?>

Deniz kaplumbağalarının doğasını insanlar bozuyor

MEÜ DEKUYAM Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, deniz kaplumbağalarının saldırgan canlılar olmadığını belirterek, "Fakat insanların yapmış olduğu yanlış davranışlar nedeniyle, canlıların yaban hayattaki şekillerinde değişiklik oluyor. Teknecilerin, turistik gezi yapanların bu

Çevre-Hayat - 8 yıl önce

Son dönemde deniz kaplumbağalarının Bodrum yakınlarında insanlara saldırmasıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, Bodrum yakınlarında yaşanan sıkıntıdan dolayı deniz kaplumbağalarının şu anda hedef haline geldiğini söyledi. Yapılan haberler üzerine insanların o bölgelerde denize girmede tedirginlik yaşadığını belirten Ergene, "Fakat deniz kaplumbağaları saldırgan canlılar değillerdir. Deniz kaplumbağaları son derece uysaldır. Fakat insanların yapmış olduğu yanlış davranışlar nedeniyle, canlıların yaban hayattaki davranış şekillerini değişikliğe uğratıyorlar. Bu nedenle canlılar doğalarından farklı davranış gösterebiliyorlar. Özellikle turistik amaçlı olarak kaplumbağalara yem veriyorlar, balık atıyorlar, yengeç atıyorlar. Bu da deniz kaplumbağalarında bir yanlış anlamaya sebep oluyor. Besin ve insan sanki özdeşmiş gibi algılanıyor ve insan ona besin veren bir canlı olarak geliyor. Dolayısıyla insan gördüğünde kaplumbağalar besin verecek gibi algılıyor ve teknelere yaklaşıyor. Dolayısıyla teknelere de yaklaşınca insanlar korkuyor. Çünkü oldukça büyük canlılar bunlar ama kesinlikle zararlı canlılar kesinlikle değillerdir. Bir panik yaşanıyor ve o panikle istenmeyen şeyler yaşanabiliyor. Özellikle bu tip turistik gezi yapan teknelerden veya turistik gösterim yapan arkadaşlardan ricam şu, hiçbir şekilde bu canlıların doğasını bozmaya yönelik davranışta bulunmamaları gerekiyor" diye konuştu.

"Bu canlıların doğasını bozmamak gerekir"

Bu canlıların doğasını bozmamak gerektiğinin altını çizen Ergene, "Bu canlıların doğasını bozduğunuz zaman sonuçlarının ne olacağını bilemiyorsunuz. Karşılaştığımız olayda bunun benzeri bir olay. Bu nedenle korumaya çalıştığımız, nesli tükenen bir canlıyı bu şekilde insanlara zarar veren bir organizma gibi göstermek doğru bir tutum değil. Bu canlılar son derece uysal canlılar. Yaban hayatın içerisinde bıraktığınız zaman zaten sizi gördüğünde hemen uzaklaşan ve kaçan canlılardır. Dolayısıyla mümkün olduğu kadar bu canlıları korumak istiyorsak onları doğasına bırakarak, doğasının içerisinde beslenmelerini sağlamamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Bu canlı normalde insan gördü mü kaçar"

Deniz kaplumbağalarının normalde denizin açıklarında yaşadığını vurgulayan Ergene, "Zaten yumurtlamak için kumsala çıkıyorlar. Bu dönem de onların üreme dönemi. Üreme dönemi olduğu için bu hayvanlar yakın sularda bulunuyorlar. Kış aylarında bu hayvanlarla karşılaşma oranı çok çok azdır. Yaz ayı ve üreme dönemi olduğu için bu canlılar kıyılara yakın yerlerde bulunuyor ve dolayısıyla bizlerin de tatil zamanı yaz ayları olduğu için, o alanlarda karşılaşılabiliyor. Normalde bu canlılar insanı gördüklerinde kaçarlar. Bir tedirginlik söz konusu olur ve uzaklaşırlar. Ancak siz onları besin vermeye alıştırırsanız, son olayda da bu ortaya çıktı. Tabi kolay besin olduğu için avlanmadan kaplumbağa da besin bulabiliyor. Her canlı rahat elde edilen besine gider. Bir yanlış anlaşılma söz konusu. İnsanla, hayvan arasında bir yanlış diyalog gelişmiş. Tekneciler, turistik gezi yapanların bu hayvanları insanlara göstermek için yapmış oldukları yanlış davranış, diğer insanların zarar görmesine yol açtı. Burada kaplumbağalar suçlu değil, onları alıştıran insanlar suçlu" ifadelerini kullandı.

Kaynak: IHA

dikgazete.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kapalıdan açık cezaevine ayrılma şartları da değişti

2016-08-18 17:37 - Gündem

Şehit baba oğula yan yana defin...

2016-08-16 19:06 - Genel

Hafızayı güçlendiren 12 besin

2016-08-14 14:17 - Sağlık

'Yabancı teknik direktöre gerek yok'

2016-08-14 15:27 - Spor

'Örgütle hasbelkader ilişki içinde olanları ayırmalıyız'

2016-08-13 16:22 - Gündem

Mehmet Baransu'nun abisi Yalçın Baransu gözaltında

2016-08-13 22:20 - Genel

Şehit Ömer Halisdemir'in adı Anadolu'da ölümsüzleşti

2016-08-17 18:37 - Kültür Sanat

'Askeri öğrencilere ilk önce istihbaratı öğretirdik'

2016-08-16 15:12 - Gündem

BM'den 'Rabia soruşturması açılması' çağrısı

2016-08-13 23:42 - Dünya

EXPO 2016’da Mustafa Sandal rüzgarı esti

2016-08-14 16:47 - Magazin

İlgili Haberler

Kura Nehri'nde oluşan buharlaşma gün batımıyla görüntülendi

20:57 - Çevre-Hayat

Buzla kaplanan Murat Nehri dronla görüntülendi

18:27 - Çevre-Hayat

Uludağ'da kar kalınlığı 76 santimetreye ulaştı

17:03 - Çevre-Hayat

Gaziantep'te öğrenciler yarıyıl tatilinde geri dönüşüm tasarımlarıyla eğlenceli vakit geçiriyor

14:08 - Çevre-Hayat

Kamerun'un en uzun nehri Sanaga'da bölge sakinleri zorlu koşullarda kum çıkarmaya çalışıyo

12:57 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Avrasya’dan Pasifik’e Türkiye yol almalı -Mehmet Yıldırım yazdı-

01:12 - En Son Yazılar

Bağcılar'da arızalanan İETT otobüsünün yolcular tarafından itilmesi kamerada

00:47 - Çevre & Seyahat

BM Komiseri Grandi, Suriye'deki yeni yönetimin lideri Şara ile görüştü

00:18 - Dünya

Putin’in muhatabı Zelenskiy değil, Donald Trump! -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

00:12 - En Son Yazılar

Ateşkes ihlallerini sürdüren İsrail'in Gazze'de açtığı ateş sonucu 1 Filistinli canından oldu

00:03 - Dünya