?>

Denizanası popülasyonunun Marmara Denizi'nin İstanbul kıyılarında aşırı arttığı belirlendi

İÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Son yıllarda tüm Marmara Denizi'ni kapsayacak şekilde ama başta İstanbul kıyıları olmak üzere, denizin kıyısal alanlarında ve körfezlerde yoğun denizanası artışı görüyoruz." dedi.

Çevre-Hayat - 8 ay önce

İstanbul

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesindeki bilim insanları tarafından yapılan araştırmada, denizanası popülasyonunun Marmara Denizi'ni kapsayacak şekilde özellikle İstanbul kıyıları ile körfezde yoğun şekilde arttığı tespit edildi.

İÜ Su Bilimleri Fakültesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan "Marmara Denizi'nde Denizanası Artışları Sebep ve Sonuçları" başlıklı proje kapsamında "R/V Yunus-S" gemisiyle Marmara Denizi'nde araştırma yapıldı.

Dalgıçlar tarafından Marmara Denizi'nde su altı gözlemleri yapılarak, bazı örnekler alındı. Ayrıca farklı derinliklerden denizanası örnekleri alınıp incelendi.

Üniversitenin Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, AA muhabirine, dünyada olduğu gibi Türkiye'nin denizlerinde de son yıllarda ciddi denizanası artışı yaşandığını söyledi.

Denizanalarının ekosistemdeki olumsuz değişiklikleri faydalarına kullanılabilme kabiliyetleri bulunduğunu ve hayatta kalma konusunda başarılı olduklarını belirten Okyar, "Bunlar 500 milyon yıldır dünya üzerinde yaşamlarını sürdüren, sayılarını ve çeşitliliklerini arttıran canlılar." dedi

Prof. Dr. Okyar, Marmara Denizi'nin farklı nedenlerden kaynaklı yoğun insan baskısı altında olduğunu, bunun denizanası artışına ortam hazırladığını ifade etti.

Denizanalarının kirli bölgelere tahammül gösteren canlılar olduğuna dikkati çeken Okyar, "Sıcaklık artışıyla bunların üreme kapasiteleri artıyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak da tüm denizlerde bu sıcaklık artışları mevcut. Marmara Denizi'nde de kış ayı olmasına rağmen su sıcaklığı yaklaşık 20 derece olarak ölçüldü. Sıcaklıktaki bu artış denizanalarının üreme aktivitelerini tetiklemektedir. Son yıllarda tüm Marmara Denizi'ni kapsayacak şekilde ama başta İstanbul kıyıları olmak üzere, Marmara Denizi'nin kıyısal alanlarında ve körfezlerde yoğun denizanası artışı görüyoruz." diye konuştu.

"Projenin birinci kısmını Doğu Marmara'da yaptık"

Prof. Dr. Okyar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Su Bilimleri Fakültesi tarafından denizanası artışının nedenlerinin belirlenmesi için çalışma başlatıldığını dile getirdi.

Projenin birinci kısmını Doğu Marmara'da uyguladıklarını vurgulayan Okyar, "Denizanaları aşırı çoğaldıklarında belli bir süre sonra öldüklerinden dolayı parçalanmaya başlıyorlar. Bu da su kalitesinin bozulmasına ve ekosistemin işleyişinde değişimlere neden oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Okyar, dron kullandıkları çalışmalarda denizanalarının büyük metrekarelerde yayıldığını tespit ettiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bunun yanında dalışlar gerçekleştirerek özellikle hangi su kütlesinde toplandıklarını tespit ettik. Özellikle 5 ila 10 metre arasında denizanalarının daha fazla bulunduklarını belirledik. Suyun yüzeyinde tek tük görünen denizanası aslında 5 metre derinliklerde devasa büyüklükte stoklara sahip. Projenin ikinci aşamasında da tüplü dalış yapıp, bunların safhalarını takip edip üremelerinin ekosistemindeki mevsimsel sürecini takip edeceğiz. İklim değişikliğine bağlı olarak Marmara Denizi'ne pek çok yeni istilacı denizanası türü giriyor. Son yıllarda yaptığımız çalışmalarda pek çok yeni tür bulduk. Bunlar bolluklarını arttırmaya başladılar. Yeni türlerin girişiyle denizel ekosistemdeki denizanasına bağlı çözünmüş organik madde yükü artıyor."

