?>

Değirmencilik sektörü ilk inovasyon merkeziyle kalite ve ihracat artışı hedefliyor

Değirmen ve Sektör Makineleri Üreticileri Derneği Başkanı Demirtaşoğlu, "Tahıl ve Tahıl Ürünleri İnovasyon Merkezimiz tamamlandığında, sektörde 10 yılda ihracat rakamının 3 milyar dolardan 8 milyar dolar seviyesine ulaşmasını hedefliyoruz." dedi.

Ekonomi - 1 ay önce

Ankara

Değirmen ve Sektör Makineleri Üreticileri Derneği (DESMÜD) Başkanı Zeki Demirtaşoğlu, nitelikli iş gücü eğitimi için Ankara'da sektörün ilk "Tahıl ve Tahıl Ürünleri İnovasyon Merkezi"ni kurmaya karar verdiklerini belirterek, "Merkezimiz tamamlandığında, ilk 10 yılda ihracat rakamının 3 milyar dolardan 8 milyar dolar seviyesine ulaşmasını hedefliyoruz." dedi.

Demirtaşoğlu, AA muhabirine, başkentte kurulacak "Tahıl ve Tahıl Ürünleri İnovasyon Merkezi"ne ilişkin değerlendirmede bulundu.

DESMÜD üyelerinin tarımsal ve endüstriyel ham madde işlenmesinde kullanılan makineler ürettiği bilgisini veren Demirtaşoğlu, yaptıkları ihracatla Türkiye'nin en büyük sivil toplum örgütlerinden biri olduklarını söyledi.

Demirtaşoğlu, dernek olarak değirmencilik ve gıda teknolojisi alanında önemli başarılar kaydettiklerine dikkati çekerek, Türkiye'de imal edilen değirmen ve sektör makinelerinin yüzde 97'sinin ihraç edildiğini bildirdi. Geçen yıl itibarıyla 3 milyar doları aşan ihracat gerçekleştirdiklerini vurgulayan Demirtaşoğlu, bu tutarı sektörde istihdam edilen yaklaşık 300 bin kişiyle başardıklarını ifade etti. Sektördeki istihdamın yüzde 35'ini eğitimli mavi ve beyaz yakalıların, yüzde 65'ini ise alaylı personelin oluşturduğunu dile getiren Demirtaşoğlu, lise ve üniversite mezunu sayısının sektörün personel açığını kapatmaya yetmediğini kaydetti.

Demirtaşoğlu, sektörde halen nitelikli iş gücü açığı bulunduğunu ve bu yıl 30 bin yeni personel istihdamı öngördüklerini belirterek, şöyle konuştu.

"DESMÜD olarak bu tabloya çözüm üretmek adına harekete geçtik. Türkiye'nin ihracat gücünü artıran ve toplamda 3 milyar 530 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen fabrikalarımızın sürdürülebilir şekilde faaliyet göstermesi için ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün eğitimi için Ankara'da, dünyada ve Türkiye'de ilk olacak 'Tahıl ve Tahıl Ürünleri İnovasyon Merkezi'ni kurmaya karar verdik. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile protokol imzaladık. 25 yıllığına DESMÜD'e tahsis edilen arsaya, 5 milyon dolar bütçeyle 3 yılda adeta bir eğitim, üretim ve test merkezi inşa etmek için kolları sıvadık."

"Merkez, sektörün istihdam ve ihracat hedeflerinde rol üstlenecek"

Tahıl ve Tahıl Ürünleri İnovasyon Merkezinin Ankara'nın Sincan ilçesinde 2-3 ay içinde temelinin atılacağını ve 4,5 dönümlük araziye kurulacağını belirten Demirtaşoğlu, yeni nesil un, ekmek, makarna, bisküvi ve çikolata üretim hatlarıyla donatılacak alanda beceri merkezleri, AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarları, konferans ve seminer salonları, eğitim derslikleri, idari ofisler, depolar, otel ve konaklama alanları yer alacağını bildirdi.

Demirtaşoğlu, değirmencilik alanında çalışan yıllık en az 500 personele, alanında uzman profesör ve doçentlerden uluslararası standartlarda Türkçe ve İngilizce eğitimler sunulacağı, Afrika, Türk cumhuriyetleri, Latin Amerika, Orta Doğu ve diğer ülkelerden gelen kursiyerlerle de uluslararası işbirliklerinin güçlendirilerek kültürel etkileşimin artırılacağını söyledi.

