?>

Doğal gazla çalışan cihazların güvenli kullanımı doğru kurulum ve bakımla mümkün

Başkentgaz Acil Müdahale Şefi İnan Uğur Yüceer, konut ve iş yerlerinde doğal gazın güvenli kullanımı için sertifikalı firmalardan proje desteği istenmesinin önem taşıdığını, bakım ve onarımın da periyodik yapılması gerektiğini bildirdi.

Ekonomi - 1 yıl önce

Ankara

Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ (Başkentgaz) Acil Müdahale Şefi İnan Uğur Yüceer, AA muhabirine, doğal gazın temiz ve güvenli bir yakıt olduğunu ancak çevresel etkenler ile kullanıcı hatalarından kaynaklanan üzücü olayların yaşanabildiğini söyledi.

Meskenlerde doğal gazla çalışan cihazların bakımı ve bu cihazlara ana bağlantılardan gazın ulaşmasını sağlayan tesisatın kontrolünün yapılmasının önem taşıdığına işaret eden Yüceer, tüm önlemlere rağmen gaz kaçağı olması durumunda "Alo 187 Doğal Gaz Acil" hattına ivedilikle ulaşılması gerektiğini belirtti.

Yüceer, doğal gaz tesisatının nerede olursa olsun sertifikalı firmalarca yapılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Doğal gaz bağlantılı cihazların, sertifikalı firma ile proje ve dağıtım şirketinin onayından sonra devreye alınması gerekmektedir. Ortamda bulunan cihazlardaki havalandırma menfezinin, soğuk hava girmesi ve benzeri nedenlerden dolayı kapatılmaması gerekiyor. Kış başlamadan önce kombi ve şofben benzeri cihazların bakımının yapılması gerekiyor. Hermetik kombilerde, yanma için gerekli hava, baca vasıtasıyla dışarıdan alınıp yanma sonucu oluşan atık gazlar da baca vasıtasıyla dış ortama atılmaktadır. Bacalı cihaz varsa yanma için gerekli havayı ortamdan alıyor, yanma sonucu oluşan gazları da baca vasıtasıyla dış ortama atıyor."

Doğal gazın yanması sonucu açığa çıkan yoğun su buharının, bacanın bağlı olduğu duvar başta olmak üzere tuğla ve ekipmana zarar verdiği uyarısında bulunan Yüceer, şunları kaydetti:

"Çelik bacalar kullanılmalı ve tüm bacaların periyodik bakımları yapılmalı. Bacalı cihazlarda bağlantı noktaları da iyice kontrol ettirilmeli. Eğer yaptırılmazsa, havanın soğumasıyla birlikte sıcak dumanın olduğu yere kuşların tünemesi de bacaların doğru çalışmasına engel oluyor. Atık gaz, ortamlara geri dönebiliyor.

Mutfakta bulunan yeni tip ocaklarda alev emniyet sistemi bulunmakta. Ocakta herhangi bir alev kesildiğinde süt, su, yemek taşması gibi, bu durumda kapanan gaz otomatik kesilmektedir. Bu sistem daha güvenli. Alev kesme sistemi varsa daha sağlıklı bir şekilde kullanım sağlanabilir. Bunun dışında esnek bağlantılı boruların yeni tip olması gerekiyor. Borular, cihaz önünde ise gaz kesme bağlantısının da olması gerekiyor. Bunun alevden etkilenmesi, sıcaktan etkilenmesi, yırtılması ile ortama gaz verebilir. Bu tarz durumda çelik örgülü sistemlerin kullanılması tavsiye ediliyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya Duma Başkanı Volodin: Karabağ Azerbaycan’ın iç meselesi

2023-09-23 22:35 - Özel Haber

Tarihi ve doğal güzellikleriyle tanınan Alanya dalış turizmiyle de öne çıkıyor

2023-09-25 15:47 - Çevre-Hayat

Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi

2023-09-24 13:27 - Ekonomi

Yelkende Funboard Slalom Avrupa Şampiyonası sona erdi

2023-09-26 08:17 - Spor

Sağlık Bakanı Koca'dan MED EU MODEX 2023 Tatbikatı'na ilişkin paylaşım

2023-09-23 23:42 - Sağlık

Edirne'de "süper meyve" aronyanın hasadına başlandı

2023-09-26 09:47 - Ekonomi

Fanatik Yahudilerden Mescid-i Aksa'ya "Yom Kippur" baskını

2023-09-24 12:18 - Dünya

Eskişehir'de sağanak ve dolu etkili oldu

2023-09-28 20:28 - Asayiş

Diyarbakır'da Şehir Hastanesinin inşasında 820 deprem izolatörü kullanılacak

2023-09-29 12:02 - Gündem

Fransa'da iktidar çoğunluğu, kısmi Senato seçimlerinde sandalye kaybetti

2023-09-25 16:02 - Dünya

İlgili Haberler

Baas rejiminin yıkılmasının ardından Suriye'de düzenlenen ilk fuar büyük ilgi gördü

22:22 - Ekonomi

Fed, enflasyonu hedefe geri döndürme konusunda kararlı olduğunu belirtti

21:43 - Ekonomi

İsrail'in Tammun'a yönelik saldırıları tarım ve hayvancılık sektöründe büyük kayıplara yol açtı

18:47 - Ekonomi

Tesla satışları Avrupa'da sert fren yaptı

18:27 - Ekonomi

Almanya'nın ihracatı 2024'te de geriledi

18:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Sağlık Bakanlığından "ölmüş bir vatandaşın taburcu edildiği" iddiasına ilişkin açıklama

02:03 - Gündem

İstanbul merkezli DEAŞ operasyonunda gözaltına alınan 33 şüpheli tutuklandı

01:58 - Gündem

Narin Güran cinayeti davasında sanık Salim Güran'ın avukatından istinaf başvurusu

01:52 - Gündem

ABD, düzensiz göçmenleri engellemek için Meksika sınırına yaklaşık 1500 asker daha gönderecek

01:47 - Dünya

ABD'den İsrail'e 7,4 milyar dolarlık yeni silah satışına onay

01:42 - Dünya