?>

"Diyar 2017" ismiyle tescillenen kapari Milli Çeşit Listesi'ne kaydedildi

Diyarbakır'da GAP UTAEM tarafından 15 yıl süren çalışmalarda 2 bin farklı kapari genotipi arasından ıslah edilen çeşit, "Diyar 2017" ismiyle tescillenerek Tarım ve Orman Bakanlığının Milli Çeşit Listesi'ne kaydedildi.

Çevre-Hayat - 2 saat önce

Diyarbakır

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı GAPUTAEM, kurulduğu 1962 yılından bu yana yaptığı çalışmalarla hem bölge hem de ülke tarımına ivme kazandırdı.

Buğday, arpa, kırmızı mercimek, nohut, pamuk, çeltik ve yem ile tıbbi ve aromatik bitkiler başta olmak üzere bugüne kadar 55 çeşidi ıslah eden merkez, çiftçinin yüksek verim elde etmesine ve sanayicinin de yüksek kaliteye ulaşmasına katkı sağladı.

Merkez, özellikle gıda, tıp, kozmetik, yem ve boya sanayisinde kullanılan, A, D, C ve E vitaminleri ile protein açısından da zengin olan kapari bitkisinin kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla hazırladığı proje kapsamında, Türkiye genelinde yaklaşık 2 bin farklı kapari genotipi topladı.

Uzmanlar tarafından yaklaşık 15 yıl süren çalışmalar neticesinde ıslah edilen çeşit, Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünce "Diyar 2017" ismiyle tescillenerek Bakanlığın "Milli Çeşit Listesi"nde yerini aldı.

"Bu çalışma arkadaşlarımızın yaklaşık 15 yılını aldı"

Merkez Müdürü Mehdi Sümerli, AA muhabirine, TAGEM'e bağlı merkezlerinin büyük bir tarımsal potansiyele sahip Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınması, çiftçilerin gelirinin artırılması ve tarımsal sorunların çözümü için 62 yıldır çalışma yürüttüğünü söyledi.

Merkezlerinde 11 farklı ürün grubunda 55 çeşit ürünün tescil sürecini tamamladıklarını belirten Sümerli, bunların içinde tıbbı aromatik ve boya bitkileri olarak 3 çeşidin bulunduğunu kaydetti.

Kapari bitkisiyle ilgili çok fazla çalışma olmadığından bu süreçte çok az literatüre ulaşıldığını dile getiren Sümerli, tescilli bir çeşide de rastlanmadığını vurguladı.

Sümerli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de bir ilk olduğunu söyleyebiliriz. Bizim çeşidimiz şu anda Türkiye'de tek tescilli çeşit. Bu çalışma arkadaşlarımızın yaklaşık 15 yılını aldı. Son yıllarda popülaritesi artan kapari bitkisi bilimsel çalışma yapılması zor bir bitki. Zoru başardık. Türkiye'de tescilli tek kapari çeşidine sahip merkeziz. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Fide ve bilgi konusunda bir talep olursa hem çiftçilerimize hem de üreticilerimize yardımcı olmaya hazırız."

Sümerli, çalımsı, dikenli ve çok yıllı bir bitki olan kaparinin yaklaşık 200 sene yaşayabildiğini ve köklerinin 40-45 metre derine inebildiğini belirterek, bölgede özellikle yaz mevsiminde bütün otlar kurumasına rağmen kaparinin yeşil kalabilen, kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğunu ifade etti.

Kaparinin gıda sektöründe daha çok turşu olarak tüketildiğini, bazen de kurutularak salata ve pizzalarda kullanıldığını anlatan Sümerli, bitkinin gıda, yem, kozmetik, tıp ve boya sektörünün yanı sıra erozyona karşı kullanıldığını belirtti.

Sümerli, şunları kaydetti:

"Yakın zamanda yurt dışında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) projelerini yürüten bir ekip geldi. (Kapari) Afrika kıtasındaki kırsal bölgelerde ailelerin geçimlerini sağlayabilecek bir bitki şeklinde değerlendirmek istiyorlardı. Fide talepleri oldu. Arkadaşlarımız şu anda görüşme halinde. İleride böyle bir talep olursa değerlendirilebilir. Çalışmalarımızı yerinde gördüler."