Merkezin verimliliğin artmasına da katkı sağlayacağını vurgulayan Demirtaşoğlu, şunları kaydetti:

"Burada verilecek eğitimler, sektördeki kalite standartlarını yükselterek, Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü artıracak ve ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunacak. Dünyada ve Türkiye'de bu büyüklükte eşi olmayan merkezimiz tamamlandığında, 10 yılda ihracat rakamının 3 milyar dolardan 8 milyar dolar seviyesine ulaşmasını hedefliyoruz. Sektörün istihdam ve ihracat hedeflerini karşılamada önemli bir rol üstlenecek merkezin, bu alanda yenilikçi teknolojilerin benimsenmesine katkı sağlayıp nitelikli eğitimler sunarak uluslararası alanda ses getireceğini düşünüyoruz. DESMÜD olarak Tahıl ve Tahıl Ürünleri İnovasyon Merkezi'nin sektöre yeni ufuklar açmasını ve küresel işbirliklerini güçlendirmesini amaçlıyoruz. Böylece sektörde verimliliği artırarak, milli gelire doğrudan pozitif etki sağlamayı ümit ediyoruz."

Demirtaşoğlu, merkezle dünyadaki önemli bir ihtiyacın Türkiye tarafından karşılanacağını, bu sayede Türkiye'nin değirmencilik ve gıda teknolojisi alanında dünya liderliğini pekiştireceğini ve küresel çapta bir öncü haline geleceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Suriye’ açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

2025-01-07 08:32 - Özel Haber

Rus Argumentı i Faktı: Türk markaları, Rusya pazarını fethediyor

2025-01-12 08:56 - Özel Haber

Crocus Group yetkilisi Amelin: Türkiye, Rusya'nın ana ticaret ortaklarından biri olmaya devam edecek

2025-01-06 01:15 - Özel Haber

Edirne'de Pazarkule Sınır Kapısı'nı Tem Otoyolu'na bağlayan yolda çalışmalar tamamlandı

2025-01-11 00:27 - Çevre & Seyahat

Bağcılar Belediye Başkanlığına Yasin Yıldız seçildi

2025-01-09 18:43 - Siyaset

46 yıl toprak altında biriktirdiği büyük Oltu taşlarından iri tespihler yaptı

2025-01-09 14:42 - Kültür Sanat

Çin, Rusya pazarında Türk mandalinasının yerini alamaz

2025-01-06 17:58 - Özel Haber

Trudeau'dan Trump'a cevap: Kanada, ABD'nin 51. eyaleti olmayacak

2025-01-10 09:53 - Dünya

Bayraktar KALKAN DİHA PT-5 uzun menzil haberleşme testini başarıyla tamamlandı

2025-01-10 18:13 - Teknoloji

Los Angeles'taki yangınlarda ölü sayısı 16'ya yükseldi

2025-01-12 08:42 - Dünya

İlgili Haberler

Suriye ile karşılıklı ticarette yeni düzenleme yürürlüğe girdi

19:48 - Ekonomi

TCMB Başkanı Karahan, Denizli'de iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi

19:42 - Ekonomi

TCMB Başkanı Karahan'dan toplumsal refaha katkıda fiyat istikrarı vurgusu

19:32 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell, faiz indirimleri konusunda aceleye gerek olmadığını vurguladı

19:07 - Ekonomi

Muş'ta devlet desteğiyle 20 çiftçiye 1980 kaz dağıtılacak

18:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail'de 7 Ekim 2023 saldırılarının ardından 3 milyon kişi travma sonrası stres bozukluğu yaşadı

02:17 - Dünya

Filistin hükümeti Gazze'de barınaklar kurmaya ve bölgeye ilaç göndermeye başladığını açıkladı

02:13 - Dünya

Oğuz Çetin, yoğun bakıma kaldırıldı

02:07 - Spor

Süper Lig kulüpleri kış transfer döneminde 58 oyuncuyla anlaştı

02:03 - Spor

UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turu 4 karşılaşma ile başladı

01:57 - Spor