?>

Diyabetli çocuklar için "alternatif tedavi önerileri" hayati risk oluşturabilir

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zehra Aycan, insülin kesilerek uygulanan tedavilerin, ölümcül sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Sağlık - 1 yıl önce

Ankara

Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği, Ulusal Çocukluk Çağı Diyabeti Çalışma Grubu Başkanı da olan Prof. Dr. Aycan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk çağında yüzde 95 oranıyla en çok tip 1 diyabet hastalığıyla karşılaşıldığını anlattı.

Aycan, Türkiye'de çocuklukta tip 1 diyabet görülme sıklığının 100 binde 10 olduğunu belirterek, "Çocuklar için genellikle ilk olarak çok su içme, çok idrara çıkma ve kilo kaybı şikayetleriyle bize başvuruluyor. Bu üç bulgu, diyabet şüphesini ortaya çıkarıyor." diye konuştu.

Tip 1 diyabetin önlenebilir bir hastalık olmadığını, çoğunlukla genetik yatkınlık sebebiyle ortaya çıktığını vurgulayan Aycan, hastalığın viral enfeksiyonlar, stres gibi faktörle tetiklendiğini söyledi.

"İnsülinsiz tip 1 diyabet tedavisi mümkün değil"

Prof. Dr. Aycan, hastalığın çocuklarda bağışıklık sisteminin zedelenmesi sonucu oluştuğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pankreasta normalde insülin üreten beta hücreleri var. Tip 1 diyabette vücudumuz bu beta hücrelerini bir yabancı cisim gibi algılıyor, bu hücrelere karşı savaşıyor ve sonuçta beta hücreleri insülin üretemez hale geliyor. Yani tip 1 diyabet, insülin eksikliği sonucu oluşuyor ve tedavisinde de bu insülinin mutlaka yerine konulması gerekiyor. İnsülinsiz tip 1 diyabet tedavisi mümkün değil. Bu tedavinin yaşam boyu uygulanması gerekiyor. Şu anda insülinin alternatifi olabilecek bir tedavi yok."

"İnsülin tedavisinin kesilmesi ölümcül sonuçlara neden olur"

Buna karşılık sosyal medyada, çocuklarda tip 1 diyabetin "alternatif" yöntemlerle tedavi edilebileceğine ilişkin açıklamalar yapıldığına dikkati çeken Aycan, ailelere şu uyarılarda bulundu:

"Tip 1 diyabet, ömür boyu süren bir hastalık olduğu için aileler, haklı olarak, alternatif tedavilerle ilgili bir arayışa giriyor. Sosyal medyada bazı hekim arkadaşlarımız, insülin yerine ozon tedavisi veya bazı bitkisel tedaviler gibi alternatif yöntemlerle bu hastalığın yönetilebileceğine ilişkin bilgiler paylaşıyor. Altını çiziyorum, bu son derece yanlış.

İnsülin salgısını artıran bazı kimyasallar, bitkiler olabilir ama tip 1 diyabet hastalığında bu alternatif tedaviler eğer insülini keserek uygulanırsa bunun ne yazık ki ölümcül sonuçları olur. Çünkü insülin eksikliğinde kanda şeker yükselmeye devam eder ve müdahale edilmezse 'diyabetik koma' dediğimiz durum oluşur. Bu noktada da gereken müdahale yapılmazsa çocuğu kaybederiz."

"Bu tip sosyal medya paylaşımlarına itibar etmeyin"

Prof. Dr. Aycan, insülinin 1920'li yıllarda keşfedilmesinden önce tip 1 diyabetli tüm çocukların yaşamını kaybettiğini hatırlattı.

İnsülin tedavisinin diyabetli çocuklarda mutlaka uygulanması gerektiğinin altını çizen Aycan, "Ailelerin alternatif tedavi yöntemi arayışlarına girmelerini doğal karşılıyoruz ama tip 1 diyabet tanısı alan bir çocuğun mutlaka çocuk endokrinoloji merkezinde insülin tedavisi yürütülmeli. Diğer alternatif yöntemler isteniyorsa uygulanabilir ama bunun insülin tedavisi kesilmeden yapılması, sosyal medyadaki bu tip paylaşımlara da itibar edilmemesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

"Her çocuk bireyselleştirilmiş beslenme programlarıyla izlenmeli"

Aycan, ailelerin sosyal medyada karşılaştığı önerileri endokrinoloji hekimlerine danışabileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bir de sosyal medyada farklı beslenme tedavileri önerilebiliyor. Biz, beslenme tedavilerini çocuğun yaşı, cinsiyeti, aile yaşantısı, beslenme tercihlerini dikkate alıp kişiselleştirerek hazırlıyoruz. Diyabet diyetisyenlerimizle her çocuğa özgün beslenme programları uyguluyoruz. Buna karşın sosyal medyada 'diyabetliler tek öğün veya sadece iki öğün beslensin' gibi önerilerde bulunuluyor. Bunlar da doğru değil. Her çocuğun kendine ait, bireyselleştirilmiş beslenme programlarıyla izlenmesi gerekiyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Michaela Astro, ‘Erdoğan kazanacak’ ve ‘GS Şampiyon’ dedi ikisi de oldu

2023-05-31 09:37 - Magazin

Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan: Karabağ'ı değil de Kandil'i mi destekleseydik

2023-05-27 16:43 - Siyaset

Van'da akarsuların debisi düştü, inci kefallerinin göçü zorlaştı

2023-05-31 12:47 - Gündem

Afyonkarahisar Belediyesinin yeni makam aracı 'Gemlik mavisi' renkli Togg tanıtıldı

2023-05-26 18:27 - Magazin

FIVB Milletler Ligi'nde ilk hafta maçları yarın Antalya'da başlayacak

2023-05-29 11:02 - Spor

Başkortostan ve Türkiye tarım-sanayi sektörü temsilcileri, işbirliğini görüştü

2023-06-01 19:42 - Özel Haber

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde sağanak sele neden oldu

2023-05-30 00:17 - Asayiş

Halkbank, başantrenör Slobodan Kovac ile anlaştı

2023-05-27 20:19 - Spor

Arnavutköy'de mavi akan dereden çevreye yayılan koku mahalleliyi tedirgin etti

2023-06-01 18:03 - Çevre-Hayat

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Tezahür eden milli iradeye herkes ve her kesim saygı duymalı

2023-05-28 22:48 - Siyaset

İlgili Haberler

Dünya genelinde HIV enfeksiyonuyla yaşayan 39,9 milyon kişiden 9,3 milyonu tedaviye erişemiyor

21:53 - Sağlık

Gaziantep Şehir Hastanesinde otel konforunda hidroterapi hizmeti

12:03 - Sağlık

Sağlıklı yaşam için ağız ve diş sağlığı bakımı önem taşıyor

11:37 - Sağlık

Yoğun bakımlara yapay zeka destekli anlık takip geliyor

11:17 - Sağlık

Aşırı tuz tüketimi böbrek ve kalp hastalıkları riskini artırıyor

13:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

Konya-Ankara kara yolunda yoğun sis etkili oldu

00:12 - Gündem

TBMM Genel Kurulunda bütçe takvimine ilişkin Danışma Kurulu önerisi kabul edildi

00:07 - Siyaset

İsrail kabinesinin onay verdiği Lübnan'daki ateşkesin sabah yürürlüğe girmesi bekleniyor

00:03 - Dünya

Milli Savunma Bakanı Güler: 40 tane F-16 Blok 70 Viper uçağı alacağız

23:57 - Siyaset

Bolu Dağı Tüneli çıkışında meydana gelen kazalar sebebiyle ulaşım aksadı

23:53 - Asayiş