?>

Denizlili dokuma ustası 56 yıldır dedesinden miras el tezgahının başında

Geleneksel dokumacılığın merkezlerinden Denizli'nin Buldan ilçesinde 71 yaşındaki Yaşar Dışkaya, dedesinden kalan el tezgahında 56 yıldır ipekten ürünler hazırlıyor.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Denizli

Buldan'ın dokumacılıktaki geçmişi bölgede yer alan Tripolis Antik Kenti'ndeki bulgulara göre antik döneme kadar uzanıyor. Geçmişten bugüne dokuma mesleğinin sürdüğü ilçede tezgahlardan çıkan ritmik sesler yankılanıyor.

Az sayıda dokuma ustası, bu tezgahlarla hem geçimlerini sağlıyor hem de bir geleneğin yaşaması için emek harcıyor.

Henüz 15 yaşındayken ahşap tezgahın başına geçen Yaşar Dışkaya da çok sevdiği mesleğinden kopamadı. Dedesi ve babası da dokuma ustası olan Dışkaya, yıllardır ipekten şal ve elbise gibi ürünlerle hayatını kazanıyor.

Dedesi Abdullah Dışkaya'nın evine kurduğu tezgaha gözü gibi bakan Yaşar usta, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini ilk günkü heyecanla devam ettiriyor.

"İpliği ve boyayı kendim hazırlıyorum"

Dışkaya, AA muhabirine, yeni nesil otomatik makinelere rağmen el dokumasını bırakmadığını söyledi.

Dedesinden kalma tezgahta ipek dokuma hazırladığını anlatan Dışkaya, şöyle konuştu:

"İpliği ve boyayı kendim hazırlıyorum. Peştamal, şal ve kadınların giydiği yöresel kıyafet olan has ipek üretimi yapıyorum. Atölyemde ürünlerimi 1500 ila 2 bin 500 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuyorum. Hayatımı dokumacılıkla sağlıyorum. Küçüklüğümüzde herkesin evinde dokuma tezgahı olduğu için anne ve babalarımız bizden yardım beklerdi. Onlara yardım ederdik, öylece bize öğrettiler. O gün bugün 56 senedir dokuma yapıyorum. Hayatımız dokuma içinde geçti. Büyüklerimiz evlatlarını dokumadan kazandığı parayla evlendirdi, çeyizlerini bununla aldılar. Okumak isteyenleri de buradan gelen gelirlerle okuttular."

Geçmişte Buldan'da her evin altında dokuma tezgahı bulunduğunu kaydeden Dışkaya, son senelerde bu geleneğin unutulmaya başlandığını dile getirdi.

Dışkaya, dokuduğu ürünleri genellikle turistik bölgelere gönderdiğini belirterek, "Otomatik makinelerin çıkmasıyla el tezgahları zamanla kaybolmaya başladı. Bizde el emeği var, bunun kıymetini bilenler oluyor. ​​​​​​​El tezgahının kalitesi başkadır, el emeği olduğu için otomatiğin dokumasına benzemez." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Uşak’ta tekstil fabrikasında yangın çıktı

2023-09-02 10:53 - Gündem

Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası'nda birinci eleme yarışları tamamlandı

2023-09-01 23:43 - Spor

Devlet korumasındaki çocuklar ulusal spor müsabakalarında 175 kez dereceye girdi

2023-09-02 11:58 - Spor

Felaketzede ihtiyacından yararlanamayan orman köylüleri için düzenleme yapıldı

2023-09-02 13:37 - Gündem

Deyrizor'da Arap aşiretleri ile terör örgütü PKK/YPG arasındaki çatışmalar sürüyor

2023-09-04 15:37 - Dünya

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç, BM Genel Sekreter Yardımcısı Jenca ile görüştü

2023-09-01 15:58 - Siyaset

Arnavutköy Belediye Başkanı Baltacı'dan sel mağdurlarına yardım duyurusu

2023-09-06 22:02 - Gündem

Başbakan Dibeybe: Libya'da seçimlerin en kısa zamanda yapılması gerekiyor

2023-08-31 15:23 - Dünya

Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi'nin üzerinden 104 yıl geçti

2023-09-03 12:09 - Gündem

Bakan Kacır: Başkent tarihinin en büyük organizasyonuna imza atmış olduk

2023-09-03 15:53 - Teknoloji

İlgili Haberler

Adana'da mandalina hasadı devam ediyor

18:22 - Çevre-Hayat

KADEM Mütevelli Heyeti Başkanı Bayraktar, depremzede kadını yeni evinde ziyaret etti

17:43 - Çevre-Hayat

Ayrık omurga hastalığıyla mücadele eden Yusuf Efe, milli takıma seçildi

17:37 - Çevre-Hayat

KADEM'in Kadın Destek Merkezlerinden hizmet alanların sayısı 10 bini aştı

15:53 - Çevre-Hayat

Çankırı'da baharın müjdecisi çiğdemler erken açtı

15:48 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail ordusunun incelemesi, "Demir Kubbe"nin 7 Ekim 2023'te çöktüğünü ortaya koydu

19:48 - Dünya

Suriye Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı Şara, eşiyle birlikte Mekke'de umre yaptı

19:37 - Dünya

Beşiktaş, orta saha oyuncusu Al-Musrati'yi Monaco'ya kiraladı

19:32 - Spor

Kosova’nın başkenti Priştine’de “çöp” nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi

18:57 - Dünya

İsrail ordusu ateşkese rağmen Lübnan'ın güneyinde binaları havaya uçurdu

18:52 - Dünya