?>

Depremden etkilenen Malatya'da çarşı projesiyle iş yeri ve konutlar inşa ediliyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Malatya'da çarşı projesi kapsamında yapımına başlanan iş yerleri ve konutlar yükseliyor.

Gündem - 9 ay önce

Malatya

Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Malatya'da özellikle kent merkezinde büyük hasara yol açtı.

20 bin civarında iş yerinin yıkıldığı, bazılarında ise ağır hasarın oluştuğu kent merkezinde yapımına başlanan iş yerleri ve konutlar için Emlak Konut çalışma yürütüyor.

Zemininden su çıkan bölgeye iş yeri ve konut yapılabilmesi için kazıklar çakılan çarşı merkezinde inşaatlar yükselmeye başladı.

Yüksek katlı yapıların bulunmayacağı alanda, zemin artı iki, üç ve dört katlı bloklar yer alacak.

5 bin 74 bağımsız birimin tamamına yakını iş yeri ve ofisten oluşacak çarşı projesinde, daha önce bölgede konutlar bulunması ve buralarda ikamet eden vatandaşların olması nedeniyle 560 da konut yapılacak. Böylece buralarda ikamet eden vatandaşların da memnuniyeti esas alınacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer, AA muhabirine, Emlak Konut eliyle yapılan Malatya Çarşı Projesi'nin 156 dönüm alanda, 416 bin metrekare inşaat alanı olmak üzere devam ettiğini söyledi.

99 bloktan oluşacak projede binaların yapımının 150'ye yakın iş makinesi ve 600 civarında işçiyle sürdürüldüğünü dile getiren Başer, şöyle devam etti:

"İnşaat tamamlandığında 5 bin 74 bağımsız bölüm üretilmesi planlanıyor. Projeler değişebiliyor, zamanla rakamlarda değişiklik oluşabiliyor. Alana 12 bin 600 fore kazığın 9 bine yakını çakılmış durumda. İnşaatların bitim tarihi sözleşmede Mart 2025 ancak inşaatlar bittikçe, adalar bittikçe teslimatı düşünüyoruz. Bu yıl sonunda teslimat yapmayı planlıyoruz."

Başer, çalışmalarda tarihi dokuya dikkat edildiğini ve çok özel projeler üretildiğini belirterek, "Kentsel Dönüşüm Başkanlığımızca da hassas davranıldı bu konuda. Bunun dışında camiler, Yeni Cami, Çınarlı Camisi ve Kiğılı Cami restorasyon ve yerinde yapılmak suretiyle yapılacak. Söğütlü Cami'nin yine aynı şekilde yapımı devam edecek. Çok güzel bir mimari projeyle inşallah çarşımız ortaya çıkacak." diye konuştu.

Çarşı projesi genişliyor

Projeyi genişletmek üzere Saray Mahallesi'nde de inşaatların başladığına dikkati çeken Başer, "Saray Mahallesi'nde de şu an birinci etapta 200 bin metrekarelik inşaat alanı bulunuyor. Burada 594 konut, 493 ticarethane ve 256 ofis üretilmesi planlanıyor." dedi.

Saray Mahallesi'ndeki çalışmalarda zeminin su girişini engellemek için "diyafram duvar" kullanıldığını, yapıların altlarında fore kazıklar da olacağını aktaran Başer, "Bu mahalledeki binaların tamamı iki kat otoparktan oluşacak. Saray Mahallesi'ndeki projemiz de çok özel ve çok güzel olacak. İşin süresi 400 gün." ifadesini kullandı

İl genelinde 44 rezerv alanda çalışmalar devam ediyor

Başer, çarşı projesinin yanı sıra diğer belirlenen rezerv alanlara da işaret ederek şunları kaydetti:

"Çarşı projesinin dışında Malatya'da Çavuşoğlu, Saray, Akkent ve Yakınca'da 4 etap olmak üzere toplam 7 etapta inşaatlar başlamış durumda. Bunun dışında Zaviye'de 10 etap, Yeşilevler ve Tandoğan Mahallesi'nin projeleri onaylandı. Bu projeler ihale aşamasına geldi. Çok yakın zamanda ihalesi yapılıp oralarda da inşaatlar başlayacak. Malatya'da toplamda şu an rezerv alan olarak projesi yürütülen 41 alan, Doğanşehir, Akçadağ ve Darende olmak üzere 3 ilçemizle birlikte 44 rezerv alanda çalışmalar devam ediyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Güler, OYAK'ın 64'üncü genel kurulu dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti

2024-05-25 16:52 - Gündem

Galatasaray Başkan Adayı Süheyl Batum, Ali Koç hakkında suç duyurusunda bulundu

2024-05-20 19:37 - Spor

PFDK'den Beşiktaş Teknik Sorumlusu Serdar Topraktepe'ye bir maç ceza

2024-05-26 14:53 - Spor

20 bin afetzedeye barınma imkanı sunan park ve bahçelerde depremin izleri siliniyor

2024-05-25 14:28 - Gündem

TFF Başkan adayı Erdal Alkış: Türk futbolunda yeni bir dönemi başlatmak istiyorum

2024-05-20 18:37 - Spor

Mersin'de zincirleme trafik kazasında 10 kişi öldü, 30 kişi yaralandı

2024-05-26 20:58 - Asayiş

Erzincan'daki Göyne Barajı bahar yağışlarıyla doldu

2024-05-20 18:43 - Çevre-Hayat

THY'den "Tohum Topu" projesine destek

2024-05-23 18:48 - Gündem

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gürak, BAE'li mevkidaşı el-Mazrui ile görüştü

2024-05-27 12:28 - Gündem

Sahipsiz hayvanlara ilişkin 4 bakanlığın yaptığı çalışma tamamlandı

2024-05-22 19:47 - Gündem

İlgili Haberler

Ardahan'da dondurucu soğukların etkisi sürüyor

11:08 - Gündem

Emine Erdoğan: Dualarımız Filistin ile kalplerimiz her daim kardeşlerimizle

22:47 - Gündem

Sahipsiz hayvanlar konusunda görevini ihmal edenlere soruşturma

16:08 - Gündem

Polonya Başbakanı Tusk, Türkiye'ye ziyarette bulunacak

16:03 - Gündem

Basit yargılama ve seri muhakeme ile 1 milyon 458 binden fazla dosya karara bağlandı

15:03 - Gündem

Günün Manşetleri

Fransa'da kundaklanan caminin yetkilileri ibadethanelerine bir an önce kavuşmak istiyor

11:43 - Dünya

ABD Başkanı Trump'ın çelik ve alüminyum ithalatına yönelik tarifeleri yürürlüğe girdi

11:37 - Dünya

AB'den ABD tarifelerine 26 milyar avroluk misilleme

11:33 - Dünya

Real Madrid altyapısında yetişen Pendiksporlu Samu Saiz'den Arda Güler'e tavsiye

11:27 - Spor

Fenerbahçe'nin Rangers maçı kamp kadrosu belli oldu

11:22 - Spor