?>

Demir yollarında elektrikli hat uzunluğu 7 bin 142 kilometreye ulaştı

Bakan Uraloğlu, 2002'de 2 bin 122 kilometre olan elektrikli hat uzunluğunu yüzde 237 artışla 7 bin 142 kilometreye yükselttiklerini bildirerek, "Orta vadede elektrikli hat oranımızı yüzde 90'a yükseltmeyi hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

Ekonomi - 9 ay önce

Ankara

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, demir yollarında mevcut hatların elektrikli hale getirilmesinin ekonomik ve stratejik önem arz ettiğini aktardı.

Türkiye genelinde artan yolcu ve yük taşımacılığı arzının karşılanabilmesi, işletmeciliğin daha ekonomik ve çağın koşullarına uygun hale getirilebilmesi için projelerin duraksamadan hazırlandığını ve yapımlarının da devam ettiğini belirten Uraloğlu, maliyet olarak da elektrikli lokomotif giderlerinin, dizel lokomotif giderinin yüzde 33'üne tekabül ettiğine işaret etti.

Uraloğlu, bir elektrikli lokomotif çekerinin iki dizel lokomotife eşit olduğunu bildirirken, "Böylece az lokomotifle çok daha fazla yük daha kısa sürede taşınacağından hat kabiliyetinin ve kapasitesinin artması da sağlanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin ulaşım ağını güçlendirmeye devam ediyoruz"

Elektrikli lokomotiflerin işletme ve bakım kolaylığı sağladığına da işaret eden Uraloğlu, şöyle devam etti:

"Sadece bakım maliyeti ve ucuzluk olarak bakmıyoruz. Doğal yaşama ve çevreye olan hassasiyetimizle Türkiye'nin ulaşım ağını güçlendirmeye devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde son 22 yılda kendi demir yolu ekosistemimizi oluşturma yolunda önemli mesafe katettik. Yüksek hızlı ve hızlı demir yolu inşaatında çok önemli işlere imza attık. Milli elektrikli lokomotif, hızlı tren, elektrikli setler ve vagonlarımızın tasarımından üretimine kadar ileri teknoloji kullanılıyor, milli ve yerli imkanlarla üretim yapıyoruz."

"993 kilometrelik kesimde yapım çalışmaları sürüyor"

Uraloğlu, yenilenebilir enerjiden elektrik enerjisi üretilmesi yönünde yaptıkları çalışmalarla, daha çevreci ve ekonomik ulaşım imkanı sağladıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Demir yollarında elektrifikasyon sistemlerini yaygınlaştırarak enerjide dışa bağımlılığı azaltıyoruz. Mevcut hatların elektrikli hale getirilmesi için yapılan çalışmalarla 2002'de 2 bin 122 kilometre olan elektrikli hat uzunluğu yüzde 237 artışla 7 bin 142 kilometreye ulaştı. Mevcut konvansiyonel hatlarımızın 993 kilometrelik kesiminde yapım çalışmalarımız devam ediyor. Malatya-Elazığ, Karaman-Ulukışla, Alayunt-Afyon-Konya, Köseköy-Gebze, Torbalı-Ödemiş hatlarımızda çalışmalarımızı tamamladık. 2 bin 926 kilometrelik kesim için ise proje ve ihale hazırlık çalışmaları devam ediyor. Mevcut ve yapımı devam eden projelerimizle orta vadede elektrikli hat oranımızı yüzde 90'a yükseltmeyi hedefliyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Göz altı torbalarının nedeninin sistematik hastalıklar olabileceği uyarısı

2024-07-19 17:13 - Sağlık

Erzurum'daki Uzundere Barajı 2025'te su tutacak

2024-07-17 13:48 - Çevre-Hayat

İngiltere Başbakanı düzensiz göçü başladığı yerde çözmek için 84 milyon sterlinlik fon açıkladı

2024-07-18 21:22 - Dünya

Demir yollarında elektrikli hat uzunluğu 7 bin 142 kilometreye ulaştı

2024-07-21 12:28 - Ekonomi

Hawaii'de orman yangınları nedeniyle 200 evin sakini tahliye edildi

2024-07-16 14:12 - Dünya

Antalya'da 17 plajda mavi bayrak dalgalanmaya başladı

2024-07-14 12:57 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulunun olağan toplantısı 27 Temmuz'da yapılacak

2024-07-16 11:53 - Spor

Sıtmayla mücadelede geliştirilen aşı ilk kez Fildişi Sahili'nde uygulanmaya başlandı

2024-07-16 20:53 - Dünya

İzmir'de elektrik akımına kapılıp ölen gencin cenazesi Osmaniye'de defnedildi

2024-07-14 16:27 - Gündem

Mersin ve Diyarbakır'da terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik operasyonda 5 şüpheli yakalandı

2024-07-16 10:08 - Asayiş

İlgili Haberler

SPK, 3 şirketin borçlanma aracı ihracı başvurusuna onay verdi

23:08 - Ekonomi

TAV Havalimanları'ndan ilk çeyrekte 379 milyon avro konsolide ciro

22:33 - Ekonomi

TEB'den 2025'in ilk çeyreğinde 2 milyar 188 milyon lira net kar

20:57 - Ekonomi

İngiltere, Suriye'de bazı hükümet kurumları da dahil 12 kurum ve kuruluşa yaptırımları kaldırdı

19:47 - Ekonomi

IMF, Suriye'nin kurumları yeniden inşasına ve dünya ekonomisine dahil olmasına yardımcı olacak

19:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İHH, deprem sonrası İstanbul'da sahaya indi

23:17 - Gündem

Trabzonspor Türkiye Kupası'nda 17. kez finale yükseldi

23:13 - Spor

SPK, 3 şirketin borçlanma aracı ihracı başvurusuna onay verdi

23:08 - Ekonomi

TAV Havalimanları'ndan ilk çeyrekte 379 milyon avro konsolide ciro

22:33 - Ekonomi

BM: İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yoğun çatışmalarla karşı karşıyayız

22:28 - Dünya