?>

Depremlerde hayat kurtaran UMKE görevlisi, enkaz altında 10 saat kurtarılmayı bekledi

Kahramanmaraş merkezli depremlere Şanlıurfa'da yaşadıkları evde 3 çocuğu ve eşiyle yakalanan Eyüp Sabri İstemi, birçok depremde UMKE ekibinde görev alarak insanları kurtardığını ancak bu defa kendisinin kurtarılmayı beklediğini anlattı.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Şanlıurfa

6 Şubat depremlerinde Haliliye ilçesi İpekyol Mahallesi'ndeki 6 katlı bir apartmanın 2'nci katındaki evlerinde olan UMKE görevlisi İstemi ile eşi ve 3 çocuğu, arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları sonucu depremden 10 saat sonra yaralı kurtarıldı.

İstemi, AA muhabirine, ilk sarsıntıyla uyandığını, çocuklarına ve eşine seslenerek korkmamaları için yanlarına gittiğini söyledi.

Eşi ve çocuklarıyla evde oluşturduğu yaşam alanında beklerken binanın çöktüğünü belirten İstemi, ilk etapta kimseden ses alamadığını ancak bir süre sonra eşinin sesini duyduğunu ifade etti.

İstemi, enkaz altında beklerken arama kurtarma ekiplerinin kendilerine ulaştığını vurgulayarak, "Bir süre sonra bir polis bize el feneri ile bir şişe su verdi. Ekiplerin uzun çalışması sonrası depremden 10 saat sonra kurtarıldık. O anları hatırladıkça sıkıntılar yaşıyoruz. Büyük kızım Nevşehir'deki ablasının yanına gitmişti, diğer 3 çocuğum ile ben ve eşim evdeydik. Çok şükür hepimiz kurtulduk. Yani bu Rabb'imin bir mucizesiydi, bize hayat üçgeni oluştu. Bizim binada yaşayan 49 kişiden 40'ı vefat etti." dedi.

Gölcük, Elazığ ve Van'daki depremzedelerin yardımına koştu

Kendisinin UMKE görevlisi, 2 çocuğunun ise AFAD gönüllüsü olduğunu aktaran İstemi, daha önce Gölcük, Elazığ ve Van depremlerinde de görev yaptığını dile getirdi.

İstemi, "Her seferinde biz kurtarmaya giderken, bu sefer biz kurtarılmaya muhtaç olduk. Deprem eğitimi bilinciyle çocuklarıma hakim olayım, yanımda kalsınlar, korkmasınlar istedim. Küçücük bir delik açıldı, soba bacası kadar, o ışığı görünce yaşadığım duyguyu anlatmak çok zor. Çocuklara 'Korkmayın bize yetiştiler' dedim. Daha önce depremlerde görev yaptım ama bir gün benim de başıma gelir diye aklımın ucundan dahi geçmiyordu." ifadelerini kullandı.

"Halen geceleri korkarak uyuyorum"

Eyüp Sabri İstemi'nin kızı Nisanur ise çok şiddetli bir sarsıntıyla uyandıklarını ve insanların en çaresiz kaldığı dönemlerden birini yaşadıklarını anlattı.

Adeta mahşer anını yaşadıklarını, babası ve kardeşleriyle bir araya geldikten hemen sonra binanın çöktüğünü kaydeden Nisanur İstemi, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 20 dakika baygınlıkla uyanıklık arasındaydım. Uyanınca kardeşlerim, annem ve babamı aradım. Çok şükür hepsi sağdı ve hemen yardım istemeye başladık. Tüm depremlerde insanların 'Sesimi duyan var mı?' diye bağırdıklarını duyunca 'Allah yardımcıları olsun' diyordum ama bu defa kendim 'Sesimi duyan var mı?' diye bağırmıştım. Sesimizi bir şekilde duyurduk ve arama kurtarma ekibi gelip bizi kurtardı. Onların haklarını asla ödeyemem, bize yeniden bir hayat sundular, çok zorluklarla mücadele ederek bizi kurtardılar. Allah hepsinden razı olsun. Babam UMKE görevlisi olduğu için depremlerle ilgili sürekli bizi bilgilendirirdi. Ben de bir AFAD gönüllüsüyüm. Bunların bize çok faydası oldu çünkü o an merdivenlere gitseydik hepimiz ölebilirdik."

Deprem sırasında bilinçli hareket etmelerinin belki de hayatta kalmalarını sağladığına işaret eden İstemi, "Hepimiz ne yapmamız gerektiğini biliyorduk. İyi ki babam arama kurtarma ekibinde görevli ve iyi ki AFAD gönüllüsü olmuşum. Halen geceleri korkarak uyuyorum. Birçok zaman aklıma gelince gözlerimi tekrar açıyorum. Yıldönümü yaklaştıkça uykularım kaçıyor. Umarım bir daha böyle felaket yaşanmaz. Umarım hiç kimsenin başına gelmez. Biz enkazdan çıktık, buruk bir sevinç yaşadık çünkü ne olduğunu anlayamamıştık. Ailem kurtulmuştu ama kimler öldü, kimler kaldı bilmiyorduk." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

CANiK'in yeni tabancası Hollywood filmlerinde de kullanılacak

2024-01-23 21:23 - Magazin

CANLI- Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'la 30 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşma kararlılığındayız

2024-01-24 21:12 - Siyaset

Norveç ve Belçika, BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de acil ateşkes çağrısı yaptı

2024-01-24 06:08 - Dünya

Diyanet İşleri Başkanlığından Sevan Nişanyan hakkında suç duyurusu

2024-01-23 16:43 - Gündem

Almanya’da makinistlerin en uzun grevi başladı

2024-01-24 16:37 - Dünya

Türkiye'den KKTC polisine araç, ekipman ve malzeme desteği

2024-01-25 16:18 - Gündem

Çığ tehlikesine karşı "mobil" önlem

2024-01-23 19:48 - Gündem

ABD Savunma Bakanı Austin, hastane tartışmalarından sonra ilk kez kamuoyu önüne çıktı

2024-01-23 21:53 - Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres: Gazze halkı benzeri görülmemiş yıkıma maruz kalıyor

2024-01-23 23:03 - Dünya

ABD'de başkanlık yarışında Trump, New Hampshire'de ön seçimleri kazandı

2024-01-24 09:02 - Dünya

İlgili Haberler

Evinin bahçesinde hobi olarak başladığı çiçekçiliği yaklaşık yarım asırdır sürdürüyor

17:17 - Çevre-Hayat

Yozgatlı girişimci devlet desteğiyle otel açtı

15:28 - Çevre-Hayat

Giresun'da genç imalatçı Karabörk bıçağını geleceğe taşımayı hedefliyor

14:43 - Çevre-Hayat

Didim ve Çeşme'de deniz yaklaşık 300 metre çekildi

14:38 - Çevre-Hayat

Erzurum'da yeni itfaiye erleri mesleğe başlamadan zorlu eğitimlerden geçiriliyor

14:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

60 saniyede ekonomide bugün (11 Şubat 2025)

17:23 - Ekonomi

İsrailli aşırı sağcı Bakan'dan "Gazze'yi ilhak" tehdidi

17:18 - Dünya

Ankara'da iki çocuğunu öldüren kadın tutuklandı

17:03 - Gündem

Muğla'da Ege Denizi'ndeki sismik aktiviteye yönelik risk değerlendirme toplantısı yapıldı

16:57 - Gündem

MKE Ankaragücü, teknik direktör Mustafa Dalcı'yla anlaştı

16:53 - Spor