?>

Depremzede üreticilerden toplanan sütle yapılan yoğurt ve ayran afetzedelere dağıtılıyor

Adıyaman'da depremlerin ardından üreticilerin satmakta güçlük çekmesi üzerine başlatılan çalışmalar kapsamında toplanan süt, yerel firmalarca işlenip yoğurt ve ayran haline getiriliyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Adıyaman

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden en çok etkilenen illerden Adıyaman'da Türk Kızılay, sütünü satmakta güçlük çeken üreticilerin sütünü satın alıp işleterek elde edilen yoğurt ve ayranı depremzede ailelere ulaştırıyor.

Kentte yaşanan deprem sonrası market ve bakkalların büyük bölümünün kapanmasının ardından Adıyamanlı süt üreticilerinin ürününü satmakta güçlük çekmesi üzerine Türk Kızılay yetkilileri harekete geçti.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Adıyaman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Türk Kızılay işbirliğinde yürütülen çalışmada, kentte ve köylerde kurulan süt tanklarına günlük getirilen süt, üreticilerden satın alınıyor.

Toplanan süt, Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi'nde yerel firmalar tarafından işlenerek yoğurt ve ayran haline getirilerek Türk Kızılaya teslim ediliyor.

Türk Kızılay ekipleri de gönüllüler vasıtasıyla yoğurt ve ayranları depremzedelere dağıtıyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, AA muhabirine, depremlerin kentte hayvancılığı da büyük oranda etkilediğini söyledi.

Depremde kentte yaklaşık 4 bin ahırın yıkıldığını, 20 bin hayvanın telef olduğunu belirten Kıyas, "İldeki hayat da durunca üreticilerimiz sütünü satmakta çok güçlük çekti. Biz de bu sütün heba olmaması için arayışa girdik." dedi.

Türk Kızılayın bu soruna çözüm getirdiğini ifade eden Kıyas, "Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren yerel firmalarla da işbirliğine gidip bunlar üzerinden soruna çözüm bulmaya çalıştık. Süt tankları aldık, sağım makineleri dağıtacağız. Üreticilerimize hayvanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi için çadır, branda dağıtımı yaptık. Bunları dağıtmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Türk Kızılay Batı Karadeniz Afet Yönetim Merkezi Müdürü İsmail Hakkı Duru ise sosyal sorumluluk projesi kapsamında depremzede süt üreticilerinin sorunlarını çözdüklerini söyledi.

Üreticilerin sütünün heba olmaması için çalıştıklarını vurgulayan Duru, şunları kaydetti:

"Depremden etkilenen üreticilerin elinde kalan sütün bozulmaması amacıyla bir proje geliştirdik. Üreticilerin sütü sattığı market, lokantalar depremden etkilendiği için nasıl faydalı oluruz diye düşündük ve bu projeyi geliştirdik. Köylüden aldığımız sütü işleterek depremzedelere verdiğimiz yemeklerde günde 6 ton yoğurt ile 50 bin kutu ayran olarak sunuyoruz."

"5 süt toplama merkezi kurduk"

Adıyaman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Şube Başkanı Zeki Selçuk da depremden önce Adıyaman'da günlük yaklaşık 30 ton süt toplarken, bugün bunun 75 tona çıktığını söyledi.

Bunu gerek ulusal, gerek yerel firmalara pazarlamaya çalıştıklarını dile getiren Selçuk, "Arz fazlası olduğu için pazarlamakta ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Türk Kızılaya bu çalışmalarından dolayı teşekkür ederiz. Kentte depremden önce bir süt toplama merkezimiz varken, şu an 5 süt toplama merkezi kurduk." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

SPK, ilk halka arzlarda bireysel yatırımcıları eşitledi

2023-03-31 00:58 - Ekonomi

Depremde üç çocuğunu kaybeden baba, anılarının bulunduğu mahalleyi terk etmiyor

2023-03-30 14:43 - Çevre-Hayat

Avustralya'da "kanguru itlafı" tartışmaları büyüyor

2023-03-31 15:57 - Dünya

ASELSAN'ın Hatay'daki çadır kenti ailelere sıcak yuva öğrencilere okul oldu

2023-04-01 12:22 - Gündem

Gönüllü depremzede gençler, kendileriyle aynı kaderi paylaşan çocuklara moral oluyor

2023-04-02 11:44 - Çevre-Hayat

Mehmetçik Hatay'da kurduğu donanımlı çadırlarla depremzedelere destek oluyor

2023-03-30 12:32 - Çevre-Hayat

Brent petrolün varil fiyatı 78,54 dolar

2023-03-31 10:17 - Ekonomi

Avrupa şampiyonu muaythai sporcusu Elmas Başoğlu'nun yeni hedefi dünya şampiyonluğu

2023-03-30 12:53 - Spor

TBMM Başkanı Şentop'tan PKK/YPG'lilerin Fransa Senatosunda ağırlanmasına tepki

2023-03-27 19:23 - Siyaset

Malatya'da depremzedeler için ilk etapta 83 bin 349 konut inşa edilecek

2023-04-03 10:44 - Gündem

İlgili Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Münih'te 'Teröre Finansman Yok Konferansı'na katıldı

16:57 - Ekonomi

TMSF'den "kayyımlık yetkileri ile ilgili iddialara" ilişkin açıklama

12:48 - Ekonomi

Gelişen ikili ilişkiler ışığında Slovenya'ya ihracat rekoru kırıldı

12:33 - Ekonomi

THK 100. yaşında yeniden yapılanmaya odaklanacak

12:27 - Ekonomi

Maliye, kırmızı et sektörünün devlerini kayıt dışılık takibine aldı

12:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor