?>

Denetimsiz yapay zeka kullanan şirketler 'Shadow AI' tehdidi altında olabilir

"Kontrolsüz ve denetimsiz kullanılan yapay zeka araçları" anlamına gelen "Shadow AI" kavramı, iş dünyasında giderek daha büyük bir endişe kaynağı haline geliyor

Teknoloji - 2 ay önce

İstanbul

"Shadow AI", bir organizasyonun bilgi teknolojileri (BT) departmanının bilgisi veya onayı olmadan çalışanların veya ekiplerin kullandığı yapay zeka araçlarını ifade ediyor.

"Shadow IT" kavramından türetilen söz konusu terimle kontrolsüz ve izlenmeyen teknolojilerin yaratabileceği riskler de daha fazla dikkat çekiyor.

Shadow AI'in temel özellikleri arasında, resmi onay olmadan kullanılması, veri güvenliği riskleri taşıması, uyumluluk sorunları yaratması ve yanlış çıktılar üretebilmesi yer alıyor. Özellikle hassas bilgilerin onaylanmamış yapay zeka platformlarına yüklenmesi, şirketlerin veri ihlali riskini artırıyor.

"Yapay zeka eğitildiği veri setine göre hareket ediyor"

Kaspersky Türkiye Genel Müdürü İlkem Özar, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, yapay zeka tabanlı çözümlerin sağladığı hız ve verimlilik avantajlarına rağmen, veri güvenliği ve tarafsızlık konusunda ciddi riskler barındırdığını söyledi.

Şirket çalışanlarını, yapay zekayı iş süreçlerinde kullanırken paylaşabilecekleri hassas bilgilere karşı uyaran Özar, özellikle kurumsal kullanıcılara güvenilir ve etik değerlere sahip platformları tercih etmeleri yönünde öneride bulundu.

Özar, "Bir yapay zeka uygulaması kullandığınızda, verilerinizin yalnızca sizinle kaldığını düşünmek yanıltıcı olabilir. Sonuçta bu sistemler bulut tabanlı çalışıyor ve yüklenen bilgileri işlemden geçirerek geri döndürüyor. Yani bir yapay zeka platformuna sağladığınız veri, o sistemin belleğinde kalabilir ve ilerleyen süreçte başka kullanıcıların sorgularında dolaylı olarak kullanılabilir." dedi.

Yapay zekanın tarafsızlık konusunda da tartışmalı bir noktada olduğunu belirten Özar, bu durumun ilerleyen yıllarda yapay zekanın bir bilgi kaynağı olarak nasıl kullanılacağına dair büyük soru işaretleri yarattığını söyledi.

Özar, "Aynı soruyu farklı yapay zeka modellerine sorduğunuzda, eğitim aldıkları verilere bağlı olarak birbirinden tamamen farklı yanıtlar alabilirsiniz. Örneğin, Çin merkezli bir yapay zeka modeli ile Batı kaynaklı bir yapay zeka modeli aynı konuya farklı açılardan yaklaşabilir. Çünkü her biri, beslendiği verileri referans alarak yanıt oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Yanlış veriyle beslenen yapay zeka hatalı kararlar alabilir

Özar, yapay zekanın eğitim sürecinde kullanılan veri kalitesinin de büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Yapay zeka, beslendiği veri setlerine dayanarak çalışır. Bazı yapay zeka modelleri, internette herkese açık ve küresel çapta erişilebilen veri setleriyle eğitiliyor olabilir. Ancak bu durum riskler barındırır, çünkü internette, özellikle açık veri kaynaklarında, doğruluğu teyit edilmemiş veya yanıltıcı bilgiler bulunabilir. Bu da yapay zekanın hatalı veya ön yargılı sonuçlar üretmesine neden olabilir." diye konuştu.

Shadow AI riskine karşı alınması gereken önlemlere işaret eden Özar, klasik güvenlik çözümlerinin artık tek başına yeterli olmadığını kaydetti.

Özar, "Günümüzde tehditler daha sofistike hale geldiği için, geleneksel antivirüs çözümleri yetersiz kalabiliyor. Çünkü antivirüs sistemleri, daha önce karşılaşılmış tehditleri tespit edebiliyor. Ancak yeni tehditler ortaya çıktığında, antivirüs bunları önceden bilemeyebilir. Bu noktada, yapay zeka tabanlı gelişmiş güvenlik çözümleri devreye girmeli." değerlendirmesini yaptı.

