?>

DOGE'nin ABD Gelir İdaresinin hassas verilerine erişmeye çalıştığı iddia edildi

ABD'li milyarder Elon Musk'ın başında olduğu Hükümet Verimliliği Departmanının (DOGE), ABD Gelir İdaresinin (IRS) hassas vergi mükellefi verilerine erişim sağlamaya çalıştığı iddia edildi.

Dünya - 2 ay önce

Washington

Associated Press'in (AP) ismini açıklamayan iki kaynağa dayandırdığı haberinde, DOGE'nin, IRS'nin kullandığı ve yetkililerin belirli vergi mükelleflerinin hesap bilgilerini anında görüntülemesine olanak tanıyan veri sistemine erişmeye çalıştığı öne sürüldü.

Haberde, DOGE'nin bu sisteme erişmesi halinde, Musk ve ekibinin vergi mükelleflerinin, banka kayıtları ve başka hassas bilgiler de içeren milyonlarca dosyaya ulaşabileceği belirtildi.

Öte yandan hukukçular, vergi mükelleflerine ait kayıtların hukuka aykırı şekilde yayımlanmasının, ABD vatandaşlarını hedef almak ve mahremiyetlerini ihlal etmek gibi amaçlarla kullanabileceğinden endişeleniyor.

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray sözcülerinden Harrison Fields, e-postayla yaptığı açıklamada, "İsraf, dolandırıcılık ve suistimal, bozuk sistemimize uzun zamandır derinlemesine kök salmış durumda. Bunları tespit etmek ve düzeltmek için sisteme doğrudan erişim gerekiyor." ifadelerine yer verdi.

Fields, açıklamasında, "Amerikan halkı, zorluklarla ödedikleri vergilerin hükümet tarafından nasıl harcandığını bilmeyi hak ediyor. Bu nedenle DOGE, gün yüzüne çıkardığı yolsuzlukları aydınlatmaya devam edecektir." vurgusu yaptı.

Elizabeth Warren ve Ron Wyden gibi bazı Demokrat senatörler ise IRS'nin üst düzey yetkilisi Douglas O'Donnell'a mektup göndererek, Musk ve DOGE'ye erişim izni veren tüm bildirilerin kopyalarını talep etti.

Senatörler mektupta, DOGE'nin IRS sistemlerine müdahale etmesinin vergi dönemine denk gelmesine dikkati çekerek, bu müdahalelerin vergi iadelerini belirsiz süreyle geciktirebilecek arızalara neden olabileceğinden endişelendiklerini belirtti.

Mektupta, "Bütçesini bahar zamanında yapılan ödemelere göre ayarlayan milyonlarca Amerikalı için vergi iadelerinin ödemesindeki herhangi bir gecikme mali açıdan yıkıcı olabilir." ifadesine yer verildi.

IRS, bu yıl 27 Ocak'ta başlayan vergi sezonunun son tarihi olan 15 Nisan'a kadar, 140 milyondan fazla vergi beyannamesi doldurulmasını öngörüyor.

ABD Sosyal Güvenlik Kurumu (SSA) Başkan Vekili Michelle King, DOGE, kurumun veri tabanına erişim sağlamak istemesi üzerine görevini bırakmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Go home Muslera -Yusuf Polat, spor dünyasından yazdı-

2025-02-15 14:33 - En Son Yazılar

Milli boksör Büşra Işıldar, büyüklerde de dünya şampiyonu olmak istiyor

2025-02-13 12:48 - Spor

ABD'de yer altındaki 'Iron Mountain' veri depolama tesisi, DOGE'un radarında

2025-02-14 10:18 - Dünya

AB'nin Sahel Özel Temsilcisi Cravinho: Türkiye, Sahel'deki çözümde önemli rol oynayabilir

2025-02-15 14:12 - Dünya

Kevin Durant, NBA'de 30 bin sayıya ulaşan 8. basketbolcu oldu

2025-02-12 11:45 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Toprak bütünlüğünü haiz bir Filistin Devleti'nin kurulması daha fazla geciktirilemez

2025-02-12 12:21 - Siyaset

Milli sporcular, Uluslararası Türkiye Açık Tekvando Turnuvası'nda 32 madalya kazandı

2025-02-16 01:48 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Asya turuna bölgesel işbirliği ve dayanışma damgasını vurdu

2025-02-14 15:02 - Siyaset

Macaristan Başbakanı Orban, AB'nin Ukrayna'yı destekleyen ortak açıklamasına tepki gösterd

2025-02-13 18:58 - Dünya

İstanbul'da gözaltındaki belediye başkan yardımcıları ve meclis üyelerinin işlemleri sürüyor

2025-02-12 18:27 - Gündem

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, tarifeler konusunda Çinli yetkililerle görüştüklerini söyledi

02:37 - Dünya

Filistinli Ebu Tavile, İsrail'in Sde Teiman gözaltı merkezinde uğradığı işkenceyi anlattı

00:18 - Dünya

UNICEF: Derme çatma çadırlarda çocukların yanması hepimizi temelden sarsmalı

23:57 - Dünya

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Rubio 'Ukrayna meselesi'ni görüştü

23:03 - Dünya

Trump, Ukrayna ile nadir elementler anlaşmasını gelecek hafta imzalayacaklarını açıkladı

22:32 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, tarifeler konusunda Çinli yetkililerle görüştüklerini söyledi

02:37 - Dünya

Filistinli Ebu Tavile, İsrail'in Sde Teiman gözaltı merkezinde uğradığı işkenceyi anlattı

00:18 - Dünya

NYT: ABD, Suriye'deki 3 askeri üssünü kapatarak yüzlerce askerini geri çekmeye başladı

00:07 - Medya

UNICEF: Derme çatma çadırlarda çocukların yanması hepimizi temelden sarsmalı

23:57 - Dünya

Dışişleri eski Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun babası Osman Çavuşoğlu vefat etti

23:33 - Gündem