?>

Diş eti hastalığının nedeni: Bakteri

Diş Hekimi A. Doğan Bircan, diş eti hastalıklarının bakteriden kaynaklandığını belirtti.

Sağlık - 9 yıl önce

Dişlerin düzgün temizlenmediği takdirde üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıklarının bakteriler ürettiğini ifade eden Diş Hekimi A. Doğan Bircan, “Bakteri plağı dediğimiz bu birikintiler, diş çürüklerinin ve diş eti iltihaplarının baş sorumlusu olup, zamanla tükürüğün çökelmesi sonucu diş taşlarını oluştururlar. Bakteri plağının içinde üreyen mikroorganizmalar, şekerli gıdaları parçalayarak asit üretirler. Ve bu asit, dişi küçük bir bölgeden başlayıp giderek büyüyen bir şekilde çürütür. Daha ileri safhalarda çekim kaçınılmaz olabilir. Diş eti iltihabının ilk belirtisi diş etindeki kanamalardır. Diş etlerinde renk, şekil bozuklukları ve ağız kokusu ile kendini daha da belli eder. Diş eti iltihabının neden olduğu diş kayıpları, çürüklerin neden olduğu diş kayıplarından çok daha fazladır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, sağlıklı diş eti açık pembe renktedir. Dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış olup, portakal kabuğuna benzer parlak - pütürlü bir görünümü vardır” dedi.

Diş eti hastalıklarının ilk ve en önemli belirtisinin diş eti kanaması olduğunu anlatan Bircan, “Sağlıklı diş eti kanamaz. Diş etlerinde şişmeler, kızarmalar oluyorsa, diş etlerinde çekilmeler ve açığa çıkan kök yüzeylerinde oluşan hassasiyet oluşuyorsa, diş eti kenarlarında veya dişler arasında, diş taşlarına bağlı olarak oluşan siyah alanlar görülüyorsa, diş ile diş eti arasından iltihap geliyorsa, dişlerde sallanmalar, uzamalar ve dişler arasında açılmalar oluyorsa, ağızda sürekli bir kötü koku ve kötü tat hissi var ise geç kalmadan bir diş hekimine muayene olunması gerekmektedir” diye konuştu.

Diş eti hastalığının temel nedeninin bakteri plağı denen dişe sıkıca tutunan, yapışkan saydam bir tabaka olduğunu söyleyen Bircan, “Tırnağınızla dişinizin üzerini kazıyarak plağı fark edebilirsiniz. Plağın bir miligramında 200 ile 500 milyon arasında bakteri bulunur. Bunun yanı sıra aşağıdaki faktörler de diş eti sağlığınızı etkilemektedir. Genetik faktörler, sigara kullanımı, ilaç kullanımı, hormonel değişiklikler, stres, diş sıkmak ve gıcırdatmak, kötü beslenme, şeker hastalığı ve uyumsuz yapılmış protezler de diş eti hastalıklarının başlıca sebepleri arasında sayılmaktadır. Bakteri plağı kaldırılmazsa sertleşir ve diş taşı ya da tartar olarak isimlendirilen birikintiler oluşur. Plaktaki bakteriler tarafından üretilen toksinler (zararlı maddeler) diş etlerine zarar verir. Toksinler diş etlerinin etrafındaki destek dokularını yıkar, dişlerden uzaklaşır, oluşan periodontal ceplerde daha fazla bakteri plağı birikir. Periodontal hastalık geliştikçe cepler daha da derinleşir. Bakteri plağı dişlerin açığa çıkmış kök yüzeylerine yapışır. Dişlerin kemik desteği yok olur ve tedavi edilmeyen dişler sallanmaya başlar ve sonunda çekilir. Periodontal hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynayabilirsiniz. 

Yaşam boyu dişlerinizi ağızda tutmak için bakteri plağının, diş fırçalaması ve diş ipi kullanılması ve kimyasal ajanlarla düzenli olarak her gün, dişlerden uzaklaştırılması gerekmektedir. Yukarıda sayılanlara ek olarak diş hekimine düzenli gidilerek kontrollerin yaptırılması son derece önemlidir. Günlük ağız bakımı diş taşlarının oluşumunu en az seviyede tutmakla beraber tamamen önleyememektedir. Bir diş hekimi tarafından yapılacak diş taşı temizliği; sizlerin diş fırçası, diş ipi ile temizleyemediğiniz bölgelerdeki sertleşmiş diş taşlarının ortamdan uzaklaştırılmasını sağlar. Diş taşlarının kaldırılmasına diş taşı temizliği ismi verilmektedir. Diş hekiminizin sizin özel gereksinimlerinize göre kişisel bir ağız bakım planı yapabilir. Bu programla dişleriniz ile diş etlerinize zarar vermeksizin diş fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı uygulayabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Diş Hekimi A. Doğan Bircan, diş hekimini düzenli ziyaret ederek ağız sağlık ürünleri hakkında öneriler alınabileceğini ifade ederek, “Piyasada pek çok çeşit diş fırçası, diş ipi, ağız gargaraları ve dişler arası temizleyicileri bulunmaktadır. Diş hekiminiz size en uygun olan ürünleri seçmenizde yardımcı olacaktır. Diş eti hastalıklarının erken safhalardaki tedavisi genellikle diş taşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmesidir. 

