?>

Dijital dokunuşla hareketlendirdiği tarihi yapıları farklı perspektiflerden gösteriyor

Konya'da mimarisiyle öne çıkan tarihi yapıları fotoğraflayan yönetmen Eser Tokaş, dijital ortamda hareket efekti vererek oluşturduğu görsellerle izleyenlerin beğenisini kazanıyor.

Çevre-Hayat - 3 ay önce

Konya

Konya'da yaşayan görüntü yönetmeni Eser Tokaş, mimari eserlerin fotoğraflarını, dijital ortamda motion grafik (görsellerin çeşitli programlarla hareketlendirilmesi) yöntemiyle hareketlendirerek, tarihi yapılara, sıra dışı bir bakış açısı kazandırıyor.

Çalışmalarını, yaklaşık 1,5 yıldır sürdüren Tokaş, Mescid-i Aksa, Kubbet'üs Sahra, Kıble, Halil İbrahim ve Alaaddin camileri ile Tahir ile Zühre Mescidi, Mevlana Müzesi, tarihi PTT binası gibi 25 eserin fotoğraflarını dijital sanatla birleştirerek görüntüler oluşturdu.

Mimari yapının her bir parçasının farklı yönlere senkronize hareket ettiği görüntüler, ses efektleriyle dişli sistemiyle çalışan bir mekanizma izlenimi oluşturuyor.

Bir fotoğrafı hareketlendirmek için 6 gün çalışan Tokaş'ın, sosyal medyada da paylaştığı görüntüler, izleyenlerin beğenisini kazanıyor.

Hayatın telaşı içinde fark edilmeyen tarihi yapıları gündeme getirmeyi amaçlıyor

Çocukluğundan beri mimari eserlere ilgi duyan 31 yaşındaki Tokaş, AA muhabirine, tarihi yapıların bir derinliği ve yaşanmışlıkları barındırdığını söyledi.

İspanyol bir tasarımcının çalışmalarından esinlenerek bu üslubu geliştirdiğini belirten Tokaş, "Bu yapıların önünden geçip gidiyoruz. Aslında 'Bu eserlerin de hayatı var. Bunlar da hareket ediyor, nefes alıp veriyor.' düşüncesiyle yola çıktım. Güzel tepkiler aldım. Videolara dişli ses efekti verdim. 'Hayal mi görüyorum, binalar hareket mi ediyor?' diyenler oldu." ifadesini kullandı.

Tokaş, "sanatın sanatı" olarak adlandırdığı çalışmalarıyla, hayatın telaşından fark edilmeyen tarihi yapıları, gündeme getirmeye çalıştığını vurguladı.

Hareketlendirdiği fotoğrafları da kendisinin çektiğini dile getiren Tokaş, "Altın oranı düşünüyorum. Döndüğü zaman da estetik oluşturmalı. Birisi sağa dönüyorsa diğeri sola dönmeli. Mihrapta bir taç yaprağın hareketini, birini bir yöne, diğerini diğer yöne vermem gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde altın orana uygun bir görüntü elde etmeye çalışıyorum." dedi.

"Filistin halkının direnişine destek vermek istedim"

Tekniğini, Türkiye'nin simge yapılarına uyguladıktan sonra, yurt dışına da açılmayı istediğini aktaran Tokaş, eserleri belli bir sayıya ulaştıktan sonra dijital sergi açmayı hedeflediğini anlattı.

Konya ve Kudüs'teki 25 yapıyla oluşturduğu çalışmaları üç projede toplayan Tokaş, şöyle konuştu:

"Özellikle Filistin'de, Gazze'de yaşanan soykırıma ilişkin ben de bir şeyler yapmak istedim. Kudüs'te büyük bir manevi yapı var. Çok güzel bir şehir, yapıları da sanat eseri. Filistin halkının direnişine de destek vermek istedim. Kudüs'teki Kubbet'üs Sahra'yı çalıştım. Bir ay süren çalışmayı 'Nehirden denize özgür Filistin.' diyerek de sonlandırdım. Bu çalışmaya çok güzel tepkiler aldım. Uluslararası düzeyde çok fazla kişiye ulaştı."

Tokaş, yeni çalışmalarında İstanbul'daki önemli yapılara da yer vereceğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

D-8 Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi 21. Toplantısı'nda Gazze ve bölgesel konular görüşüle

2024-12-18 12:32 - Dünya

İstanbul'da motosikletli suç örgütlerine yönelik operasyonlarda yakalanan 40 zanlı tutuklandı

2024-12-24 10:06 - Asayiş

Amerikan Matematik Olimpiyatı'nda birinci olan Denizlili öğrenci yaşadığı gururu anlattı

2024-12-19 16:53 - Çevre-Hayat

Alman şirketler zorlu ekonomi ve zayıf talep nedeniyle işten çıkarmaları hızlandırdı

2024-12-21 11:47 - Ekonomi

Avrupa'da çocukları korumak için kısıtlayıcı politikalar ivme kazanıyor

2024-12-18 12:27 - Medya

Lübnan Başbakanı Mikati, ülkesinde yeniden inşa için en az 5 milyar dolar gerektiğini söyledi

2024-12-19 21:28 - Dünya

Trabzonspor, Sipay Bodrum FK'yi yendi

2024-12-22 21:27 - Spor

Rus kargo gemisi Akdeniz'de battı

2024-12-24 16:27 - Dünya

Blinken: İsrail'in Gazze'de kalıcı işgaline karşıyız

2024-12-19 21:47 - Dünya

Mersin'deki 'Zincir' operasyonunda 91 şüpheli tutuklandı

2024-12-23 08:48 - Asayiş

İlgili Haberler

Çankırı'daki Yer Altı Tuz Şehri bayram tatilinde ziyaretçilerle doldu

03:42 - Çevre-Hayat

Kastamonu'da bayram pilavı geleneği 133 yıldır yaşatılıyor

03:38 - Çevre-Hayat

Muş'ta küçükbaş hayvanlar meralara çıkarıldı

03:32 - Çevre-Hayat

Motosikletiyle taşıdığı peruklarla kanser hastası çocuklara çifte bayram yaşattı

17:08 - Çevre-Hayat

Denizli'de mahalleli imece usulü bayram yemeği geleneğini sürdürüyor

15:42 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Trump'ın politikalarını protesto eden Demokrat senatörün kürsüdeki konuşması 20 saati geçti

03:47 - Dünya

Konyaspor, Ziraat Türkiye Kupası'nda yarı finale yükseldi

03:43 - Spor

Trabzonspor UEFA Gençlik Ligi'nde yarı finale yükseldi

03:38 - Spor

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Galatasaray derbisi açıklaması

03:32 - Spor

Yollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu yaşanıyor

01:57 - Çevre & Seyahat