?>

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil: Libya'ya ihracat 10 milyar dolara ulaşabilir

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil, "Libya'ya ihracatımız artarak devam ediyor ve Afrika'nın iç kısımlarına ürün ticaretinde kilit rol üstlendiğimiz göz önüne bulundurulduğunda ihracatta 10 milyar dolara ulaşabiliriz." ifadesini kullandı.

Ekonomi - 4 yıl önce

Istanbul

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, yaptığı yazılı açıklamada, 2019'da 1,9 milyar dolar olarak gerçekleşen Libya'ya ihracatın, bu yılın ilk 5 ayında 590 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta 190 milyon dolarlık düşüş gözlemlendiğini, bunun da pandemiden kaynaklandığını belirten Karanfil, haziran itibarıyla çok daha pozitif tablolar yaşamaya başladıklarını aktardı.

Karanfil, şunları kaydetti:

"Biz bugün Libya'ya yaş sebze ve meyveden kimyevi ürünlere, hazır giyimden mobilyaya, mücevherden makine ve aksamlarına, elektrik ve elektronikten yapı malzemelerine, demir çelikten petrokimya ürünlerine, bilişim altyapı malzemelerinden ilaca, bebek bezinden mamaya, bisküviden gofrete kadar çok geniş bir yelpazede ürün ihracatı yapıyoruz.

Libya'da halihazırda limanlar çalışmakta, aynı şekilde hava yolu ile ürün gönderiminde de problem bulunmamakta. Bazı banka işlemlerinde sorunlar yaşansa da uluslararası bankaların teyidi ile açılan akreditiflerde sorun yaşanmamaktadır.

Bununla birlikte Türk ulusal bankacılık sisteminin desteğini, gelecek dönemlerde ticaretin sağlıklı şekilde ilerlemesi için yanımızda daha çok görmek isteriz. Umarız buna ilişkin düzenlemeler, Libya'da huzur tam olarak tesis edildikten sonra gerçekleşir."

"Türkiye, ilk andan itibaren kendi hikayesini oluşturma isteğini gördü"

İhracatın yanı sıra Libya'ya yönelik yatırım projelerinde de önemli gelişmeler yaşanabileceğini aktaran Karanfil, "Libya ulusal mutabakat hükümeti ve Libya iş dünyası, yatırımların yapılması noktasında son derece hevesli. Çünkü ülkenin gerçekliğini yakalayabilmesi ve normale dönebilmesi için bunların hızla gerçekleşmesi gerekiyor.

Hak ve haklıdan yana olan Türkiye, ilk andan itibaren Libya'nın bu yeniden inşa ve kendi hikayesini oluşturma isteğini gördü, bu noktada gerekli hassasiyeti gösterdi, göstermeye de devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin; iş yapma kabiliyeti gelişkin bir ülke olduğunu, enerji ve müteahhitlik başta olmak üzere birçok alanda hayata geçirdiği projelerle uluslararası alanda rüşdünü defalarca ispatladığını belirten Karanfil, Libya'da yaşanan elektrik kesintisi krizinin çözümü için karşılıklı atılan adımların sevindirici olduğunu kaydetti.

Karanfil, "Varlık içinde yokluk yaşayan bir toplumun en doğal ihtiyacıdır enerjiye ulaşmak, elektrik kesintilerini bertaraf etmek. Buradaki sorunun Türk şirketleri tarafından hızla çözümünün sağlanmasının iş yapma kültürüne ciddi bir katkısı olacaktır.

Bu durum diğer sektörlerde de benzer çalışmaların yapılmasının önünü açacak, Türk iş insanlarının Libya'ya ilgisini, aynı şekilde Libyalı iş insanlarının da Türkiye'ye ilgisini artıracaktır. İş yapma kültürü geliştiği oranda çeşitlilik ve derinlik de kazanır." değerlendirmesinde bulundu.

"Enerji iş birliği pandemi nedeniyle kesintiye uğradı"

Murtaza Karanfil, enerji tarafında iş birliği için atılan adımların, pandemi nedeniyle kesintiye uğradığını belirterek, diğer alanlardaki iş birliğine dayalı yatırımların çeşitlenmesini beklediklerini aktardı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi başlamadan Libya Misurata Free Zone (Misurate Serbest Bölgesi) ile Misurata Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası'nın, yatırım olanaklarını Türk iş insanlarına göstermek için kendilerini davet ettiğini bildiren Karanfil, şunları kaydetti:

"Misurata Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası'na biz de toplantı talebimizi bildirdik. Toplantıda özellikle olmasını rica ettikleri sektörler vardı. Alüminyum, ev aletleri, giyim ve ayakkabı, ilaç, liman işletmeciliği, metal, mobilya, jeneratör, bilişim, gıda özel önem gösterdikleri ve mutlaka gelmesini istedikleri sektörlerdendi.

Süt ve süt üreticileri, şeker üreticileri, un üreticileri, yemeklik yağ üreticileri, bisküvi üreticileri, makarna üreticileri, domates üreticileri, meyve suyu ve içecek üreticileri de davet edilen sektörler arasında yer alıyordu. Bunlar refah ve iyi yaşam için gerekli sektörler...

