?>

Doğu Akdeniz enerji kaynakları, AB'nin Rus gazına bağımlılığını azaltmada rol oynayabilir

İsrail Bölgesel Dış Politika Enstitüsü (Mitvim) Başkanı Nimrod Goren, Doğu Akdeniz enerji kaynaklarının AB'nin Rusya'dan enerji tedarikine bağımlılığında çözümün bir parçası olabileceğini söyledi.

Ekonomi - 3 yıl önce

İzmir

Goren, AA muhabirine, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Türkiye ziyareti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin iki ülke arasındaki ilişkiler açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Ziyaretin son 15 yılda İsrail'den Türkiye'ye yapılan ilk üst düzey ziyaret olduğunu dile getiren Goren, "Ziyaret başarılı bir şekilde tamamlandı. Ankara'daki sıcak karşılama ve ziyaret süresince mevcut olan pozitif atmosfer, son yıllarda ikili ilişkilerde hüküm süren gerginlik ve olumsuz söylev ile tamamen zıttı." diye konuştu.

Goren, ziyaretin iki ülke arasında aylar süren ve karşılıklı güvenin yeniden tesis edilmesi, yeni siyasi iletişim kanallarının ve ilişkilerde yeni bir sayfanın açılması olasılığından şüphe duyanların ikna edilmesine yönelik çalışmaların bir sonucu olduğunu vurguladı.

Ziyaretin, muhtemel iş birliği alanlarının konuşulması için de imkan yarattığını söyleyen Goren, "Ziyaret, ilişkilerin büyükelçiler seviyesinde yeniden canlandırılmasına yönelik alınması muhtemel bir siyasi karar için bir basamak olmalı. İki cumhurbaşkanı arasındaki görüşmenin bakanlar arasındaki görüşmelerle devam ettirilecek olması önemli. Bu anlamda, hem Dışişleri Bakanı hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının İsrail'e yapacağı ziyaretler oldukça olumlu ve gerçekleştirilmeli. Enerji, İsrail ve Türkiye'nin daha önce iş birliği yaptığı ve gelecekte de yapabileceği bir konu." değerlendirmesinde bulundu.

Goren, başta iklim değişikliği endişeleri olmak üzere enerji sektörünün dönüşmekte olduğunu belirterek, "Yenilenebilir enerjiler, doğal gazın aleyhine olacak şekilde önem kazanmaya başladı. Bu durum, İsrail-Türkiye enerji iş birliğine de yansımalı. Cumhurbaşkanı Herzog, yenilenebilir enerji ve iklim konularında bölgesel iş birliğine yönelik bir vizyon açıkladı ve bunda diğer Akdeniz ve Orta Doğu ülkeleriyle birlikte özellikle Türkiye'nin katılımını arzu ediyor. İsrail ve Türkiye'den bakanların enerji ve iklime odaklanan kapsamlı bir Akdeniz mekanizması oluşturulmasına çalışması faydalı olacaktır." ifadelerini kullandı.

İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihraç edilmesi projesinin 2016'daki normalleşme sürecinin anahtar konularından biri olduğunu dile getiren Goren, o dönemde beklentilerin yüksek olduğunu ancak ikili müzakerelerin sonuç vermediğini söyledi.

Goren, birtakım ekonomik ve jeopolitik zorlukların projenin rafa kaldırılmasına neden olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Bu ihtimal daha çok Türkiye tarafından günümüzde hala dile getirilse de aynı zorluklar hala mevcut. Ayrıca, İsrail'in Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum yönetimi ve Mısır ile stratejik iş birliğine karşı olan bir projede yer alması beklenmiyor. Eğer İsrail ile ilişkilerin onarılmasına paralel olarak Türkiye ve Mısır da ilişkilerini düzeltme konusunda başarılı olursa, kazan-kazan formülüne dayalı yeni yolların açılması söz konusu olabilir. Ancak Kıbrıs'ta ve İsrail ile Lübnan arasında anlaşmazlıkların devam etmesi, doğal gazın ihraç edilmesinde İsrail-Türkiye iş birliği için hala engeller çıkartabilir. Doğu Akdeniz enerji kaynakları, aslında AB'nin Rusya'dan enerji tedarikine bağımlılığında çözümün bir parçası olabilir. Ancak bu potansiyelin tüm ülkelerin yararına olacak şekilde değerlendirilebilmesi için bölgenin anlaşmazlık ve gerginliklere daha az odaklanarak daha çok iş birliğine uygun bir hale gelmesi gerekiyor. Doğu Akdeniz'deki ülkeler, AB'nin kapsamlı bölgesel bir konferans ile bir araya gelinmesi, pozitif bir ajanda benimsenmesi ve ortak çıkarların belirlenerek geliştirilmesi fikrini kabul etmeli ve yeni kapsamlı mekanizmaların oluşturulmasına çalışmalı."

