?>

Diyarbakır'da depremde biri yıkılan 2 bloklu sitede "yapı farklılığı" ortaya çıktı

Diyarbakır'da, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılması sonucu 77 kişinin hayatını kaybettiği, 29 kişinin yaralandığı Serin-2 Apartmanı'na ilişkin hazırlanan ek bilirkişi raporu dava dosyasına eklendi.

Gündem - 5 ay önce

Diyarbakır

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, depremde yıkılan binalardaki kusurların tespitine ilişkin başlattığı soruşturma kapsamında daha önce Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümünce oluşturulan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporun yanı sıra savcılığın kapsamlı bir rapor talebi üzerine İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğünce de yeni bir rapor hazırlandı.

Hazırlanan raporların ardından savcılık, Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümünden Serin-2 Apartmanı'nın depremde yıkılmasına ilişkin ek bilirkişi raporu hazırlanmasını istedi.

Savcılığın talebi üzerine 3 kişiden oluşan bilirkişi heyetinin hazırladığı 13 sayfalık ek rapor dava dosyasına eklendi.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

"Serin-1 Apartmanı'na ait projelerinin incelenmesi, mevcut proje alanında yerinde gözlem yapılması ve kazı çalışmaları ile temel yapısının ortaya çıkarılması sağlanmıştır. Bina tanımlamaları Serin-1 ve Serin-2 veya Serin-A Blok ve Serin-B Blok olarak aynı özelliklere sahip yapı tanımlaması olarak yapılıyor olmasına rağmen 2 farklı projeye sahip olduğu görülmektedir. Yürütülen tüm gayretler doğrultusunda, Serin-1 ve Serin-2 apartmanları arasında ciddi yapı farklılıkları olduğu ile ilgili veriler elde edilmiştir. Serin-1 Apartmanı'nın muhtemelen bu 'yapı farklılıkları' nedeniyle yıkılmadığı görüşünü taşımaktayız. Binaların vaziyet planı ile bina boyutlarında, Serin-1 Apartmanı'nda projelendirilen kolon betonarme perde duvar faktörü ile her 2 bina için projelendirilen kolon kesiti, ebatları ve sayısı faktörü yönüyle farklılıklar tespit edilmiştir. Yürütülen kazı çalışmaları sonucu Serin-2 Apartmanı'na ait bina temelinin projede belirtilen derinlikten daha aşağıya inşa edildiği tespit edilmiştir. Adeta 3 bodrumlu bir yapı söz konusudur. Bodrum yapısının halen ayakta olduğu görülmüştür."

Yapılan kazı noktalarında bina temelinde su alma kaynaklı farklı oturma ve değişimlerin olduğuna dair bulgulara rastlanmadığı aktarılan raporda, altyapı kazı çalışmaları sonucu ulaşılabilen noktalarda bina bodrumunu su basmasıyla ilgili ve altgeçit yapısından kaynaklı olumsuz bir veriye rastlanmadığı bildirildi.

Raporda, "Bu nedenle, binanın toptan göçme şeklinde yıkılması üzerinde zemin özelliklerinin ve bodruma su basmasının etkin bir rolü olmadığı görüşüne varılmıştır. Ayrıca, altgeçit projesi incelendiğinde altgeçidin 'iksa kazıklı' inşa edildiği ve Serin-2 Apartmanı'ndan 17 metre uzakta yer aldığı görülmektedir. Bu nedenle binanın altgeçit inşaatından etkilenmediği kanaatine varılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Davanın iddianamesinde, tutuksuz sanıklardan binanın müteahhidi Hüseyin B, binanın statik proje müellifi Cihan U, statik betonarme projeye onay veren Nasir Ç. ve bina fenni mesulü Ekrem B. hakkında, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Zonguldak'ta denizde hortum oluştu

2024-10-16 12:57 - Gündem

Yandex, Türkiye'ye 400 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor

2024-10-17 16:08 - Medya

Özel gereksinimli öğrencilerin okulunda anneleri de meslek öğreniyor

2024-10-17 12:33 - Çevre-Hayat

Şişli Belediyesinde işten çıkarıldığını iddia eden işçilerin oturma eylemi sürüyor

2024-10-16 17:27 - Gündem

Sinop'ta çiftçilere zirai don uyarısı

2024-10-17 19:57 - Gündem

Safran yaprağı atıkları TÜBİTAK destekli projeyle fonksiyonel gıdaya dönüştürülecek

2024-10-16 18:32 - Teknoloji

İsrailli aşırı sağcı bakanlar, Gazze'ye saldırıların devam etmesini istedi

2024-10-17 20:48 - Dünya

ABD Hazine Bakanı Yellen, yüksek tarifelerin fiyatları artıracağı konusunda uyardı

2024-10-17 23:32 - Ekonomi

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, İsrail kaynaklarını yalanladı

2024-10-18 00:13 - Dünya

Münbiç'teki PKK/YPG'li teröristler Cerablus'ta okula saldırdı, 4 öğrenci ve 2 öğretme

2024-10-16 14:03 - Dünya

İlgili Haberler

İzmir Körfezi'ne boya atığı deşarj eden firmaya 8,3 milyon lira ceza

12:28 - Gündem

Dicle Elektrik, şebekeye kaçak için müdahale eden kişi hakkında suç duyurusunda bulundu

11:58 - Gündem

Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ifade vermek üzere adliyede

11:57 - Gündem

Hava Kuvvetleri, Red Flag-2025/2 Tatbikatı'na 5 uçakla ve 71 personelle katıldı

11:47 - Gündem

İşsizlik ve kısa çalışma ödenekleri 28 Mart'tan itibaren hesaplara yatırılacak

10:57 - Gündem

Günün Manşetleri

İzmir Körfezi'ne boya atığı deşarj eden firmaya 8,3 milyon lira ceza

12:28 - Gündem

TKYD'de yeni başkan Gökçen Yaman Akgün oldu

12:22 - Ekonomi

Nevruz, Paskalya ve Ramazan Bayramı tatilleri Antalya'da turizmi erken hareketlendirdi

12:17 - Ekonomi

Türk sağlık turizmcileri Moskova Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'na katıldı

12:12 - Ekonomi

AK Parti Genel Başkanvekili Ala'dan Özgür Özel'in boykot çağrısına tepki

12:07 - Siyaset