Doğal gaz arz güvenliğinde Türkiye'ye 'tam puan'

Küresel petrokimya piyasası araştırma şirketi ICIS'in raporunda, Türkiye doğal gaz depolarındaki doluluk, LNG terminalleri ve üçten fazla kaynak ülkeye erişimi sayesinde "güvenli" ülke kategorisinde gösterildi.

Ekonomi - 5 yıl önce

Ankara

Türkiye, doğal gaz depolarındaki doluluk, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalleri ve kaynak ülkelere erişimiyle yaklaşan kış öncesinde arz güvenliğinde "tam puan" aldı.

AA muhabirinin, küresel petrokimya piyasası araştırma şirketi ICIS'in "Soğuk ya da Sıcak?" isimli raporundan derlediği bilgilere göre, Rus Gazprom ve Ukraynalı Naftogaz arasındaki uzun vadeli transit doğal gaz anlaşmasının yıl sonunda bitmesi, bölgede bulunan ülkeleri düşündürüyor.

Ülkelerin doğal gaz kaynaklarına erişimi, LNG terminallerinin olup olmadığı ve doğal gaz depolama durumlarının değerlendirildiği rapora göre, Ukrayna ve Rusya arasındaki kontrat krizi aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Avrupa'daki 17 ülkeyi etkileyecek.

Rapora göre, Türkiye birden fazla LNG terminali ve üçten fazla doğal gaz kaynağına erişimiyle "güvenli" ülke kategorisinde bulunuyor.

Türkiye'nin yanı sıra Birleşik Krallık, Hollanda, Belçika, İtalya, Fransa ve Polonya da arz sıkıntısı yaşamayacak ülkeler grubunda yer aldı. Almanya, Çekya, Slovakya, Avusturya, Macaristan, Yunanistan ve Ukrayna ise "risksiz" ülkeler olarak gösterildi.

Romanya ve Bulgaristan üçten fazla gaz kaynağına erişimi olan ancak LNG terminali bulunmayan ülkeler olarak "riskli" kategoride yer aldı. Moldova ise hem üçten fazla kaynağı olmaması hem de LNG terminali bulunmaması nedeniyle "çok riskli" durumda gösterildi.

Depolarda son durum

Ülkelerin kış için doğal gaz depolarındaki doluluk oranlarının da incelendiği rapora göre, Moldova'nın doğal gaz depolama tesisi bulunmuyor.

Bulgaristan'ın doğal gaz depolarındaki doluluk oranının yüzde 16, Yunanistan'ın yüzde 27, Ukrayna'nın yüzde 64, Polonya ve Romanya'nın da yüzde 83 olduğu tespit edildi.

Türkiye'nin doğal gaz depolarındaki doluluk oranını ise yüzde 86 olarak kaydedildi. Öte yandan Avusturya, Belçika ve Çekya ise yüzde 100 doluluk oranına ulaşmış durumda bulunuyor.

Üç kategoride puanlama

Raporda ülkelerin doğal gaz arz güvenliği üç kategoride ele alınıyor. Üçten fazla doğal gaz kaynağına erişim, depolardaki doluluk oranı ve LNG terminallerinin sayısı ülkelerin puanını belirlemede etkili oluyor. Bu kapsamda yapılan değerlendirmelere göre ülkeler en fazla 12,5 puan alabiliyor.

Üçten fazla doğal gaz kaynağı bulunan ve depolardaki doluluk oranı yüzde 80-100 arasında olan ülkelere her kategori için en fazla 5 puan veriliyor. En az bir LNG terminali bulunan ülkelere ise 2,5 puan veriliyor.

Raporda belirlenen bu sisteme göre, Türkiye üç kategoride toplam 12,5 puan almayı başardı.

Moldova'nın puanının bulunmadığı tabloda, Belçika, Fransa, İtalya, Polonya, Hollanda ve Birleşik Krallık da tam puan aldı.

