?>

Doğu Halep'te rejim kuşatması daralıyor

Suriye'de Halep kent merkezinin doğusunda rejim, Rusya ve İran destekli Şii milisler, iç savaşın en şiddetli saldırılarını düzenliyor. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

HALEP

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin Halep'in doğusuna düzenlediği saldırılarda ölen sivil sayısı 758'e çıkarken, muhalifler 15 Kasım'dan bu yana 45 kilometrekarelik bölgenin yüzde 45'inden çekilmek zorunda kaldı.

Rejim ordusu, Rusya ve İran destekli Şii milisler, son 19 gündür Halep'in doğusunda muhalif güçlerin kontrolündeki semtlere havadan ve karadan şiddetli saldırılar düzenliyor.

Rusya ise Halep'teki hava saldırılarında yer almadığını savunuyor. Buna karşın, rejim hatlarının haberleşmesini dinleyen muhalifler, kara harekatının her kademesinde boy gösteriyor.

Rejim ve destekçilerinin saldırıları, 2011 sonlarında çatışmaların başladığı iç savaşın en şiddetli düzeyine ulaşmış durumda.

AA muhabirinin Halep'teki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarından Muhammed Şeyh'ten aldığı bilgiye göre, dün muhalifler, Karam Tarrab, Cezmeti, Halvaniyye semtleri lie Tarık el Bab semtinin bir kısmından çekilmek zorunda kaldı.

Böylece şiddetli saldırıların başladığı 15 Kasım'da, 45 kilometrekarelik alanı kontrol eden muhaliflerin kaybettiği alan 20 kilometrekareye ulaştı.

Halep'teki AA muhabirine bilgi veren İl Sivil Savunma Müdürlüğü yetkilisi Babiris Mişal, rejim bombardımanlarında hayatını kaybeden sivil sayısının dün gece itibarıyle 739'dan 758'e çıktığını söyledi.

Kent merkezinin doğusundaki yüzbinlerce sivil, 25 kilometrekareye sıkışırken, binlerce sivil daha güvenli noktalara sığınmak için hareket halinde.

AA muhabirinin sivil savunma ekipleri verilerinden derlediği bilgiye göre, doğu Halep'teki yaklaşık 300 bin kişinin 35 bini, çatışmalar sırasında hareket edemediği için, rejim ve terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin ele geçirdiği bölgelerde kaldı.

Yüzbinlerin insani krizi

Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'ye sınır Halep ili, başkent Şam'dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda. Kent merkezinin Türkiye sınırına uzaklığı 40 kilometre. Merkezin batısını rejim, doğusunu muhalifler kontrol ediyor. Rejim kuşatmasında yüzbinlerce sivilin bulunduğu doğu Halep'te İl Sağlık Müdürlüğü'nün verilerine göre, halk 101 gündür temel insani ihtiyaçlarını gideremiyor. Son üç hafta içinde kentin doğusundaki tüm hastaneler, sağlık merkezleri, fırın ve okullar rejim saldırılarıyla hizmet dışı kaldı.

Muhabir: Halit Süleyman, Levent Tok, Selen Temizer

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

2 ayrı kazada 11 araç birbirine girdi

2016-12-04 10:08 - Asayiş

ABD İran’a yaptırımları uzatıyor

2016-12-03 02:22 - Dünya

Böyle Türkçe dersi görülmedi

2016-11-29 13:32 - Eğitim

Halep'te siviller rejim bombardımanından kaçıyor

2016-11-29 19:47 - Dünya

Doğu Halep'te rejim kuşatması daralıyor

2016-12-04 15:37 - Dünya

AB savunma harcamalarını artırmayı planlıyor

2016-11-30 19:02 - Dünya

Çavuşoğlu, Beyrut'ta Türkmenler ile bir araya geldi

2016-12-02 23:08 - Dünya

Danimarka koalisyon güçlerine hava desteğini çekiyor

2016-12-02 22:17 - Dünya

Mavi Marmara'ya saldırı davasının düşürülmesi talep edildi

2016-12-02 14:22 - Gündem

'AB ve Türkiye arasındaki anlaşmaların bitmesi için tarih söylemedik'

2016-11-30 21:02 - Dünya

İlgili Haberler

Fitch: ABD'de tüketim dirençli ancak politika belirsizlikleri risk oluşturuyor

01:17 - Dünya

Avusturya'nın başkenti Viyana’da 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' temalı panel düzenlendi

01:07 - Dünya

İsrail işgal atındaki Batı Şeria'da 10 evi yıktı

00:38 - Dünya

Fransa ve Çin, yapay zekanın küresel yönetiminde daha fazla rol üstlenmek istiyor

00:33 - Dünya

Almanya’da AfD Eş Genel Başkanı Chrupalla: Çifte vatandaşlığı genel olarak sorunlu buluyoruz

23:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Fitch: ABD'de tüketim dirençli ancak politika belirsizlikleri risk oluşturuyor

01:17 - Dünya

Hırvatistan'da Ara Güler'in fotoğraflarından oluşan sergi açıldı

01:13 - Kültür Sanat

Avusturya'nın başkenti Viyana’da 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' temalı panel düzenlendi

01:07 - Dünya

İsrail işgal atındaki Batı Şeria'da 10 evi yıktı

00:38 - Dünya

Fransa ve Çin, yapay zekanın küresel yönetiminde daha fazla rol üstlenmek istiyor

00:33 - Dünya