?>

Diyabete ait retina sorunlarına çözüm

- Medicana Çamlıca Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz: -"Şeker hastalığı, retinanın ince damarlarını etkileyerek kan damarları içerisindeki kan akışını bozar böylece iyi beslenemeyen retina tabakasında hasar meydana getirir, retinada yeni damar oluşumlarına, kanama ve sıvı sızmalarına neden olarak görme kaybı oluşturur"

Genel - 7 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Medicana Çamlıca Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Turgut Yılmaz, "Şeker hastalığı, retinanın ince damarlarını etkileyerek kan damarları içerisindeki kan akışını bozar böylece iyi beslenemeyen retina tabakasında hasar meydana getirir, retinada yeni damar oluşumlarına, kanama ve sıvı sızmalarına neden olarak görme kaybı oluşturur." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada şeker hastalığına bağlı olarak göz arkasındaki ağ tabakanın hasar görmesine diyabetik retinopati denildiğini belirtti.

"Şeker hastalığı, retinanın ince damarlarını etkileyerek kan damarları içerisindeki kan akışını bozar böylece iyi beslenemeyen retina tabakasında hasar meydana getirir, retinada yeni damar oluşumlarına, kanama ve sıvı sızmalarına neden olarak görme kaybı oluşturur." ifadelerini kulanan Yılmaz, en önemli risk faktörünün şeker hastalığının süresi olduğunu aktardı.

Yılmaz, tüm şeker hastalarının tanı anından itibaren yıllık takibinin önerildiğini dile getirdi.

10 yıllık diyabeti olan hastaların klinik bulgusu olmasa bile takip aralıklarının 3-6 aya düşürülmesi gerektiğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"15 yıllık diyabeti olan kişilerin retinopati gelişimi riski yüzde 80 oranına ulaşmaktadır. Kan şekerinin düzensiz seyretmesi, ani şeker oynamaları, gebelik, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve böbrek hastalığı mevcudiyeti retinopati seyrini olumsuz etkiler. Her şeker hastası tanı aldığı günden itibaren en az yılda birkez göz dokturu tarafından muayene edilmelidir. Muayene sırasında göz bebekleri büyütülür ve göz arkasındaki retina tabakası detaylı bir şekilde muayene edilir.

Diyabetik retinopatiye ait belirtiler varsa tanıda yardımcı yöntemler (Göz anjiyografisi, Optik koherans tomografi) kullanılarak diabetik retinopatinin ciddiyeti ortaya konur. Retina hasarının evresine göre lazer tedavisi, veya göz içi ilaç enjeksiyonları uygulanmaktadır. Göz içi kanama, retinada çekinti oluşması sonucu retina yırtılmaları, görme merkezinde beslenme bozukluğu ve sarı nokta bozulmaları sonucunda kalıcı görme kayıpları gelişebilmektedir. Göz içi kanama ve retina yırtığı geliştiğinde ise vitrektomi olarak adlandırılan cerrahisi tedavi uygulanmaktadır. Tüm bu tedavilerde hastalığın erken dönemde tanı konulması, tedavideki başarı oranını artırmaktadır."

Haftanın Öne Çıkanları

Abdülmetin Balkanlıoğlu hoca vefat etti

2018-06-20 19:48 - Özel Haber

“Fenomen Karneler!.." Sınıf Rehber Öğretmeninin Öğrenciler Hakkındaki Görüşleri!..

2018-06-18 07:41 - Özel Haber

Samsung yeni mağazasını Kanyon AVM'de açtı

2018-06-17 13:33 - Ekonomi

Abdülmetin Balkanlıoğlu hoca, kendini anlatıyor!..

2018-06-21 09:52 - Özel Haber

25. İstanbul Caz Festivali başlıyor

2018-06-20 20:20 - Magazin

Adalar'da bir dönem sona eriyor

2018-06-19 00:57 - Gündem

Erdoğan'dan 'Gençlik Merkezi'ne ziyaret

2018-06-21 07:13 - Genel

Annesiz kalan yavru köpekleri biberonla besliyor

2018-06-18 18:32 - Çevre-Hayat

'Bu sistemi çok seveceksiniz'

2018-06-21 00:32 - Siyaset

Erdoğan sosyal medyada gençlerin sorularını cevapladı

2018-06-19 02:43 - Siyaset

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Suveyda'daki Arap Sünni aşiretlerden Suriye'deki yeni yönetime destek

19:57 - Dünya

Valinin makam aracı TOGG, Gazze ve Muğlalı çiftin gelin arabası oldu

19:48 - Gündem

Datça'da sağanak günlük yaşamı olumsuz etkiledi

19:43 - Gündem

Avukat Fırat Epözdemir'e terör örgütü soruşturmasında tutuklama

19:38 - Gündem

Hayvan mezatında üreticilere 295 büyükbaşın aracısız olarak satışı yapıldı

19:33 - Ekonomi