Denizanası ile beslenen canlıların ekosistemdeki çeşitli baskılar sebebiyle azalmasının, bunlar üzerindeki avcı baskısının kalkmasına ve sayılarının artmasına neden olduğuna dikkati çeken Okyar, "Denizanası artışları artık her mevsimde yaşanıyor. Küresel ısınmanın tetiklemesiyle son 20-30 yılda denizanaları aşırı artış gösterdi." dedi.

Prof. Dr. Okyar, Marmara Denizi'nin akıntı sistemiyle taşınan denizanalarının özellikle İzmit Körfezi'nin doğu havzasında birikip bu bölge için ciddi sorun oluşturduğunu ifade etti.

Deniz ekosistemine zararlı bu canlıların Uzak Doğu'da gıda olarak tüketildiğinden bahseden Okyar, denizanalarından ekonomiye fayda sağlayacak ürünlerin elde edilmesi için çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

OpenAI, metin komutlarıyla gerçekçi ve yaratıcı sahneler oluşturabilen "Sora"yı duyurdu

2024-02-16 00:42 - Teknoloji

Filistinli çift, İsrail bombardımanında dünya evine girdi

2024-02-17 22:07 - Magazin

Kahramanmaraş'ta metal mutfak eşyası sektörü deprem sonrası yeniden ayağa kalkıyor

2024-02-16 13:03 - Ekonomi

Uzman Çavuşlar ‘Feryadımızı, haykırışımızı duyun’ diyerek Ulusa seslendi

2024-02-20 20:58 - Özel Haber

İspanyol çiftçiler traktörleriyle yol kapatma eylemlerini başkent Madrid'e taşıdı

2024-02-21 10:12 - Dünya

Karla kaplı Tunceli'deki köylüler hayvanları için kışın tüm zorluklarıyla mücadele ediyor

2024-02-17 13:28 - Çevre-Hayat

Savunma Sanayii Başkanı Görgün: NATO Müdürlüğü için kısa vadede organizasyonel bir adım atacağız

2024-02-18 12:53 - Ekonomi

Türk işadamı, 7 Milyon Ruble devlet desteği ile Başkortostan'da turizm tesisi açtı

2024-02-17 00:32 - Özel Haber

Azerbaycan’ın tüm topraklarında 30 yıl aradan sonraki ilk seçim

2024-02-21 22:12 - Özel Haber

Rusya Spor Bakanı Matytsin: Geleneksel spor dallarına ilgi memnun edici

2024-02-18 14:07 - Spor

İlgili Haberler

Uludağ ve Ilgaz Dağı'na mevsimin ilk karı düştü

19:22 - Çevre-Hayat

Düzce ve Bolu'nun yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu

18:47 - Çevre-Hayat

Dalış turizminin merkezi Kaş'ın su altı zenginlikleri görüntülendi

15:48 - Çevre-Hayat

Köy köy gezen üniversite öğrencileri Karslı çocuklarla buluşuyor

15:23 - Çevre-Hayat

Yeni su böceği türüne kazada yaşamını yitiren akademisyenin adı verildi

15:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Muğla'da çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

05:48 - Gündem

Filistin, uluslararası toplumdan İsrail'in Filistin halkına yönelik ihlallerini durdurmasını is

02:37 - Dünya

ABD Başkanı Biden: (İsrail-Filistin) Bu savaşın sona erme zamanı geldi

00:32 - Dünya

Almanya Başbakanı Scholz, Türkiye ziyaretinde görüşülecek birçok konu olduğunu söyledi

00:27 - Dünya

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, İsrail kaynaklarını yalanladı

00:13 - Dünya