?>

Deprem bölgesinde 22 bin konutun daha temeli atıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılımıyla Malatya'da düzenlenen törenle Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde 22 bin konutun daha temeli atıldı.

Gündem - 1 yıl önce

Malatya

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya Büyükşehir Belediyesi Nikah Sarayı'nda düzenlenen "Afet Köy Evleri Anahtar Teslim Töreni"ne katıldı. Deprem bölgesindeki illerin şehir merkezlerinde yapılacak 22 bin konutun temelinin atıldığı törende Özhaseki, hazır olan köy evlerinden 8'inin hak sahibine anahtarını teslim etti.

Bakan Özhaseki, buradaki konuşmasında, Türkiye'nin deprem kuşağında olduğunu hatırlattı.

Kentsel dönüşüm, altyapı ve üstyapı gerçekleştirirken Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu dikkate alarak çalıştıklarını dile getiren Özhaseki, tüm enerjilerini deprem bölgesine ayırdıklarını söyledi.

6 Şubat tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremlerden, yaklaşık 18 milyon insanın zarar gördüğünü anlatan Özhaseki, bölgede ağır hasarlı, yıkılan veya yıkılacak olan yaklaşık 680 bin civarında bina ve 170 bin civarında iş yerinin bulunduğunu aktardı.

Deprem bölgesindeki konutların hızla devam ettiğini vurgulayan Özhaseki, şöyle devam etti:

"Bakanlık olarak bugüne kadar 200 binden fazla konutun inşaatına başladık. Bu ay sonundan itibaren 40-50 bin tanesi hazır. Evlerimizi en fazla 5 katlı olacak şekilde TOKİ, Yapı İşleri ve Emlak Konut marifetiyle yapmaya başladık. Biz bugün burada temsili olarak hazırlık yapıyoruz ama şu an 46 bin konutumuz verilebilecek ve oturulabilecek durumda. Her ay 10 bin, 20 bin evi yaptıkça vatandaşa teslim edeceğiz. Bunun yanında şehir merkezlerinde 100 bin yeni konuta başlayacağız. 22 bin küsurunu Malatya'da yapıyoruz. Bunun 13 bin tanesi konut, 8 binden fazlası Bakırcılar Çarşısı ve çevresindeki gibi altlar iş yeri, yukarılar konut olarak yapılacak. Bunların her birini en geç 1 yıl içinde teslim edeceğiz."

Yerel yönetimlere kentsel dönüşüm çağrısı

Kentsel dönüşüm yapmak isteyen tüm yerel yönetimlerle işbirliğine her zaman hazır olduklarını belirten Özhaseki, şunları kaydetti:

"Özellikle İstanbul'daki belediyeler için söylüyorum, ne olur gelin sonuna kadar kapımız açık. 'Bizim partimizden veya değil' demeyin. Geri dönüşüm yapmak istiyorsanız, elimizden geleni yapacağız. Bir an önce projelerinizi hazırlayın. Mahallelerinizi, çöküntü alanlarınızı siz bilirsiniz. Hazırlayıp gelin, elimizden ne geliyorsa parti ayrımı yapmaksızın sonuna kadar yanınızda durup, yardım edeceğim."

Denetimlerin daha da sıkılaştırılarak daha güvenli yapılmasını destekleyeceklerini dile getiren Özhaseki, "Artık önümüzde kimse duramaz. Çok hızlı bir şekilde kentsel dönüşüme gireceğiz. Şu ana kadar Türkiye'de 2 milyon 200 bin konutu değiştirdik. 400 binin inşaatı devam ediyor." diye konuştu.

Bakan Özhaseki, ayrıca Dünya Bankası'ndan aldıkları 4 milyar lira krediyle Malatya'nın tüm altyapısının yenileneceğini sözlerine ekledi.

Özhaseki, beraberindeki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen, Vali Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AK Parti milletvekilleri Bülent Tüfenkci, Abdurrahman Babacan, İhsan Koca, İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, MHP Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu ve diğer ilgililerle temsili olarak 8 ailenin anahtarını teslim etti.

Törenin ardından Malatya Valiliğini ziyaret eden Özhaseki'ye kentte yapılan kazılarda çıkarılan "Otlayan Karaca" mozaiğinin replikası hediye edildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beşiktaş Kulübünün yeni başkanı Arat'ı kutladı

2023-12-04 18:43 - Gündem

EURO 2024'te gruplar, yarın belli olacak

2023-12-01 14:58 - Spor

Beşiktaş borsada geçen ay yatırımcısını uçurdu

2023-12-03 11:27 - Ekonomi

MHP yerel seçim için adaylarını çok yönlü incelemeyle belirleyecek

2023-12-04 12:02 - Siyaset

MAPEG Genel Müdürü Narin: Türkiye, Avrupa'da petrol arama faaliyetlerinin en yoğun olduğu ülke

2023-12-05 14:47 - Ekonomi

BM, Filistin'deki sağlık tesislerine yönelik saldırılardan "endişe duyduğunu" bildird

2023-11-30 22:28 - Dünya

Zelenskiy kış aylarında Rusya ile savaşta yeni bir aşamaya geçileceğini bildirdi

2023-12-01 19:32 - Dünya

İsrail'in Gazze'nin orta ve güneyine düzenlediği saldırılarda 50 kişi öldürüldü

2023-12-05 11:52 - Dünya

Filistinli aktivist Halavani: Gözaltına alındığım sırada bana ve dinime hakaret edildi

2023-12-01 14:38 - Dünya

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

2023-11-29 19:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, Şinasi Yurtsever için taziye mesajı

23:33 - Gündem

Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Karanis Ekşioğlu'na Macar Devlet Liyakat Nişanı verildi

23:13 - Gündem

İstanbul'da hava kirliliği değeri en yüksek Göztepe'de, en düşük Kumköy'de ölçüldü

22:32 - Gündem

İzmir'de sahipsiz köpeğin 3 yaşındaki çocuğa saldırması güvenlik kamerasında

22:02 - Gündem

İki şehir aynı sofrada buluştu

20:52 - Gündem

Günün Manşetleri

Filistinli yetkili: İsrail'in uyguladığı politikalar Kudüs'teki Hristiyan varlığını tehdit ediyor

02:57 - Dünya

Trump yönetimi, doğumla vatandaşlık hakkını kaldıran kararın kısmen uygulanmasını talep etti

02:52 - Dünya

Almanya'da yeni hükümetin kurulmasına ilişkin koalisyon müzakereleri resmen başladı

02:48 - Dünya

Fenerbahçe, Avrupa'ya galibiyetle veda etti

02:42 - Spor

Zelenskiy, Putin'in geçici ateşkes konusunda verdiği cevabı değerlendirdi

01:17 - Dünya