?>

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Bizim ilişkimiz iki ülke Müslümanları açısından çok önemli

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin, her iki ülkedeki Müslümanların ve diğer bütün insanların barışı için, birlikte yaşama ahlakı ve hukukunu pekiştirmesi açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Genel - 8 yıl önce

MOSKOVA

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkiye ve Rusya arasında din alanındaki ilişkilerin ve iş birliğinin, her iki ülkedeki Müslümanların ve diğer bütün insanların barışı için, birlikte yaşama ahlakı ve hukukunu pekiştirme açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Görmez, yarın katılacağı Kostroma Merkez Camii'nin açılış töreni için geldiği Rusya’da, Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin ile Moskova Merkez Camisi’nde bir araya geldi.

Görmez, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz'ün de katıldığı heyetler arası görüşmelerden sonra yaptığı açıklamada, din hizmetleri ve eğitimi alanında yaklaşık 30 yıldır Rusya ile yürütülen hizmetlerin, kısa bir süre de olsa sekteye uğradığını söyledi.

Bu hizmetleri daha da artırarak sürdürmeye kararlı olduklarını ifade etmek için Rusya’da bulunduklarının altını çizen Görmez, "Bizim ilişkimiz, her iki ülkede var olan bütün Müslümanların ve diğer bütün insanların barışı için, birlikte yaşama ahlakı ve hukukunu pekiştirme açısından çok önemli." dedi.

Rusya’nın Kostroma şehrinde yarın tarihi bir gün yaşanacağını dile getiren Görmez, "Birinci Dünya Savaşı'nda burada bulunan şehitlerimizin hatırası için inşa edilen caminin açılışını yapıp birlikte cuma namazı kılacağız." dedi.

"İlişkiler zarar gördüğünde, Müslüman kardeşlerimizle ilişkiler de zarar görüyor..."

Görmez, bu birlikteliğin Rusya’da yaşayan bütün Müslümanların barışına, din eğitimi ve hizmetlerine vesile olmasını dileyerek sadece Müslümanlar için değil, bu coğrafyada yaşayan herkesin iyiliği için birlikteliğin önemine vurguladı.

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan zorlu sürece değinen Görmez, "İlişkiler yara aldığı zaman sadece ekonomi, iktisat, siyaset zarar görmüyor. Sadece coğrafya, bölge zarar görmüyor. Rusya’da yaşayan, birlikte aynı tarihe, aynı medeniyete sahip olduğumuz milyonları bulan Müslüman kardeşlerimizle olan ilişkilerimiz de zarar görüyor." ifadelerini kullandı.

Görmez, Rusya’daki Müslümanların diğer din mensuplarıyla geliştirdiği birlikte yaşama ahlakının ve hukukunun, “İslamofobik nefretin” kuşattığı Batı'ya örnek olması gerektiğini vurguladı.

Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Müftüler Konseyi Başkanı Gaynutdin de Türkiye'nin dünyanın neresinde olursa olsun Müslümanlara destek verdiğini belirterek "Allah Türk milletinden ve Türkiye Cumhuriyeti'nden razı olsun.” ifadelerini kullandı.

Görmez ve beraberindeki heyet, temaslarının ardından camide namaz kıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

Halep'te yaralıların yardımına koşan gazeteci: O an aklınıza habercilik gelmiyor

2017-04-29 15:22 - Medya

BM'de Trump'ın ilk 100 günü fon kesintisi kaygılarıyla geçti

2017-04-30 20:22 - Dünya

CHP'de rota 2019 seçimleri

2017-05-02 14:17 - Siyaset

Müezzinoğlu'ndan fabrika ziyaretleri

2017-05-01 03:12 - Siyaset

Krom üretiminin yarısı Elazığ'dan

2017-05-04 14:06 - Ekonomi

Vatandaşları "092635" plakalı tankla ezdiler

2017-04-28 20:22 - Gündem

İki yeni KHK yayımlandı

2017-04-30 12:56 - Genel

Yarın işçi ve emekçinin bayramı

2017-04-30 13:47 - Gündem

İngiliz İşçi Partisi Milletvekili Hopkins: Hamas'ın yeni siyaset belgesi memnuniyetle karşılanmalı

2017-05-03 14:30 - Genel

Dudak faciası mağdurları artıyor

2017-05-04 19:12 - Gündem

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

New York Valisi Hochul, Trump'ın kendisini "kral" olarak tanımlamasını eleştirdi

05:18 - Dünya

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya