?>

Doğu Karadeniz’in beklediği çevre yolu 5 ay sonra açılıyor

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 5 il, Ordu’da yapımı süren çevre yolunu adeta dört gözle bekliyor. Karadeniz Sahil Yolu’nun en kritik ve dar bölgesi olarak bilinen Ordu’da halen inşaatı devam eden çevre yolu 5 ay sonra hizmete girecek.

Gündem - 8 yıl önce

1989 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Sarp Sınır Kapısı’nın açılmasıyla birlikte Karadeniz ve Kafkaslar'ın jeo-stratejik, siyasi, ekonomik ve sosyal yönden büyük önem kazanması Karadeniz Sahil Yolu’nun önemini arttırdı. Kıyılara dolgu yapılmasıyla inşa edilen otoban sahil yolu, trafiği büyük ölçüde hafifletirken, dolgu ve otoban yapılmayan ayrıca çevre yolu olmayan tek il olan Ordu’da trafik geçişi adeta çileye dönüştü.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün tespitlerine göre, Ordu şehir içi yolunda günde ortalama 100 bin araç geçiş yaparken, bu rakam yaz aylarında 120 bin seviyelerine ulaşıyor. Bu özelliğinden dolayı Karadeniz Sahil Yolu’nun en dar ve kritik noktası özelliğini taşıyan ve büyük bir zaman kaybına sebep olan Ordu ilinde trafik akışının rahatlatılması için 4 yıl önce çevre yolunun temeli atıldı.

Yüzde 100 Türk mühendislerinin eseri Coğrafi yönden dağlık ve engebeli, toprak yönünden heyelanlı bir araziye sahip olan Ordu’da doğanın tüm zor şartlarına rağmen çevre yolu inşaatı Türk mühendislerinin olağanüstü gayretiyle sürüyor. Perşembe ilçesi Akçaova'dan başlayıp Boztepe'nin altından biri 3 bin 300 metrelik diğeri 2 bin metrelik toplam 5 bin 300 metrelik iki ayrı tünelle, viyadükler ve duble yollarla Ordu’yu arkadan geçerek sahil yoluna bağlanacak 20 kilometrelik yolun ilk etabı olan 10 km’lik bölümünde çalışmalar hızla sürüyor. Tünel ve viyadük inşaatlarının bitirildiği yolda halen kavşak çalışmaları yapılıyor.

Bittiğinde 1 milyar liraya mal olacak Çevre yolu hizmete girdiğinde 12 yaya geçidi ile 16 kavşak bulunan, TEDES ve trafik ışıkları hesaba katıldığında bir aracın bazen 1 saatte zor çıktığı Ordu’dan geçiş 10 dakikaya düşecek. Yolun yapımı için şu ana kadar 634 milyon lira harcanırken hizmete gireceği Mart ayına kadar 106 milyon lira daha harcanması öngörülüyor. Ordu Çevre Yolu’nun tam anlamıyla bittiğinde 1 milyar liraya mal olması bekleniyor.

“Bitmesini dört gözle bekliyoruz” Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu Çevre Yolu’nun denize dolgu yöntemiyle yapılan ve Türkiye’nin prestij projelerinden biri olan Ordu-Giresun Havalimanı gibi en önemli yatırımlardan biri olduğunu söyledi. Çevre yolunun 2017 Mart ayı itibariyle hizmete gireceğini belirten Yılmaz, “Hizmete girmesini dört gözle bekliyoruz. Çevre yolunun Karadeniz sahil yoluna faydası oldukça büyük olacak. Biliyorsunuz yaz döneminde 100 binin üzerinde günlük aracın geçtiği bir ildeyiz. Buraya giren araçlar sadece Altınordu ilçesinde 40-45 dakika yolda kalıyorlar. 100 bin aracın 40-45 dakika normal trafikte kalması halinde harcadığı yakıt dikkate alındığında inanıyorum ki çevre yolu bir yada iki yıla kalmadan kendini amorti edecektir. İkincisi, Altınordu ilçesinde şehir içi trafikten dolayı bir huzur yok. Şehir içi trafiği artık kontrol edilemiyor. Araç sayısı o kadar yoğunlaştı ki araçlar yollara sığmıyor. O yüzden çevre yolu alternatif bir güzergahtır. Çevre yolu Büyükşehir Ordu’nun gelişmişliğinin göstergesi hem de Büyükşehir’in en büyük hizmetlerinden bir tanesidir. Şu anda Samsun-Sarp arasında 584 km’lik güzergahın bitmeyen 1-2 kml’lik bölümünü konuşuyoruz. Karadeniz sahil yolu yüzde 97’ler seviyesinde tamamlandı. Bu yol bittiği zaman inşallah yüzde 100’ler seviyesinde bitecektir. Dört gözle bekliyoruz” dedi.

Metin Akyürek

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Seyahat acentelerine destek süresi uzatıldı

2016-10-21 19:57 - Ekonomi

iPhone 8 tasarımıyla büyüleyecek

2016-10-26 01:17 - Teknoloji

'Engelli istihdamında Türkiye model ülke'

2016-10-27 14:02 - Gündem

Irak'ta basın mensuplarına 'Musul yasağı'

2016-10-23 20:22 - Dünya

Nefes darlığı çekenlere 'IPF' uyarısı

2016-10-25 20:17 - Sağlık

Kocaeli'de 'geri kazanım suyu' ile 50 milyon liralık tasarruf

2016-10-28 00:17 - Ekonomi

Fethiye'de eşya yüklü kamyonet devrildi; 1 ölü, 2 yaralı

2016-10-21 23:27 - Asayiş

'Demir Bilek' zirveyi hedefliyor

2016-10-23 17:32 - Spor

İsveç'ten 'Newroz TV' çalışanının iltica talebine ret

2016-10-27 17:22 - Gündem

Erkan Çamlılar başarılı bir fotoğrafa daha imzasını attı

2016-10-22 10:42 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Emekli bayram ikramiyesini 4 bin liraya yükseltecek kanun teklifi TBMM’de

16:58 - Gündem

TÜSİAD Başkanı Turan ve YİK Başkanı Aras hakkındaki iddianame kabul edildi

16:52 - Gündem

Rana bebeğin otopsisinde köpek ısırığından başka bulguya rastlanılmadı

16:43 - Gündem

Belgrad Ormanı'nda bulunduktan sonra vefat eden Ece Gürel'in yeni görüntüleri bulundu

13:57 - Gündem

Tarımsal kuraklık Trakya'da hububat ekili alanları olumsuz etkiledi

13:38 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD'li hava yolu şirketi Delta, kar beklentisini düşürdü

03:17 - Çevre & Seyahat

New York borsası resesyon endişeleriyle düşüşle kapandı

00:23 - Ekonomi

Türkiye, Jeopolitik Fırtınada dik duruyor! -Mehmet Yıldırım yazdı-

00:22 - En Son Yazılar

Rusya'da sebze fiyatlarındaki artış yaptırımlar ve tarifelerle bağlantılı

00:21 - Özel Haber

ABD'li Kongre üyelerinden Filistinli aktivist Mahmud Halil'in tutuklanmasına tepki

00:17 - Dünya