?>

Deniz kaplumbağalarının doğasını insanlar bozuyor

MEÜ DEKUYAM Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, deniz kaplumbağalarının saldırgan canlılar olmadığını belirterek, "Fakat insanların yapmış olduğu yanlış davranışlar nedeniyle, canlıların yaban hayattaki şekillerinde değişiklik oluyor. Teknecilerin, turistik gezi yapanların bu

Çevre-Hayat - 8 yıl önce

Son dönemde deniz kaplumbağalarının Bodrum yakınlarında insanlara saldırmasıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, Bodrum yakınlarında yaşanan sıkıntıdan dolayı deniz kaplumbağalarının şu anda hedef haline geldiğini söyledi. Yapılan haberler üzerine insanların o bölgelerde denize girmede tedirginlik yaşadığını belirten Ergene, "Fakat deniz kaplumbağaları saldırgan canlılar değillerdir. Deniz kaplumbağaları son derece uysaldır. Fakat insanların yapmış olduğu yanlış davranışlar nedeniyle, canlıların yaban hayattaki davranış şekillerini değişikliğe uğratıyorlar. Bu nedenle canlılar doğalarından farklı davranış gösterebiliyorlar. Özellikle turistik amaçlı olarak kaplumbağalara yem veriyorlar, balık atıyorlar, yengeç atıyorlar. Bu da deniz kaplumbağalarında bir yanlış anlamaya sebep oluyor. Besin ve insan sanki özdeşmiş gibi algılanıyor ve insan ona besin veren bir canlı olarak geliyor. Dolayısıyla insan gördüğünde kaplumbağalar besin verecek gibi algılıyor ve teknelere yaklaşıyor. Dolayısıyla teknelere de yaklaşınca insanlar korkuyor. Çünkü oldukça büyük canlılar bunlar ama kesinlikle zararlı canlılar kesinlikle değillerdir. Bir panik yaşanıyor ve o panikle istenmeyen şeyler yaşanabiliyor. Özellikle bu tip turistik gezi yapan teknelerden veya turistik gösterim yapan arkadaşlardan ricam şu, hiçbir şekilde bu canlıların doğasını bozmaya yönelik davranışta bulunmamaları gerekiyor" diye konuştu.

"Bu canlıların doğasını bozmamak gerekir"

Bu canlıların doğasını bozmamak gerektiğinin altını çizen Ergene, "Bu canlıların doğasını bozduğunuz zaman sonuçlarının ne olacağını bilemiyorsunuz. Karşılaştığımız olayda bunun benzeri bir olay. Bu nedenle korumaya çalıştığımız, nesli tükenen bir canlıyı bu şekilde insanlara zarar veren bir organizma gibi göstermek doğru bir tutum değil. Bu canlılar son derece uysal canlılar. Yaban hayatın içerisinde bıraktığınız zaman zaten sizi gördüğünde hemen uzaklaşan ve kaçan canlılardır. Dolayısıyla mümkün olduğu kadar bu canlıları korumak istiyorsak onları doğasına bırakarak, doğasının içerisinde beslenmelerini sağlamamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Bu canlı normalde insan gördü mü kaçar"

Deniz kaplumbağalarının normalde denizin açıklarında yaşadığını vurgulayan Ergene, "Zaten yumurtlamak için kumsala çıkıyorlar. Bu dönem de onların üreme dönemi. Üreme dönemi olduğu için bu hayvanlar yakın sularda bulunuyorlar. Kış aylarında bu hayvanlarla karşılaşma oranı çok çok azdır. Yaz ayı ve üreme dönemi olduğu için bu canlılar kıyılara yakın yerlerde bulunuyor ve dolayısıyla bizlerin de tatil zamanı yaz ayları olduğu için, o alanlarda karşılaşılabiliyor. Normalde bu canlılar insanı gördüklerinde kaçarlar. Bir tedirginlik söz konusu olur ve uzaklaşırlar. Ancak siz onları besin vermeye alıştırırsanız, son olayda da bu ortaya çıktı. Tabi kolay besin olduğu için avlanmadan kaplumbağa da besin bulabiliyor. Her canlı rahat elde edilen besine gider. Bir yanlış anlaşılma söz konusu. İnsanla, hayvan arasında bir yanlış diyalog gelişmiş. Tekneciler, turistik gezi yapanların bu hayvanları insanlara göstermek için yapmış oldukları yanlış davranış, diğer insanların zarar görmesine yol açtı. Burada kaplumbağalar suçlu değil, onları alıştıran insanlar suçlu" ifadelerini kullandı.

Kaynak: IHA

dikgazete.com
Haftanın Öne Çıkanları

Prof. Şaban Ali Düzgün’ün tasavvuf ve tarikatlerle ilgili sözlerine Müfid Yüksel’den tepki!

2016-08-16 08:25 - Özel Haber

"Hablemitoglu, Kışlalı, Gaffar Okkan suikastleri sırasında FETÖ'nün Emniyet İmamı kim?”

2016-08-19 10:49 - Özel Haber

Behçet Oktay'ın ailesi 'şehitlik' istiyor

2016-08-15 18:22 - Gündem

Kapalıdan açık cezaevine ayrılma şartları da değişti

2016-08-18 17:37 - Gündem

İsrail'den Müslümanlara Harem-i Şerif tehdidi

2016-08-17 18:55 - Genel

Darbecilerin silahları, mühimmatları ve dahası...

2016-08-13 04:18 - Özel Haber

Saç ekiminde saç canlılığına dikkat

2016-08-19 14:17 - Sağlık

Çaykur Gabon’da

2016-08-15 19:17 - Ekonomi

Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında 5 ayrı iddianame

2016-08-14 16:07 - Gündem

Trilyon derece sıcaklıktan doğan zenginlik

2016-08-16 14:48 - Teknoloji

İlgili Haberler

SOLOTÜRK, KKTC'nin kuruluşunun 41. yıl dönümü etkinliklerinde gösteri uçuşu yaptı

20:13 - Çevre-Hayat

'1 Milyon Fidan Kampanyası' kapsamında 100 bin fidan Şile'de toprakla buluşturuldu

19:38 - Çevre-Hayat

Sonbahar ve kış aylarında da keneye dikkat edilmesi uyarısı

15:13 - Çevre-Hayat

Erzurum'da havalar soğuyunca arı kovanları brandayla kaplandı

15:07 - Çevre-Hayat

Van'da deneme amaçlı ekilen "altın bitki" safran kentin iklimine uyum sağladı

13:58 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türk vergi hukukunda, hiçbir bakanın veya idarenin, vergi borcunu silme yetkisi yok

01:21 - Siyaset

Trump ve ekibi, bazı kabine adayları konusunda FBI'ın görüşünü almamaları nedeniyle eleştiriliyor

01:02 - Dünya

Bakan Fidan: (Donald Trump'ın kabine adayları) İlk etapta görebildiğim yoğun bir İsrail yanlısı durum var

00:52 - Siyaset

Juventus, Pogba ile yollarını ayırdı

00:12 - Spor

Rapora göre, Myanmar ordusu saldırılarında ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef alıyor

23:22 - Dünya