Libya kendi imalat sektörüne sahip olmadığı, gıda dahil birçok alanda üretimde sorun ve sıkıntı yaşadığı için bir başlangıç noktası olarak bu sektörlerin Libya'ya yatırım yapmasını istiyordu. Hala da istiyor. Davetin temel amacı da buydu.

Pandemi nedeniyle karşılıklı yürütülen bu çalışmalar ve girişimler sekteye uğradı ancak biz yakın zamanda bu tarafta da sürecin başlamasını bekliyoruz. Bu noktada da girişimlerimiz devam ediyor. Hükümetimizin ilgili bakanlıkları ve bizim gibi sivil toplum kuruluşları, iki ülkenin yüksek yararını gözeterek süreçleri yönetiyor."

"Burayı yakından takip etmek önemli"

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil, Libya'ya ihracatın artarak devam ettiğini belirterek, "Afrika'nın iç kısımlarına ürün ticaretinde kilit bir rol üstlendiğimiz göz önüne bulundurulduğunda yakın zamanda ihracatta 10 milyar dolara ulaşabiliriz.

Tabii proje ve yatırım kısımlarında süreç, istikrarın gelişim hızı paralelliğinde ilerliyor. Burayı yakından takip etmek, ihtiyaçlara özel projeler geliştirmek ve an geldiği zaman hazır olmak çok önemli. Libya ve Afrika ile ticari faaliyetlerini geliştirmek isteyen bütün iş insanlarımıza bunu tavsiye ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Libya ile ticari faaliyetlerin, proje ve yatırımların koruyucu anlaşmalarla güvence altına alınmasının önemine işaret eden Karanfil, şunları kaydetti:

"Ortak sanayi tesislerinin oluşturulması, serbest ürün dolaşım anlaşmalarının yapılması, TSE'nin Libya'da akredite edilmesi, havacılık sektöründe ortak çalışmalara imza atılması iki tarafın yüksek faydasına olacaktır.

Türkiye'den Libya'ya ürünler deniz yolu ile 3 günde gitmekte. Libya'dan Afrika'nın içine doğru açılacak güvenli bir ticaret yolu, ürünlerin iç kısımlara teslimini 1-2 haftaya indirecektir. Gümrük vergisi oranlarının düşük kalması, ulaşımın daha az maliyetli olması gibi kolaylıklar da düşünülünce kesinlikle iş insanlarımızın dikkat kesilmesi gereken bir coğrafyadan söz ediyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ömür Çelikdönmez’in anne acısı

2020-07-02 05:34 - Özel Haber

Uluslararası Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru, Avrasya'da ticari ve ekonomik işbirliğini artıracak

2020-07-02 06:25 - Özel Haber

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Azerbaycan askeri, halkımızın gurur kaynağı!

2020-06-27 07:13 - Özel Haber

Rusya: Kırım’da Büyük Cuma Camii’nin inşası tüm hızıyla devam ediyor

2020-06-26 23:44 - Özel Haber

Netkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgay'dan “denklik başvurusu“ değerlendirmesi:

2020-06-30 13:21 - Genel

Hindistan, Çin sınırına obüs ve tank konuşlandırdı

2020-06-30 15:52 - Dünya

Kırgızistan'daki Konorçok Kanyonu'na turist ilgisi artıyor

2020-07-01 14:32 - Dünya

Rusya: Kırım Tatarları için konut projeleri hayata geçirdik, yolumuza devam...

2020-06-29 05:39 - Özel Haber

Rus "Don Kazak" kızlarının nefes kesen kılıç oynatmaları kamerada,

2020-06-27 06:49 - Magazin

Kanada Okulları'ndan franchise hamlesi

2020-07-02 12:22 - Genel

İlgili Haberler

Düzce ekim ayında fındık ihracatında rekor kırdı

17:23 - Ekonomi

Rusya'nın Ulusal Refah Fonu'ndaki rezervleri 60 milyar ruble azaldı

17:02 - Ekonomi

Bakan Şimşek, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Al Jasser ile görüştü

16:57 - Ekonomi

Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE ekimde aylık yüzde 2,51 arttı

16:47 - Ekonomi

TCMB'nin ikinci TL depo alım ihalesine 217 milyar 176 milyon liralık teklif geldi

16:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Rusya: Karadeniz'de seyrüseferle ilgili teklifleri inceliyoruz

18:17 - Dünya

Rusya'dan Apple'a 3,6 milyon ruble ceza

18:02 - Dünya

Doğu Kudüs'teki Filistinliler, ABD seçimlerinden kendileri adına ümitsizlik çıkacağını düşünüyo

17:43 - Dünya

Amasya ve Karabük'ün yüksek kesimlerine kar yağdı

17:37 - Gündem

İsrail ordusu, Gazze'de yaptıklarını şimdi de Lübnan'da uyguluyor

17:32 - Dünya