"Kapari tarımı gelecek vadediyor"

Merkezin tıbbı ve aromatik bölümünde ziraat mühendisi olarak görev yapan, aynı zamanda kapari bitkisini tescil ettiren Dr. Fethullah Tekin de geliştirdikleri çeşit için Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğüne başvurduklarını, merkezden gelen uzman ekiplerin 2 yıl boyunca gerçekleştirdikleri kontroller sonucu ürünü tescil ettiğini söyledi.

"Milli Çeşit Listesi'nde kapari çeşidimiz var. Kapari alanında bu Türkiye'de ilk ve tektir." diyen Tekin, kapari bitkisinin kullanımı ve yararları bakımından az bir kesimin bilgi sahibi olduğuna, bu nedenle doğadaki potansiyelin talebi karşılayabildiğine işaret etti.

Gelecekte bu bitkinin içindeki cevherin farkına varılmasıyla tüketimin daha da artacağını, doğadaki potansiyelin ihtiyacı karşılamayacak seviyeye geleceğini dile getiren Tekin, "Çiftçi bunun tarımına geçecektir. Bu anlamda kapari tarımı gelecek vadediyor." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Böbrek sağlığı için çocukların güne 1 bardak su içerek başlaması öneriliyor

2024-09-24 12:43 - Sağlık

Türkiye ilk nükleer hizmet ihracını yaptı

2024-09-28 16:32 - Ekonomi

Ugandalı Muhammed Ramazan, yüzündeki 5 kilogramlık kitleden Türk doktorlar sayesinde kurtuldu

2024-09-29 12:47 - Çevre-Hayat

Koyulhisar domatesi ata tohumundan yetiştiriliyor

2024-09-24 12:42 - Çevre-Hayat

Almanya'dan Yeni Zelanda'ya bisikletle tura çıkan genç kadın Türkiye'ye geldi

2024-09-27 12:22 - Çevre-Hayat

Dünya için tehdit olabilecek gök taşlarının yörüngesi, nükleer patlamayla değiştirilebilir

2024-09-24 17:12 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani'yi kabul etti

2024-09-25 22:02 - Siyaset

Real Madrid sahasında Alaves'i 3-2 mağlup etti

2024-09-25 00:12 - Spor

Fenerbahçe Kulübünden Ergin Ataman'a tepki

2024-09-25 20:40 - Spor

İsrail basını, Nasrallah'ın öldüğü ihtimallerinin arttığı üzerinde duruyor

2024-09-28 00:13 - Medya

İlgili Haberler

Müzelik eşyalarla dolu köy evinde geçmişin izlerini yaşatıyor

13:28 - Çevre-Hayat

Oyuncu Türkan Şoray, İstanbul Kültür Yolu Festivali'nde mahkum kadınlarla buluştu

13:12 - Çevre-Hayat

Erzurum kırsalında hayvan sağlığını kadın veterinerler koruyor

12:28 - Çevre-Hayat

Edirne'de yaşlılar birkaç saatliğine mesleklerine geri döndü

12:22 - Çevre-Hayat

Deriden giyim aksesuarları üreten kadın girişimci kendi markasını oluşturdu

12:02 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb: Dünyada nizamın sağlanması için çok taraflılığa ihtiyaç var

14:27 - Gündem

Türkiye'de enerji dönüşümünün toplam faydasının maliyetin iki katı olacağı hesaplanıyor

14:22 - Gündem

Dışişleri Bakanlığı: İsrail'in Lübnan'a kara saldırısı hukuksuz bir işgal girişimidir

14:17 - Gündem

Zonguldak Valiliğinden kuvvetli yağış önlemleri

14:13 - Gündem

TOGG ve 34 Türk şirketi Balkanlar'a açılıyor

14:08 - Ekonomi