?>

Dışişleri Bakanı Fidan, yarın Irak'a gidecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Irak'ın başkenti Bağdat'a gidecek

Siyaset - 3 ay önce

Ankara

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Fidan, yarın Bağdat'a ziyaret gerçekleştirecek.

Fidan'ın, ziyaret vesilesiyle, aralarında Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani​​​​​, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud Meşhedani ile Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'in de yer aldığı üst düzey Iraklı yetkililerle bir araya gelmesi planlanıyor.

Görüşmelerde, Türkiye-Irak ikili ilişkilerinin gündeminde öne çıkan başlıklar ve güncel bölgesel gelişmeler ele alınacak.

Fidan'ın görüşmelerde, Türkiye'nin Irak'la ilişkilerini olumlu bir gündem temelinde ve kurumsal bir çerçevede ilerletme yönündeki iradeyi teyit etmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 22 Nisan 2024'te Irak'a gerçekleştirdiği tarihi ziyaretin ardından bu amaçla kurulan muhtelif işbirliği mekanizmalarını etkin şekilde işletme kararlılığını vurgulaması, Türkiye'nin, Irak'ta güçlükle tesis edilen istikrar ve güvenlik ortamının muhafazasının, bölge için de kritik önem taşıdığı anlayışına sahip olduğunu; bu doğrultuda, İsrail'in bölgedeki saldırganlığının ve Suriye'deki gelişmelerin Irak'ı olumsuz etkilememesi için Sudani hükümetinin sarf ettiği çabaların Türkiye tarafından da desteklendiğini vurgulaması bekleniyor.

Görüşmelerde, Fidan'ın, Irak ve Suriye'deki yeni yönetim arasında yapıcı bir diyalog ve iyi komşuluk ilişkileri tesis edilmesinin hem iki ülkenin hem tüm bölgenin menfaatine olacağı, bu doğrultuda tüm taraflara gerekli telkinlerde bulunulduğu mesajını vermesi, Irak'la güvenlik, terörle mücadele alanında geliştirilmekte olan anlayış birliğinden ve Irak tarafınca PKK'nın "yasaklı örgüt" ilan edilmesinden duyulan memnuniyetin altını çizmesi, Irak tarafının PKK'yı resmen terör örgütü ilan etmesi ve topraklarından tamamen tasfiye etmesi yönündeki Türkiye'nin nihai beklentisini vurgulaması öngörülüyor.

Ayrıca görüşmelerde Fidan'ın, PKK'nın Türkiye, Irak ve Suriye için ortak tehdit oluşturduğunu; bu terör örgütünün meşruiyet ve zemin kazanma arayışlarına karşı bölge ülkeleri olarak ortak hareket edilmesi gerektiğini aktarması, Türkiye'nin stratejik önem verdiği ve doğal ortağı olduğu Kalkınma Yolu Projesi'ni desteklemeyi sürdürdüğünü teyit etmesi, bu bağlamda, projeye hız kazandırılması için gereken adımları istişare etmesi, Türkiye'nin en önemli ekonomik-ticari ortakları arasında yer alan Irak'la bu alandaki ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi ve bu amaçla ikili ticaretin önündeki suni engellerin kaldırılması yönündeki beklentiyi vurgulaması ve Irak'la Türkiye arasında güçlü bir beşeri köprü niteliği taşıyan Türkmenlerin güvenlik, huzur ve refahına verilen önemin altını çizmesi, bilhassa Kerkük'te Türkmenlerin siyasi temsil ve güvenlik alanındaki beklenti ve endişelerinin giderilmesinin beklendiğini kayda geçirmesi bekleniyor.

İkili ilişkiler, karşılıklı temaslar...

Türkiye, Irak'la derin tarihi, kültürel ve beşeri bağlara sahip. Irak, 20 milyar dolara varan toplam ticaret hacmiyle, Türkiye'nin en önemli ticaret ortakları arasında yer alıyor. Türkiye'nin Irak'la ikili ilişkileri ve muhtelif alanlarda tesis ettiği işbirliği, son dönemde kayda değer bir ivmeyle gelişme gösteriyor.

Fidan'ın, ikili çerçevede son olarak 14 Mart 2024'te yaptığı Bağdat ziyaretinde iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması (YDGM) toplantısı düzenlemişti. Bu toplantıda, PKK'ya ilişkin "ortak tehdit" tanımlaması daha da ileri taşınmış; Irak makamları, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi'nin PKK'yı Irak'ta "yasaklı örgüt" ilan eden bir karar aldığını paylaşmıştı. Bu karar Irak'la terörle mücadele ve güvenlik işbirliği açısından kritik bir adım teşkil etmişti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Futbol Derbisi 2025: En Çok İlgiyi Hangi Maçlar Çekecek?

2025-01-24 16:21 - İnsan&Hayat

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan, Ege Denizi'ndeki depreme ilişkin geçmiş olsun mesajı

2025-01-22 01:42 - Siyaset

Konya'da 3 katlı bina çöktü: 3 kişi sağ olarak çıkarıldı

2025-01-25 01:42 - Asayiş

Çin, Kırgızistan'da 100 megavat kapasiteli güneş enerjisi santrali inşa edecek

2025-01-21 15:47 - Ekonomi

Almanya Başbakanı Scholz: Gazze'de sivil halk çok büyük acılar çekti

2025-01-19 20:38 - Dünya

Avustralya Açık'ta Djokovic ve Zverev çeyrek finale çıktı

2025-01-19 15:13 - Spor

ABD Başkanı Trump, kripto para piyasasına yönelik kararnameyi imzaladı

2025-01-24 04:38 - Dünya

Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü Ole Gunnar Solskjaer için imza töreni düzenlendi

2025-01-19 18:52 - Spor

FETÖ firarisi, sözde eski Malezya imamı Antepli'den terör örgütü itirafları

2025-01-18 18:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Kartalkaya'daki yangından, aşağı sarkıttıkları çarşafla kurtulan otel fotoğrafçısı yaşadıklarını anlattı

2025-01-23 19:42 - Gündem

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Berset'i kabul etti

16:42 - Siyaset

TBMM çocuk özel oturumunu 4. sınıf öğrencisi Berra Koramaz yönetti

16:28 - Siyaset

Milli iradenin simgesi TBMM 105 yaşında

16:23 - Siyaset

MHP Genel Başkanı Bahçeli: PKK'nın örgütsel fesih işlemini tamamlaması en uygun seçenektir

13:33 - Siyaset

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Ensarioğlu'ndan 'İklim Kanunu Teklifi'ne ilişkin açıklama

11:22 - Siyaset

Günün Manşetleri

DMM'den, müebbet hapis cezası alan bir mahkumla ilgili iddialara ilişkin açıklama

21:12 - Gündem

İlaç şirketi Roche, ABD'ye 5 yılda 50 milyar dolar yatırım yapacak

20:53 - Ekonomi

Trump, 13-16 Mayıs'ta Orta Doğu turuna çıkıyor

20:42 - Dünya

Gümüşhane-Giresun karayolu heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı

20:38 - Gündem

Pendik'te palet fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

20:33 - Gündem