Türkiye'nin doğal gaz imkanları

Yıllık yaklaşık 50 milyar metreküp doğal gaz tüketen Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve İran'dan boru hatlarıyla doğal gaz ithal ediyor. Geçen yıl, Rusya'dan 23,6 milyar metreküp doğal gaz ithal eden Türkiye, İran'dan 7,9, Azerbaycan'dan ise 7,5 milyar metreküp gaz satın aldı.

Geriye kalan ithalatın yaklaşık 11 milyar metreküplük kısmı ise LNG olarak tedarik edildi.

Türkiye'de şu anda 5,9 milyon ton kapasiteli Marmara Ereğlisi LNG Terminali ve 4,4 milyon ton kapasiteli Egegaz LNG terminali olmak üzere iki adet LNG terminali bulunuyor. Ayrıca İzmir Aliağa ve Hatay Dörtyol'da birer yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma terminali (FSRU) aktif olarak kullanılıyor. Saros Körfezi'nde açılması planlanan üçüncü FSRU için de çalışmalar devam ediyor.

Bu arada, Silivri ile Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama tesislerindeki kapasite artışları için çalışmalar devam ediyor. Mevcutta 600 milyon metreküplük kapasiteye sahip Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin 2023'te yaklaşık 5,4 milyar metreküp gaz depolaması hedefleniyor.

Hali hazırda 2,8 milyar metreküp gaz depolayan Silivri Tesisi'nin kapasitesinin de 4,6 milyar metreküpe çıkarılması planlanıyor. Böylece 2023'te her iki tesiste toplam 10 milyar metreküp kapasiteye ulaşılmış olacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Atatürk hayranı Azerbaycanlı mühendisten 'Barış Pınarı’na destek

2019-10-10 08:37 - Özel Haber

Gazeteci İrade Celil, şantaj ve tehditlerden intiharın eşiğine geldi, Azerbaycan medyası sallandı

2019-10-08 13:53 - Özel Haber

İstanbul'un simgelerini 'fantastik' tasarımlarla anlatıyor

2019-10-06 15:47 - Kültür Sanat

Real Madrid, Granada galibiyetiyle liderliğini korudu

2019-10-06 01:30 - Gündem

Türkiye'nin yeni Novorossiysk Başkonsolosu Bayar görevine başladı

2019-10-09 08:15 - Özel Haber

'STAR Rafineri tam kapasite çalışıyor'

2019-10-10 14:42 - Ekonomi

Zeytin ve zeytinyağı rekoltesi açıklandı

2019-10-07 16:32 - Ekonomi

Azerbaycanlı ünlü işadamı Mansimov'dan Barış Pınarı’na destek

2019-10-11 20:53 - Özel Haber

Engelliler televizyon ve radyo yayınlarına daha kolay erişecek

2019-10-11 14:05 - Medya

Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ilk paketi kabul edildi

2019-10-08 11:02 - Siyaset

İlgili Haberler

Coğrafi işaretli "Muş eski kaşarı"nın pazar alanı genişliyor

12:52 - Ekonomi

Sakarya'nın ihracatı yılın ilk yarısında 3 milyar dolara yaklaştı

12:38 - Ekonomi

Devlet destekli tarım sigortalarında son 5 yılda en fazla ödeme "don" hasarlarına yapıldı

12:17 - Ekonomi

Otomotiv ihracatı haziranda 2,6 milyar dolar oldu

12:12 - Ekonomi

Erciyes Teknopark'ta kurulu firma devlet desteğiyle batarya üretiyor

12:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kırkpınar Başpehlivanı Yusuf Can Zeybek altın kemeri kuşandı

21:32 - Spor

Nepal'de muson yağmurlarının yol açtığı afet ve kazalarda 62 kişi öldü

21:23 - Dünya

Bakan Kurum, Hatay'da koordinasyon toplantılarına katıldı

20:42 - Gündem

663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı Yusuf Can Zeybek kazandı

20:28 - Spor

Ordu'da sele kapılan 83 yaşındaki kadın hayatını kaybetti

20:23 - Asayiş