağırlığı 8-10 ton olan araca 30 milimetre silah ve yerli olarak geliştirilen dolanan mühimmat entegre edildi.

Teknoloji - 2 yıl önce

İstanbul

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen zırhlı araçlara NMS Light (YÖRÜK 4X4 Hafif Zırhlı Araç) eklendi.

Nurol Makina tarafından geliştirilen araç, ilk kez 16'ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda sergilendi.

Nurol Makina Genel Müdür Yardımcısı Anıl Karel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aracın şirketin hafif sınıf araç sınıfındaki boşluğunu tamamladığını söyledi.

Ürünleri arasında 10-14, 14-18 ve 15-20 ton araçlar bulunduğuna işaret eden Karel, NMS Hafif Zırhlı Aracın ise 8-10 ton ağırlığıyla hafif sınıfta yerini aldığını belirtti.

Bu aracı yaparken farklı bir teknoloji kullandıklarını dile getiren Karel, şöyle konuştu:

"Aracın kabin kısmı tamamen mekanik bağlantılı şekilde yapıldı, civatalarla bir bağlama teknolojisi kullanıldı. Aracın bütün mayın, balistik patlama, balistik koruma ve her türlü yol kalifikasyon testleri gerçekleştirildi. Oldukça başarılı. Aracımız kabin bölmesinin koruma seviyesini NMS araçlarında da olduğu gibi eklemeli zırh çözümleriyle seviye 4'e kadar değiştirmek mümkün. En yüksek mayın korumasına erişme imkanımız var. Aracın ön bölümü kompozit olarak tasarlandı ve farklı koruma seviyelerine çıkma imkanımız var. Arka tarafı pikap bir araç olarak planladık. Arkaya içerden geçiş imkanı var. Araçta 4-5 mürettebat bulunabiliyor. Aracın 4 ton faydalı yük taşıma kabiliyeti var. Bu bize hem silah hem de görev sistemlerinin aynı anda araç üzerine entegre edilebilme imkanı sağlıyor. Aracımızda üzerinde 30 mm silah sistemi olan içeriden kumandalı bir kule var. Arkada da günümüzdeki tehditlere göre tasarlanmış 'dolanan mühimmat' adı verilen bir silah sistemimiz mevcut. Dolayısıyla bu iki sistemi aracımızla birlikte entegre ederek tanıtmak istedik."

Nurol Makina'nın araçlarına değişen tehditlere uygun görev yükleri entegre ettiğini belirten Karel, bu aracın da buna imkan verdiğini söyledi.

Araca entegre edilen dolanan mühimmat konusunda işbirliği yaptıkları firmadan oldukça başarılı test sonuçları aldıklarını bildiren Anıl Karel, "Dolanan mühimmatın 20 kilometre mesafede kullanılabildiğini görüyoruz. Bu özelliklerde Türkiye'de ilk defa üretiliyor. Dünyada çeşitli modelleri mevcut ama bu mühimmatın dünyadaki modellerine göre farkı küçük boyutlarda olması. Dolayısıyla bu boyutlarda ilk defa üretilmiş. 20 kilometre kadar menzili var ve zırh delme özelliği yüksek bir mühimmat. Tehditlere karşı yoğun olarak kullanılacağını düşünüyoruz." dedi.

NMS'nin yakaladığı ihracat başarısının bu yeni araçla da süreceğine inandıklarını vurgulayan Karel, pazar analizlerine göre böyle bir araca ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Karel, NMS için 2 yeni sözleşme imzalama aşamasında olduklarını bildirerek, kısa süre içinde yeni aracı ihracatını yaptıkları ürünlere eklemeyi hedeflediklerini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

"Kuş dedektifi" gözlem için gittiği İzlanda'da yanardağ patlamasına şahitlik etti

2023-07-24 11:37 - Çevre-Hayat

IFCO için 100 ülkeden binlerce seçkin alıcı İstanbul’a gelecek

2023-07-24 11:28 - Ekonomi

Başkentin sağlık turizmi sektörü Afrika'ya açılmaya hazırlanıyor

2023-07-20 12:28 - Ekonomi

Ormanlardan 20 yıldır çöp toplayıp çevre temizliğine katkıda bulunuyor

2023-07-23 12:57 - Çevre-Hayat

Trafiğe haziranda 193 bin 688 aracın kaydı yapıldı

2023-07-21 13:23 - Gündem

Almanya, AB olarak Türkiye gibi kilit bir ortakla birlikte çalışmak istiyor

2023-07-20 18:02 - Dünya

Trabzonlu maket ustası kanarya sevgisini atölyesine taşıdı

2023-07-23 13:37 - Çevre-Hayat

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyelinin tespiti için hendek kazılıyor

2023-07-25 12:17 - Gündem

Diyarbakır annelerinden Zeliha Yaşa: Evlatlarımız gelmeden buradan gitmeyeceğiz

2023-07-23 17:18 - Gündem

Milli kürekçiler, 23 Yaş Altı Dünya Şampiyonası'nda 2 madalya kazandı

2023-07-22 13:53 - Spor

İlgili Haberler

Çin, yapay zeka için su altı bilgisayar ağı kurdu

19:27 - Teknoloji

Savunma KOBİ'leri geliştirdikleri yeteneklerle teknoloji ihraç ediyor

14:48 - Teknoloji

Zırhlı muharebe aracı ANACONDA'ya Türk silahı

14:22 - Teknoloji

Yapay zeka destekli çağrı merkezi, belediyeye iş gücü ve zamandan tasarruf sağlıyor

13:28 - Teknoloji

9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi Dismal Adası’ndaki çalışmalarını tamamladı

11:53 - Teknoloji

Günün Manşetleri

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Real Madrid ve PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:17 - Spor

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya