?>

Doğal miras kabul edilen anıt ağaçlara titizlikle bakılıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bulunduğu yörenin tarihi, kültürü ve folklorunda özel yere sahip, doğal miras kabul edilen anıt ağaçların tescillenmesi ve bakımının yapılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, Bakanlığın yetki ve sorumluluğunda ülke genelinde toplam 9 bin 323 anıt ağaç bulunuyor. Koruma altındaki anıt ağaçların bakımı ve çevre düzenlemeleri gibi çalışmalar Bakanlıkça yaptırılıyor.

İzmir'deki anıt ağaçlar rehabilite edilecek

Bakanlık, anıt ağaç ve tescilli ağaç topluluklarına yönelik geçen yıl Muğla, Manisa, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Amasya'da hizmet alımı yaparak buralardaki ağaçların rehabilitasyon işlemlerini tamamladı.

Bu yıl da İzmir'deki yaklaşık 1100 ağacın rehabilitasyonu için hizmet alımı ihalesine çıkılıyor. Hizmet alımı, İzmir'de bulunan anıt ağaçların bakımı, restorasyonu, rehabilitasyonu, fotoğraflanması, tanıtıcı tabelaların yapılması işlerini kapsayacak.

Anıt ağaçların restorasyonu nasıl yapılıyor?

Anıt ağaçların tescil edilerek koruma altına alınmasının ardından rehabilitasyon ve sağlıklaştırma çalışmaları yapılıyor. Bu kapsamda anıt ağaçların gövde ve tepe tacını oluşturan dallar üzerinde bulunan ökseotu, zararlı mantar, sarmaşıkla kaplı, tehlike arz eden kuru, hastalıklı ve böcek yeniği olan dallar ile ip, tel, kablo, anten, tabela ve benzeri yabancı cisimler temizleniyor.

Ardından ağaçların mantar ve benzeri zararlılara maruz kalmamaları için önce kırılmış, ölü ve hastalıklı dallar uzaklaştırılıyor. Mantar ve bakteri enfeksiyonu olan ağaçlarda ise bu işlem yapıldıktan sonra ağaçlar dezenfekte ediliyor.

Kalın, kuru veya hastalıklı dalların kesilmesi sırasında kabuk sıyrılmasını önlemek için kesme işlemi tek kesimle değil, aşamalı olarak yapılıyor. Kesilen kurumuş ve hastalıklı dallardan kalan kesim yerlerinin çürümemesi için su tutmayacak şekilde eğimli kesilip, yüzeyler su tutmayan katman oluşturacak şekilde aşı macunu ile kapatılıyor.

Ağaç rehabilitasyonu için tedaviye yönelik kovuk alanlar, mantarlar, çürümüş kısımlar, dal kırığı olan pürüzlü yüzeyler ve benzeri yüzeylerde de ağaca zarar vermeden temizlik yapılıyor. Daha sonra ağaç gövde ve yapraklarında mantar ve böcek oluşumu olan yüzeyler de uygun ilaçlarla ilaçlanıyor. Kullanılan ilaçlar Tarım ve Orman Bakanlığınca ruhsatlandırılmış, etiket yönetmeliğine uygun kimyasallardan seçiliyor.

Ağaçların fiziki tahribatına karşı tedbir alınıyor

Ağaçta bulunan kovuk ağızları ise paslanmaz, krom, tel örgü ve koruyucu macun ile "yalancı dolgu" yapılarak kapatılıyor. Böylece, özellikle yağış sularının kovuk üzerinde birikimi önlenerek fiziki tahribata karşı tedbir alınmış oluyor.

Ağaç rehabilitasyonu amacıyla ağaçların kök boğazı çevresinde bulunan her türlü parke, asfalt, beton plak, taş, adi kaldırım, moloz ve benzeri yapay sert zemin malzemeleri, altta bulunan toprak tabakaya kadar, ağaç gövdesine ve kök dokusuna zarar verilmeden kaldırılıyor. Kaplama ve sert zemin kaldırılmasından sonra gerekli miktarda ağaç toprağı takviyesi yapılıyor.

Aynı zamanda ağaçların kök bölgesine ihtiyacı olan makro bileşikler ve elementlerin tamamını içeren en az 8-9 ay salınım sağlayacak gübreleme işlemi gerçekleştiriliyor.

Ayrıca mekanik direnci zayıf olan ve kırılma riski taşıyan ağaçların kalın çaplı alt dalları veya eğilmiş durumda bulunan ana gövdeleri için borularla destekleme yapılıyor ya da ağacın gövde ve dalları izoleli çelik halat ile bağlanıyor.

Ağacın çevresine de mevzuatta belirtilen kurallar çerçevesinde ahşap çit örülüyor.

Son olarak da Bakanlıkça tasarımı verilen bilgilendirme tabelaları asılıyor ya da toprağa dikiliyor. Tüm bu süreçler, yapım işleminin görülmesi için fotoğraflanıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk pop müziğine unutulmaz eserler kazandıran besteci: Melih Kibar

2022-04-07 13:03 - Magazin

Rusya Savunma Bakanlığından, Buça'daki görüntülere ilişkin açıklama

2022-04-03 21:43 - Dünya

Teröristlerin korkulu rüyası kadın PÖH'ler görev için sürekli teyakkuzda

2022-04-07 11:54 - Gündem

'Mahya Sergisi' ziyarete açıldı

2022-04-08 18:44 - Kültür Sanat

Alzaymırla bağlantılı 42 yeni gen tespit edildi

2022-04-04 20:02 - Sağlık

Kanserin yol açtığı karaciğerindeki kitleden kapalı yöntem operasyonuyla kurtuldu

2022-04-05 13:29 - Sağlık

NATO, Ukrayna'ya desteği artıracak

2022-04-07 18:59 - Dünya

ABD'den dönen bilim insanı bağışıklık-kanser ilişkisini araştıracak

2022-04-05 12:34 - Teknoloji

Milli güreşçiler Budapeşte'de ilkleri başardı

2022-04-03 23:08 - Spor

Büyük Çamlıca Camisi Külliyesi'ndeki İslam Medeniyetleri Müzesi yarın açılacak

2022-04-07 12:22 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Görme engelli öğretmen, hayalini gerçekleştirdiği meslekle öğrencilerin yolunu aydınlatıyor

15:02 - Çevre-Hayat

Tunuslu zanaatkar eskimiş ayakkabılara farklı tasarımlarla hayat veriyor

14:43 - Çevre-Hayat

"Edirne Yöresel" markasıyla kadın kooperatiflerinin emekleri tüm Türkiye'ye ulaşıyor

13:18 - Çevre-Hayat

Bisiklet almak için kaynakçı oldu, downhill yarışlarında pistlerin tozunu atıyor

13:13 - Çevre-Hayat

Hatay'da depremde çok sayıda yakınını kaybeden gazeteci haberleriyle kentin sesi oluyor

12:48 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Arap ülkelerinde yoğun sis uyarısı yapılırken, Mekke'de şiddetli yağmur ve dolu etkili oldu

03:23 - Dünya

Dışişleri Bakanlığı ve büyükelçilere ilişkin atama kararları Resmi Gazete'de

01:53 - Gündem

Zelenskiy ile görüşen Biden'dan, Ukrayna'ya destek mesajı

00:43 - Dünya

Bodrum'da kontrol ve denetim gemisi 'Reis 48' göreve başladı

00:32 - Gündem

Edirne'de Pazarkule Sınır Kapısı'nı Tem Otoyolu'na bağlayan yolda çalışmalar tamamlandı

00:27 - Çevre & Seyahat