?>

"Diyabet sensörüyle" 28 bin tip 1 diyabet hastası çocuğun şekeri anlık takip edilecek

Tip 1 diyabet hastası çocuklarda parmak ucuna iğne batırılarak yapılan şeker ölçümlerini ortadan kaldıran, "sensörlü glikoz izlem cihazlarının" geri ödeme kapsamına alınması, yaklaşık 28 bin diyabetli çocuk ve ailesinin yaşamını kolaylaştıracak.

Sağlık - 4 ay önce

Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı millete sesleniş konuşmasında, 18 yaş altındaki tip 1 diyabet hastası çocuklar için sensörlü glikoz izlem cihazlarının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödeme kapsamına alınacağını açıklamıştı.

AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgilere göre, 2 yaş üstünde kullanımı önerilen söz konusu cihazların geri ödeme kapsamına alınması, yaklaşık 28 bin tip 1 diyabet hastası çocuk ve ailesini yakından ilgilendiriyor.

Halihazırda ekonomik nedenlerle söz konusu cihazları edinemeyen tip 1 diyabet hastası çocukların parmak ucuna iğne batırma yöntemiyle düzenli şeker takibinin yapılması gerekiyor. Ancak bu işlem, hem çocuklar için acı verici olması hem de anlık takibe imkan vermemesi nedeniyle hastalar ve aileleri açısından zorluklara sebep oluyor.

Glikoz ölçüm sonuçları cep telefonlarına anlık bildiriliyor

"Diyabet sensörü" olarak da bilinen cihazlar ise parmak ucuna iğne batırılarak yapılan rutin ölçümlere yönelik ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Gerçek zamanlı ve sürekli glikoz ölçümüne olanak sağlayan cihazlar, ölçümlerde elde edilen sonuçları, akıllı telefon, firmaya özgü alıcı cihazlar veya her ikisine birden gönderiyor.

Böylelikle çocukların glikoz ölçüm sonuçları, hasta ve belirlediği yakınlarıyla anlık paylaşılıyor. Aileler, çocuklarının yanında olamadığı süreçte de sağlık durumlarını kolaylıkla takip edebiliyor.

Cihazlar, kan şekerinde bozulma olursa uyarı veriyor

Cihazlar, "hipoglisemi" olarak bilinen kan şekerinin düşmesi veya "hiperglisemi" olarak adlandırılan yüksek kan şekeri durumunda alarm benzeri bir ses çıkarıyor, eş zamanlı olarak tanımlanan cep telefonlarına da anlık uyarı gönderiyor.

Bu şekilde tip diyabet 1 hastası çocuklara, hayati risk oluşturabilecek herhangi bir sağlık sorunuyla karşı karşıya kalmadan hızla müdahale edilebiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Namibya'nın ilk kadın cumhurbaşkanı: Nandi-Ndaitwah

2024-12-04 11:23 - Dünya

Zonguldak'ta ayı ve domuz sürüsü kameraya yansıdı

2024-12-03 22:38 - Gündem

Terör örgütü PKK/YPG'nin Cerablus'a roket saldırısında 2 kişi öldü, 8 kişi yaralandı

2024-12-03 21:37 - Dünya

Diyarbakır'da kadınların doğada topladığı taşlar tescilli takılara değer katıyor

2024-12-05 12:07 - Çevre-Hayat

Kalıcı Çözüm: Mutluluk Çubuğu ile Yeni Bir Başlangıç

2024-12-03 14:51 - İnsan&Hayat

Tiflis'te göstericiler ile polis arasında arbede yaşanınca çevik kuvvet protestoya müdahale etti

2024-12-07 04:23 - Dünya

Beşiktaş, Fenerbahçe derbisine zorlu bir süreçte çıkıyor

2024-12-06 11:22 - Spor

Sivassporlu Rey Manaj, Barış Alper Yılmaz'dan özür diledi

2024-12-08 21:48 - Spor

İsmet amcanın emekli maaşıyla iyilik hareketi Ardahan soğuklarında yürekleri ısıtıyor

2024-12-06 16:12 - Çevre-Hayat

ABD'nin Alaska eyaleti açıklarında 6,3 büyüklüğünde deprem

2024-12-08 23:38 - Dünya

İlgili Haberler

Ailelere "topuk kanı testini ihmal etmeyin" uyarısı

13:13 - Sağlık

Yenidoğanlar için 'Ten Tene Temas Projesi' tüm Türkiye'de uygulanacak

10:33 - Sağlık

Gebelikte su tüketiminin azı da çoğu da zarar

16:22 - Sağlık

Sağlıkta yapay zeka destekli dijitalleşme artıyor

12:37 - Sağlık

'Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik' güncellendi

10:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

TBMM Başkanvekili Bozdağ'dan, Önder'in tedavi gördüğü hastaneye ziyaret

16:53 - Siyaset

ABD'li oyuncu Angelina Jolie'den "Gazze, toplu mezara dönüştü" paylaşımı

16:48 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul'da Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkanı Koşanov'la görü

16:02 - Gündem

RAMS Başakşehir sahasında ağırladığı Gaziantep FK'yi mağlup etti

15:57 - Spor

Milli Eğitim Bakanı Tekin'den "Şehitler Haftası" paylaşımı

15:27 - Gündem