"Ortak çıkarlarımızı geliştirmeliyiz"

Mitvim Politika Analisti emekli Büyükelçi Michael Harari de iki ülke ve insanlar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik yenilenen çabaların çok önemli olduğunu dile getirdi.

Sürecin sakin ve akılcı bir diplomasiyle yürütülmesini umduğunu söyleyen Harari, iki Türk bakanın gerçekleştireceği ziyaretin memnuniyetle karşılandığını ifade etti.

Harari, son 10 yılda iki ülke arasında kayda değer bir diyaloğun gerçekleşmediğine işaret ederek, "Geçmişte paylaştığımız ortak çıkarlar ya yok oldu ya da azaldı ve bunları yenilemeli, yeniden keşfetmeli ve geliştirmeliyiz." dedi.

İsrail'den ihraç edilebilecek doğal gaz miktarına ilişkin henüz hesaplamaların yapılmadığını kaydeden Harari, "İsrail perspektifinden, Mısır açısı ve ihracat rotası çok önemli. İsrail'in Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi ile ilişkileri ve geliştirilen bölgesel yapı çok önemli. Ancak Türkiye ile ilişkileri geliştirmek bunlara hiçbir tezatlık oluşturmuyor. Açık bir şekilde, Türkiye bunun bir parçası olmalı ancak bu yapıyı nasıl kapsamlı bir yapı haline dönüştürebiliriz ve nasıl iş birliği geliştirebiliriz konusunun gelecek ziyaretlerde konuşulması gereken ana konulardan olması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Harari, iki tarafın gelecek ziyaretlerde Türk şirketlerinin sadece boru hattı değil diğer enerji alanlarına da katılımını konuşabileceğini ve konuşması da gerektiğini belirterek, "Örneğin Türkiye, İsrail ve Lübnan arasında bir anlaşmaya varılabilmesine yönelik sürdürülen çabalarda yapıcı bir rol üstlenebilir ve üstlenmelidir. Bu çabalar, tüm bölgeye değer katabilir ve Doğu Akdeniz'in enerji potansiyelinin faydasına olacaktır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş: Hakkaniyetli yeni bir dünya sistemine ihtiyaç var

2022-03-22 15:18 - Siyaset

N Kolay İstanbul Yarı Maratonu'nun tanıtımı yapıldı

2022-03-21 14:02 - Spor

Türkiye'deki sulak alanları koruma seferberliği

2022-03-21 12:29 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Belçika'da

2022-03-24 00:47 - Gündem

F1 Bahreyn Grand Prix'sinde ilk iki sıra Ferrari'nin

2022-03-20 22:48 - Spor

Gül suyuyla yıkanan Eyüpsultan Ramazan’a hazır!

2022-03-22 08:19 - İslam-Hayat - CemâziyeleAhir 1446

Bingöl Karlıova'da kar evlerin boyuna ulaştı

2022-03-23 14:29 - Çevre-Hayat

Bolu Dağı Tüneli'nde 18 aracın karıştığı zincirleme kazada 3'ü ağır 17 kişi yaralandı

2022-03-19 17:33 - Asayiş

TÜVTÜRK'ten araç sahiplerine 'randevu için ücret ödemeyin' uyarısı

2022-03-23 22:16 - Gündem

Martta yağan kar ve soğuk hava Çıldır'da atlı kızak sezonunu uzattı

2022-03-22 13:26 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Şişecam soda külü üretiminde dünya liderliğine yürüyor

23:58 - Ekonomi

Üsküp’te Türkiye-Kuzey Makedonya İş Forumu düzenlendi

20:52 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Kuzey Makedonya, Türkiye açısından adeta bir üs konumundadır

20:48 - Ekonomi

Merkez Bankasının 2025 yılı takvimi açıklandı

20:38 - Ekonomi

İkinci el araç ticareti yapan işletmeler asgari 60 günlük trafik sigortası yaptırabilecek

17:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Filistinli gazeteci, ilk çocuğunu kucağına almadan İsrail saldırısında öldü

02:22 - Medya

Antalya Otobüs Terminali'nde koli içerisinde maymun yavrusu bulundu

01:13 - Çevre-Hayat

Bingöl-Elazığ kara yolunda yoğun kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor

01:03 - Çevre & Seyahat

Narin Güran cinayeti davasının ikinci duruşmasında avukatlar mütalaaya ilişkin savunma yaptı

00:17 - Gündem

Fransa, Çad'daki bir askeri üsten çekildi

00:13 - Dünya