?>

Demans gençlerde de görülüyor

Alman Alzheimer Akademi Başkanı Ülker,"Genellikle 65 yaş üstü kişileri etkileyen ve insan belleğinin sık sık yanılması, yer-yön algısının bozulması,kişilik değişimleri şeklinde kendini gösteren demans hastalığı gençlerde de görülebiliyor." dedi.

Sağlık - 5 yıl önce

İstanbul

Alman Alzheimer Akademi Başkanı da olan Türk Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mefküre Ülker, yaptığı yazılı açıklamada, gençlerin genellikle hafıza sorunundan şikayetçi olduğunda, bunun nadiren demans hastalığından kaynaklandığının düşünüldüğünü, hatta çoğu zaman demans riskinin hiç akla getirilmediğini kaydetti.

Gençlerin de bu hastalığa yakalanabildiğini aktaran Ülker, "Bazen bir şeyi unutmak yaşlı insanlar için günlük yaşamın bir parçası. Ancak hafızanız sık sık yanılıyor, yer-yön algınız bozuluyor ve kişilik değişimleri yaşanıyorsa, tanı sıklıkla demanstır." ifadelerini kullandı.

Mefküre Ülker, hastalığın 50'den fazla formu bulunduğunu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına göre, Türkiye'de yaklaşık 1,3 milyon insanın demanstan muzdarip olduğunu ve bu sayının git gide arttığını belirterek, "Genellikle 65 yaş üstü kişileri etkileyen ve insan belleğinin sık sık yanılması, yer-yön algısının bozulması, kişilik değişimleri şeklinde kendini gösteren demans hastalığının aynı zamanda gençlerde de görülebiliyor. Bu insanlar tamamen günlük yaşamın karmaşasında ve çoğunlukla hastalık belirtilerinin hiç farkına varmıyor. Gençlerimiz genellikle aktif çalışma hayatının içinde ve günlük işleyen programlara entegreler. Aile, arkadaş ve çevre, kişideki davranışlar belirgin bir şekilde değiştiğinde bunun doğrudan bir hastalık belirtisi olabileceğini düşünmüyor." değerlendirmesini yaptı

"Spor hastalığın ilerlemesini geciktiriyor"

Ülker, hastalığın en yaygın türlerinin başında frontotemporal demans (FTD) geldiğini ifade ederek, belirtilerin ilk başlarda çoğunlukla kişilik değişiklikleri, davranışsal ve dil bozuklukları şeklinde görüldüğünü kaydetti.

Kişilerin genellikle kendilerindeki bu değişikliği fark etmediğini, ancak aile ve çevre için bunun son derece katlanılması zor bir durum olabildiğini dile getiren Ülker, şöyle devam etti:

"Münih Alman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi'nde demans araştırmacısı olan Prof. Christian Haass FTD'ye yakalanan kişiler için 'Aynı organizma, ancak farklı bir insan' ifadesini kullanıyor. Demanslı kişilerin üçte ikisini etkileyen alzaymır hastalığında ise kişinin bilişsel yetenekleri azalıyor. Tipik hafıza sorunlarına dezoryantasyon ve konsantrasyon bozukluğu ekleniyor. Alzaymır da zaman zaman gençleri de etkiliyor. Prof. Haass, bunun çoğunlukla genetik bir yatkınlığın sonucu olduğunu söylüyor. Alzaymır, FTD ve diğer birçok ilerleyici demans türünün henüz tedavisi bulunmuyor. Bu nedenle hastalanan kişilerin doğru bakımı önem taşıyor. Özellikle gençlerin bu hastalıktan dolayı gerçekleşen kısıtlamaları kabul etmesi çok zor oluyor."

Ülker, fiziksel aktivitenin çoğu bakıcılar için bir zorluk, ancak bu hastalığı bulanlar için bir fırsat olarak değerlendirildiğini anlatarak, sporun bunamaya karşı yapılabilecek en önemli şey olduğunu, çalışmaların fiziksel ve zihinsel aktivitenin demansı engellemediğini, ancak özellikle frontotemporal demans hastalarında, hastalığın ilerlemesini geciktirdiğini gösterdiğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

THY personeli öğrencilere mesleki tecrübelerini anlattı

2020-01-13 21:54 - Gündem

Bakan Turhan: Ulaşım ve erişim altyapısına 767,5 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık

2020-01-09 16:22 - Ekonomi

ABD, düşen Ukrayna uçağı konusunda İran'ı suçladı

2020-01-10 23:37 - Dünya

'Katil kim?' sorusuna yanıt arayan 'Bıçaklar Çekildi' vizyona giriyor

2020-01-09 13:52 - Kültür Sanat

'Yatırımcılar borsada altından da dövizden de çok kazanabiliyor'

2020-01-08 15:22 - Ekonomi

Ampute milli futbolcu Barış Telli: Dünya şampiyonluğunu yaşamadan ölmek istemiyorum

2020-01-09 17:07 - Spor

Minyatür tavuk 'İspenç' yerli ırk olarak tescillenecek

2020-01-12 16:29 - Genel

Oscar adayları açıklandı

2020-01-13 20:57 - Genel

MSB: Irak'ın kuzeyinde bir asker ile güvenlik korucusu şehit oldu

2020-01-14 02:37 - Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rauf Denktaş'ı andı

2020-01-13 18:17 - Gündem

İlgili Haberler

'Uyku intikamı' ile sabahlamak doğal dengeyi bozuyor

12:23 - Sağlık

Grip vakalarındaki artış mevsim normallerinde

13:33 - Sağlık

DSÖ'nün dağıtacağı 124 ton tıbbi malzeme Suriye'ye gönderildi

20:17 - Sağlık

Evde Sağlık Birimi ekipleri, Van'da geçen yıl 25 bin hastaya hizmet verdi

18:23 - Sağlık

"Karanlıkta ekrana bakmak miyop olma riskini arttırıyor" uyarısı

11:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Hamas, Gazze'de ateşkes anlaşmasının nihai taslağının tamamlandığını bildirdi

01:32 - Dünya

Trump hakkındaki federal davalara bakan özel yetkili savcı görevinden istifa etti

01:27 - Dünya

Sudanlılar, Cezira eyaletinin merkezi Vad Medeni'nin orduya geçmesini coşkuyla kutladı

01:17 - Dünya

Filistin Spor Federasyonu: İsrail, Gazze'de 95'i çocuk 708 sporcuyu öldürdü

00:33 - Dünya

Halk otobüsü şoförü, nefes borusuna yiyecek kaçan kadını Heimlich manevrasıyla kurtardı

00:27 - Gündem