?>

DEİK: Türkiye ile Avrupa arasındaki ticari gelişmeler için yeni bir hikaye yazmanın tam zamanı

DEİK Türkiye-Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Yalçındağ "Türkiye'yi Avrupa'dan müstakil ülke olarak görmek, Türk ticaret ve yatırımlarını çerçevenin dışında tutmak Avrupalı dostlarımız için de imkansız. Yeni hikaye yazmanın tam zamanı" dedi.

Gündem - 2 ay önce

İstanbul

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Birliği'nin ve Türkiye-Avrupa ilişkilerinin geleceği üzerine değerlendirmede bulundu.

Güncel gelişmelerin beklenen ve beklenmeyen boyutlarının dünyayı ve Türkiye'nin bulunduğu bölgeyi meşgul ettiğinin açıkça görüldüğünü belirten Yalçındağ, şunları kaydetti:

"Rusya-Ukrayna Savaşı özelinde ortaya çıkan durum, yaklaşık bir asır boyunca alışık olduğumuz ezberleri bozuyor, Avrupa Birliği'nin ve Türkiye-Avrupa ilişkilerinin geleceği üzerine çeşitli sorgulamalara sebep oluyor. Şunu çok net olarak söyleyebilirim ki artık Türkiye'yi, Avrupa'dan müstakil bir ülke olarak görmek, Türk ticaret ve yatırımlarını çerçevenin dışında tutmak Avrupalı dostlarımız için de imkansızdır. Türkiye'yi Avrupa Birliği dahil, bölgemizde kurulmuş, faaliyet gösteren politik ve ekonomik ortaklıkların dışında tutmak günün sonunda Avrupa Birliği'ne zarar verecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, Türkiyesiz bir Avrupa güvenliği mümkün değil. Bunun yanında, savunma konseptini, stratejik mekanizmaların işleyişini, savunma sanayi sektöründeki harcamaları değiştiren ve rekor yatırımlara imza atan Avrupa ülkelerinin, bu ekosistemde Türkiye ile iş birliğini artırması, bu konjonktürde atabilecekleri en rasyonel adım olacaktır."

"Türkiye ile Avrupa arasındaki ticari gelişmeler için yeni bir hikaye yazmanın tam zamanı"

Yalçındağ, Türkiye'nin, Batı ittifakının etkili bir üyesi olarak savunma sanayi sektöründeki kamu ve özel yatırımlarıyla sektörde global bir oyuncu haline geldiğini aktardı.

"Öyle ki, 2024 yılında savunma ve havacılık ihracatımız 7,1 milyar dolara ulaşarak bir rekor kırdı. Savunma sanayimizde AR-GE bütçesi ise geçen yıl 3 milyar dolara yaklaştı ve yerlilik oranı yüzde 80'e ulaşarak hepimizi gururlandırdı. Bugün sektörde 100 milyar dolarlık bir proje hacmimiz var." bilgisini veren Yalçındağ, sadece savunma alanında değil, enerji, ticaret gibi birçok alanda daha fazla iş birliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Yalçındağ, "Bu noktada 'Türkiyesiz bir Avrupa güvenliği mümkün olmadığı gibi, Türkiyesiz bir Avrupa ticareti ve yatırım ekosisteminden bahsetmek de mümkün değil. Türkiye ile Avrupa arasındaki ticari gelişmeler için yeni bir hikaye yazmanın tam zamanı. Türk iş dünyasının temsilcilerinden meydana gelen DEİK olarak, bizler de bu gerçeği uzunca bir zamandır görüyor, eforumuzu bu yönde sarf ediyor ve Avrupalı dostlarımıza 'gelin yeni bir hikaye yazalım' diyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Gümrük Birliği'nin güncellenmesi şart"

Yalçındağ, Avrupa Birliği'nin dünyada gerçekleşen değişimi yakalayamaması halinde oyun dışında kalma ihtimaline işaret ederek, "AB'nin bu değişimi iyi okuması ve buradaki fırsatları görebilmesi lazım, aksi takdirde AB dünyada bir güç olarak anılmayacak. AB artık kendi yarattığı engelleri kaldırmalı, karar alma mekanizmalarını güçlendirmelidir. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi şarttır." ifadelerini kullandı.

Açıklamasında Türk iş insanlarının vize sorununa da dikkati çeken Yalçındağ, bu durumun Türkiye'den daha fazla AB'ye zarar verdiğini bildirdi.

Yalçındağ, "2024 yılında yapay zeka şirketlerinin küresel finansmanı 100 milyar doları aştı. Biz vize sorunlarını konuşmak yerine, bu alanda iş birliklerimizi nasıl geliştirebileceğimizi konuşmak istiyoruz. DEİK Türkiye-Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı olarak, tüm Türk iş dünyasını ve Avrupalı paydaşlarımızı, güncel gelişmelerin gösterdiği gerçekleri iyi analiz ederek, kazan-kazan prensibiyle daha çok çalışmaya ve ihtiyacımız olan yeni hikayeyi yazmaya davet ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye terörle mücadele konusunda dünyanın en güçlü ülkesidir

2025-03-01 20:52 - Siyaset

28 Şubat döneminde yaşananlar Anadolu Ajansı arşivlerinde

2025-02-28 13:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Bankalarda unutulan yaklaşık 507 milyon lira 2024'te TMSF'ye aktarıldı

2025-03-01 12:08 - Ekonomi

Kasımpaşa ile 3-3 berabere kalan Galatasaray, zirve yarışında yara aldı

2025-03-02 19:12 - Spor

Çanakkale Savaşlarında destan yazan şehitler için davulunu çalarak Çanakkale'ye yürüyor

2025-03-04 13:43 - Magazin

Bakan Kacır, OSB'lere 5 ayda yapılan yatırım başvurularını açıkladı

2025-03-04 14:08 - Ekonomi

Fenerbahçe Beko deplasmanda Paris Basketbol'u mağlup etti

2025-03-04 02:12 - Spor

ABD'li Senatör, Musk'ın hava trafik güvenliği yorumlarıyla ilgili Senato'da ifade vermesini istedi

2025-03-05 00:38 - Dünya

Hatay'da teravih namazı sonrası çocuklar için camide etkinlik düzenlendi

2025-03-04 01:12 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Erzurum'un gönüllü ekibi afetlerde hayat kurtarmak için sürekli eğitimde

2025-03-04 12:48 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İletişim Başkanı Altun'dan Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik ifadelerine tepki

19:12 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Her alanda teknolojik gelişimi hızlandırmaya çalışıyoruz

18:48 - Gündem

Yerli aşı TURKOVAC'ı geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli, söyleşide konuştu

18:37 - Gündem

İzmir'de kentsel dönüşüm projesi hak sahipleri çadır kurarak eylem yaptı

18:17 - Gündem

Kadın akrobasi pilotu Şener, Dünya Pilotlar Günü'nde gösteri uçuşu yaptı

18:12 - Gündem

Günün Manşetleri

İletişim Başkanı Altun'dan Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik ifadelerine tepki

19:12 - Gündem

Bakan Şimşek, ABD temaslarını değerlendirdi

18:57 - Ekonomi

Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış görüşmelerine dair olumsuz haberleri eleştirdi

18:53 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Her alanda teknolojik gelişimi hızlandırmaya çalışıyoruz

18:48 - Gündem

Sivasspor, kendi sahasında Antalyaspor'u 2-0 yendi

18:43 - Spor