Şirketlerin siber güvenlik politikalarını sürekli güncellemeleri gerektiğinin altını çizen Özar, yapay zeka tabanlı tehditlere karşı daha hızlı ve etkin yanıt verebilecek sistemlerin kullanması gerektiğine dikkati çekti.

Özar, söz konusu teknolojileri iş süreçlerinde kullanmak isteyen şirket ve kurumların "risk değerlendirmesi" yapması gerektiğini dile getirerek, "Günlük iş rutinindeki hangi süreçlerin yapay zeka araçlarıyla otomatikleştirilebileceğini, bunun ek riskler yaratmadan nasıl gerçekleştirilebileceğini ve işlenen verilerin gizli olup olmadığını veya yerel yasalara tabi olup olmadığını anlamaya çalışmak gerekiyor." bilgisini verdi.

Kontrol ve izlenebilirliğin de önemli olduğunu vurgulayan Özar, şu tavsiyelerde bulundu:

"İlgili senaryolar belirlendiğinde, işletme yapay zeka dil modeli (LLM) hizmetlerini düzensiz kullanmaktan çıkarak, bir bulut sağlayıcısı üzerinden kurumsal hesap aracılığıyla merkezi bir yaklaşıma geçebilir. Bu süreçte, mesajlardaki potansiyel kişisel verileri (PII) izlemeye yönelik önlemler gibi gerekli güvenlik mekanizmaları ve denetim (örneğin, günlük kaydı tutma) uygulanmalıdır. İşletme, hangi verilerin işlenebileceğini ve hizmet sağlayıcının politikalarını anlamaya dayanarak çalışanlarını yapay zeka araçlarının kabul edilebilir kullanımı ve şirket tarafından belirlenen erişim yöntemleri hakkında eğitmeye başlayabilir. Böylece kontrol ve izlenebilirlik sağlanmış olur."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ayı ve Boğa Sezonunda Kripto Para Yatırımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

2025-01-29 08:02 - İnsan&Hayat

iOS güncellemeleri VPN performansını nasıl etkiliyor?

2025-02-02 21:43 - İnsan&Hayat

İsrail'in çekildiği Duheyra bölgesindeki evlerine dönen Lübnanlılar yıkımla karşılaştı

2025-01-30 09:32 - Dünya

ABD'deki uçak kazası sırasında kule personel sayısının yetersiz olduğu kaydedildi

2025-01-31 02:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Ogün Altıparmak, hayatını kaybetti

2025-02-02 13:38 - Spor

NBA'de Lakers, Anthony Davis'i Mavericks'e göndererek Luka Doncic'i kadrosuna kattı

2025-02-02 11:27 - Spor

İsveç Merkez Bankası zayıf ekonomi nedeniyle politika faizini tekrar düşürdü

2025-01-29 16:58 - Ekonomi

Bakan Bolat: Ekonomik İşbirliği Teşkilatının hedeflerine ulaşması için desteğimiz tamdır

2025-01-28 16:13 - Ekonomi

ABD'de 956 düzensiz göçmen tutuklandı

2025-01-27 19:58 - Dünya

Kaçkar Dağları'ndaki 'heliski' etkinliğinde 4. hafta heyecanı yaşanıyor

2025-01-30 12:38 - Magazin

İlgili Haberler

Savunma sanayisindeki fikirleri büyütmek için yeni girişim

11:57 - Teknoloji

Bir veri ihlali dünyaya ortalama 4,45 milyon dolara mal oluyor

11:38 - Teknoloji

Türkiye yerli GPS uygulamasını devreye alacak

11:32 - Teknoloji

Türkiye "8. kıta" Ay'da hedef büyüttü

11:28 - Teknoloji

İnternete cep telefonundan bağlananların oranı yüzde 96,9'u buldu

10:48 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Bursa Deniz Otobüslerinin bugünkü tüm seferleri iptal edildi

12:08 - Gündem

İş dünyası Trump'ın gümrük tarifeleri sonrası Türkiye için fırsatları değerlendirdi

12:02 - Ekonomi

Myanmar'da 40 dereceyi bulan sıcaklar deprem sonrası çalışmaları sekteye uğratıyor

11:58 - Dünya

Trump'ın aldığı kararlar birçok tartışmayı beraberinde getirdi

11:52 - Dünya

Son 4 haftaya girilen 2. Lig'de gözler liderlik mücadelelerinde

11:47 - Spor