Bu aşamalarda dişlerin etrafındaki ceplerden bakteri birikintileri ve diş taşları uzaklaştırılır ve kök yüzeyleri düzleştirilir. Bu işlemlerle iltihaba neden olan bakteriler ve toksin maddeler ağızdan uzaklaştırılır. Diş eti hastalıklarının erken safhalarında uygulanan bu işlemler genellikle yüz güldürücü sonuçlar için yeterli olmaktadır. Daha ilerlemiş vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahalenin amacı; derin ceplerdeki diş taşlarını ve hastalıklı dokuları ortamda uzaklaştırarak iyileşmenin olabilmesi için kök yüzeylerini düzleştirmek ve diş etlerine kolay temizlenebilmesi için şekil vermektir. Tedavilerden sonra periodontal hastalar periyodik olarak görülmelidir. Periodontal tedavi ile elde edilen olumlu sonuçları korumanın tek yolu dişlerin fırçalanması, diş ipi ve bakteri birikintilerini ortamdan uzaklaştıran kimyasal ajanların düzenli olarak kullanılmasıdır. Ve en önemlisi diş hekiminin önerdiği aralıklarla kontrolünüzü yaptırmaktır” dedi.  

Kaynak: IHA

dikgazete.com
Haftanın Öne Çıkanları

YDÜ Hastanesi Dünya Sigarasızlık Günü’ne Dikkat Çekti

2016-06-01 16:09 - Sağlık

Kılıçdaroğlu muhtarlarla buluştu

2016-05-28 21:11 - Politika

Opera ve bale salonu sayısı geçen sezona göre yüzde azaldı

2016-06-01 13:22 - Kültür Sanat

Kutlamalara Bakan Çavuşoğlu da katıldı

2016-05-30 15:17 - Spor

Ayak bileğindeki kırıkla 6 ay gezdi, doktorlar 'bir şeyin yok' diye gönderdi

2016-06-03 15:37 - Gündem

Elektrik akımına kapılan işçi öldü

2016-06-01 16:52 - Yerel haber-Şirket Haber

Aranan evraklar nehir kenarında bulundu !

2016-06-02 17:25 - Asayiş

Trafik kazalarında ağır bilanço: 6 ölü, 15 yaralı

2016-05-28 18:09 - Yerel haber-Şirket Haber

Belediye başkanından teröristlere tokat gibi yanıt!

2016-05-29 13:42 - Gündem

Kurtulmuş: 'İslam dünyasının bölünmesini sağlayacak senaryolara uyanık olacağız'

2016-05-28 16:47 - Siyaset

İlgili Haberler

Uzmanlardan "sarı serum sanıldığı kadar masum değil" uyarısı

11:07 - Sağlık

Samsun'da UMKE ekibi karla kaplı yolda hasta bebek için seferber oldu

22:42 - Sağlık

Balıkesir'den askeri kargo uçağıyla gelen karaciğer Antalya'daki hastaya nakledildi

16:17 - Sağlık

Mobil mamografi aracıyla 10 bin kilometre yol yapıp 1000 kadına hizmet verdiler

14:08 - Sağlık

Yurt dışında üretilen akıllı kanser ilaçlarının etkin maddesi yerli imkanlarla geliştirildi

13:17 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kuzey Kore, ABD Başkanı Trump'ın Gazze'yi devralma planını kınadı

12:57 - Dünya

Macron'dan Trump'a: "Gazze boş bir arazi değil, 2 milyon insanın yaşadığı topraklar&q

12:53 - Dünya

BM: Ocaktan beri Gazze'de 2 bin 300'den fazla çocuk yetersiz beslenme nedeniyle tedavi gör

12:47 - Dünya

Çin Dışişleri Bakanlığı: Gazze, Filistinlilere aittir ve Filistin topraklarının ayrılmaz parçasıdır

12:43 - Dünya

Kıbrıs Türkleri için egemenliğe giden yol: Kıbrıs Türk Federe Devleti

12:38 - Dünya