?>

Deniz atıklarını "çevreci koleksiyona" dönüştürdü

Marmara Denizi'nde 10 farklı bölgede dalış yapan müzisyen ve iş insanı Nedim Kuru, denizin dibinden çıkardığı malzemeleri "çevreci koleksiyona" dönüştürdü.

Ekonomi - 1 yıl önce

İstanbul

Çocukluktan gelen deniz tutkusunu son 10 yılda çeşitli bölgelerde dalışlar yaparak hobiye dönüştüren Kuru, Marmara Denizi'nin yapısını ve balık çeşitliliğini incelerken, bir yandan da çevreci anlayışla denizin dibindeki atıkları karaya çıkarıyor.

Kuru, İstanbul'da Ortaköy, Zeytinburnu, Yeşilköy, Caddebostan, Büyükada, Büyükçekmece ve Semizkum'da, Tekirdağ Şarköy'de, Balıkesir Erdek'te ve Yalova Çınarcık'ta gerçekleştirdiği dalışlarda, denizin dibinden çıkardığı yosun tutmuş ya da oksitlenmiş malzemeleri koleksiyona dönüştürdü.

Yeşilköy'deki dalışını görüntüleyen AA ekibine, 10 yıldır her fırsatta dalış yaptığını anlatan Kuru, denizin altının üzerinden daha keyifli olduğunu ifade etti.

Denizlere çocukluğundan beri ayrı bir ilgi duyduğunu aktaran Kuru, her dalışta balık ve bitki çeşitliliğini incelediğini, suyun altının ayrı bir alem olduğunu ve buna dahil olmanın tarifsiz bir duygu olduğunu kaydetti.

Kuru, powerbank, cep telefonu, İstanbulkart, metal kaşık gibi malzemelerin bulunduğu koleksiyonunu dalışlarla çeşitlendireceğini belirterek, koleksiyonunu çevreci bir sergi başlığıyla halka açık mekanlarda sergilemeyi düşündüğünü söyledi.

Dalışlarında denizleri temizlemeye de gayret gösterdiğini aktaran Kuru, "Denize ait olmayan çöpler var. Denizde yüzerken o çöpleri görmek insana gerçekten üzüntü veriyor. Şu anda bile burada (Yeşilköy) bir sürü çöp var. Şişeler, cips paketleri var. Bu durum çok üzücü. Denize ait değil onlar. Çöp her yerde kötü bir şey, sadece denizde değil karada da kötü bir şey." değerlendirmesini yaptı.

"Çevremize duyarlı değiliz, denizin dibi çöp kaynıyor"

Nedim Kuru, yaşam alanları ve çevrenin kirletilmesinin insanların yaşam kalitesini de etkilediğini vurgulayarak, "Nasıl ki evinizin salonuna çöp atmıyorsanız, yediğiniz çekirdekleri evinizin salonunda halının üzerine atmıyorsanız, sahil kenarında da karada da denizde de çöpe atmamalısınız. Aslında bunu söylemeye gerek bile yok ama maalesef bu konuda biraz zayıfız. Çevremize duyarlı değiliz, denizin dibi çöp kaynıyor. Biz insan olarak çevremizi korumalıyız." ifadesini kullandı.

Kuru, doğa ile iç içe yaşamaya çalıştığını belirterek, gelecek nesillere bırakılacak en büyük mirasın temiz bir çevre olduğuna dikkati çekti.

Koleksiyon tutkusundan da bahseden Kuru, Yeşilköy'deki dalışında bulduğu cep telefonunu göstererek, "Ben böyle şeylere çok önem veriyorum, koleksiyonuma o yüzden koyuyorum. Her daldığımda da bir şeyler buluyorum. Bunun bende yeri daha farklı oluyor. Bulduğum telefon benim için sıfırından daha değerli. Çünkü ben onu dalarken buldum, bende bir anısı var." dedi.

Kuru, görenlerin koleksiyonunu şaşkınlıkla incelediğini kaydederek, "Herkes telefonunu veya powerbankını çok iyi muhafaza eder. Elektronik eşyayı çok iyi muhafaza etmek gerekir. Ama denizin dibinde patlamış, yosun tutmuş powerbankı görmek gerçekten enteresan oluyor. Denizde bulduğunuz telefonunu elinize almanız enteresan bir duygu. Çünkü hiç beklemeyeceğimiz bir duruma uğruyor. Tuzlu su, elektronik sistemine inanılmaz zarar veren bir su. O yüzden denizde bulduğum elektronik cihazlar da deformasyona uğramış cihazlar oluyor." diye konuştu.

Silivri'deki dalışında muska bulduğunu anlatan Kuru, "Bozulmak istenen bir büyü bulmuştum. Muskaya sarılı bir kağıt parçası. Rulo halindeydi. Arapça ya da İbranice, tam anlayamadım. Muskanın yanında olduğu için büyü olduğunu anladım. Bozulmak istenilen büyüler genelde hep denizin içine atılıyor." dedi.

Kuru, koleksiyonu ilerleyen zamanlarda halka açık alanlarda sergilemek istediğini ya da bu konuda oluşturulacak sergilere hibe edebileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Volkswagen'den üçüncü çeyrekte 4,9 milyar avro kar

2023-10-26 12:08 - Ekonomi

Türkiye kritik alanlarda AR-GE çalışmaları için yol haritasını belirledi

2023-10-23 11:22 - Teknoloji

Cumhuriyet'in 100. yılı sanatsal ve kültürel etkinliklerle kutlanıyor

2023-10-26 14:47 - Kültür Sanat

Türk Yıldızları, Pamukkale'de gösteri uçuşu yaptı

2023-10-22 18:52 - Magazin

Merzifonlu çiftçi tarlasına traktörle "Cumhuriyet" yazdı

2023-10-25 13:27 - Çevre-Hayat

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi: İSPARK'ın QR kod ile ödeme uygulaması bulunmamaktadır

2023-10-22 23:43 - Medya

Antalyaspor, Trendyol Süper Lig'de yarın Başakşehir'i ağırlayacak

2023-10-28 10:53 - Spor

Wushunun şampiyonu Elif Akyüz

2023-10-22 15:03 - Spor

Öğrencilere kültürlerini büyüklerinden miras kalan eski eşyalarla anlatıyor

2023-10-26 13:12 - Kültür Sanat

Uşak’ın Neyi Meşhur?

2023-10-24 11:38 - İnsan&Hayat

İlgili Haberler

ABD'de oy verme işlemi sürerken, piyasalarda pozitif seyir hakim

22:22 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023 Kamu İşletmeleri Raporu'nu açıkladı

20:53 - Ekonomi

Netflix'in Avrupa'daki 2 ofisi, vergi kaçakçılığı soruşturması kapsamında arandı

20:38 - Ekonomi

Düzce ekim ayında fındık ihracatında rekor kırdı

17:23 - Ekonomi

Rusya'nın Ulusal Refah Fonu'ndaki rezervleri 60 milyar ruble azaldı

17:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İspanya'da 218 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinde 89 kişi halen kayıp

23:47 - Dünya

Rize'de heyelan sebebiyle Karadeniz Sahil Yolu'nun Artvin yönü ulaşıma kapandı

23:33 - Asayiş

Jose Mourinho ve Edin Dzeko, PFDK'ye sevk edildi

23:28 - Spor

Kritik eyalet Michigan'da seçmenler 'Gazze soykırımı'nı sandığa taşıyor

23:27 - Dünya

ABD başkanlık seçimlerinde farkın az çıkması halinde ve postayla gelen oylar sebebiyle sonuçlar gecikebilir

23:26 - Dünya