Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstihbarat Daire Başkanlığı Personel Şube Müdürü Coşgun Çakar ve eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ile Yargıtay'ın bozduğu ana davanın 8 sanığının da aralarında bulunduğu 34 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması başladı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, Erhan Tuncel ile hükümlü Yasin Hayal’inde aralarında bulunduğu 12 sanık hazır bulundu. Hükümlü Ogün Samast ile başka suçtan tutuklu 5 kişi de Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) bağlantısı aracılığıyla kaldıkları cezaevinden duruşmaya katıldı. Duruşmaya gelmeyen müdahil Dink ailesini ise avukatları temsil etti.
REDDİ HAKİM TALEPLERİ REDDEDİLDİ
Duruşmanın başlamasını ardından mahkeme başkanı önceki celse sanıklardan Yılmaz Angın ve Ali Fuat Yılmazer'in yaptığı reddi hakim talepleri ile duruşma Evliya Çalışkan'ın, sanıklardan Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu'nun tahliye edilmelerine ilişkin itirazının tümünün üst mahkeme sayılan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından reddedildiği açıkladı.
CERRAH YÖNÜNDEN YETKİSİZLİK TALEBİ
Duruşmada söz alan tutuksuz sanıklardan Celalettin Cerrah'ın avukatı Mehmet Köksal, yetki ve açılma usulü ile ilgili davanın iki ön şartının oluşmadığını öne sürerek, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 22 Ocak 2014 tarihli kararı sonrası bölge idare mahkemesi davada herhangi bir delilin ortaya çıkmaması nedeniyle müvekkilim hakkında kovuşturma izni vermemiştir. Müvekkilim hakkında kovuşturma izni ve açılmış bir soruşturma bulunmadan hakkında kovuşturma kararı verilmesi hükümsüzdür" dedi. Davanın ön şartlarının yerine getirilmesi gerektiğini ve vali statüsünde olan müvekkili Cerrah'ın yargılanmasının Yargıtay'ın ilgili dairesinde mümkün olabileceğini kaydeden Köksal, "Bu yüzden müvekkilim açısından mahkemenizin yetkisiz ve geçersiz olduğunu düşünüyorum. Müvekkilim için davanın ayrılması, dosyanın yetkili mahkemeye gönderilmesini talep ediyorum" diye konuştu.
YETKİSİZLİK TALEBİ REDDEDİLSİN
Bunun üzerine konuşan Dink ailesinin avukatlarından Bahri Belen ise Celalettin Cerrah'ın suç döneminde vali değil, İstanbul Emniyet Müdürü olduğuna dikkati çekerek, avukatının yetkisizlik ve görevsizlik talebine ilişkin ret kararı verilmesini istedi. Duruşma savcısı Çelebi de, Cerrah'ın suç döneminde vali değil İstanbul Emniyet Müdürü olduğundan taleplerin reddine karar verilmesi yönünde görüş bildirdi. Mahkeme heyeti, taleplere ilişkin karar vermek üzere duruşmaya bir süre ara verdi. Duruşmaya ara verildiği sırada Cerrah ve diğer sanıklar adliye koridorunda bekledi. Burada basın mensupları tarafından cep telefonu ile görüntülenen Cerrah, “Çekecekseniz çekin, gizli çekmeyin” diyerek yeniden salona girdi.
dikGAZETE.com