IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği AŞ Genel Müdürü Murat Çiftçi, 2019'da dünyada 820 doğal afet yaşandığını ve toplam 150 milyar dolarlık zarara neden olduğunu bildirdi.
IBS Sigorta'dan doğal afetlere ilişkin yapılan açıklamada, küresel ısınmanın en büyük etkisini gösterdiği Avustralya'da aylardır söndürülemeyen yangınlardan dolayı 10,3 milyon hektar alanın yok olduğu, alevlerin yüksekliğinin 70 metreyi aşarken, yangınlar sonucu 28 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 2 bin evin küle döndüğü, çok sayıda kasabanın boşaltıldığı ve 100 bin kişinin evlerinden tahliye edildiği hatırlatıldı.
Açıklamada, Avustralya Sigorta Kurumu'nun tahminlerine göre, zararın 700 milyon Avustralya dolarını aştığı ve daha fazla artmasının beklendiği kaydedildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği AŞ Genel Müdürü Murat Çiftçi, doğal afet sayısının geçen yüzyıla göre 5 kattan fazla arttığına dikkati çekti.
İklim farklılıklarının hava felaketlerini yıldan yıla etkilediğine işaret eden Çiftçi, "2019'da 820 doğal afet yaşandı ve toplam 150 milyar dolarlık zarara neden oldu. Son bilimsel çalışmalarda iklim değişikliğinin bir sonucu olarak birçok bölgede dolu ve fırtınaların artması bekleniyor. Avrupa'da yaz fırtınalarından kaynaklanan genel zararlar, yaklaşık 900 milyon dolar oldu. Öte yandan, bu risklerin karşılığında, doğal afet bilinci arttıkça sigortalı sayısının artması ve hasar frekansına bağlı olarak sigorta primlerinin de yükselmesi söz konusu." ifadelerini kullandı.
Çiftçi, gelişmiş ekonomilerde özellikle sel ve fırtına riski gibi bazı doğal afet türlerinin özel devlet destekli havuz uygulamalarına geçildiğini aktararak, "Küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan iklim değişiklikleri neticesinde yaşanan sel, kuraklık, deprem, dolu, heyelan, yangın, kasırga ve hortumlar yüksek tutarlı maddi kayıplara sebebiyet vermektedir. Bu kayıplar dolayısıyla da küresel olarak ciddi tedbirler almak zorunlu hale geldi." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA . dikGAZETE.com