?>

'DEAŞ'ın ortadan kalkması İran'ın bölgedeki etkisini sınırlayacaktır'

Küresel Araştırma Düşünce Merkezi'nin "İkinci Bin Yıl Söyleşileri" kapsamında düzenlediği "İran ne yapmak istiyor?" adlı çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

İSTANBUL

Küresel Araştırma Düşünce Merkezi'nin (GRTC) "İkinci Bin Yıl Söyleşileri" kapsamında düzenlediği "İran ne yapmak istiyor?" adlı çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı.

GRTC Genel Başkanı Mustafa Önsay, yaptığı yazılı açıklamada, düzenledikleri "İkinci Bin Yıl Söyleşileri"nin ikinci ayağında "İran Ne Yapmak İstiyor?" sorusuna cevap aradıklarını, Üsküdar Ofisinde gerçekleşen çalıştaya, Prof. Dr. Gülden Ayman, Prof. Dr. Hüsamettin İnaç, Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav, Prof. Dr. Cengiz Tomar, Doç.Dr. Davut Hut, Yrd. Doç. Dr. Cantürk Caner, Yrd. Doç. Dr.Süleyman Elik, Yrd. Doç. Dr.Özlem Kayhan Pusane ve Dr. Bilgehan Alagöz'un katıldığını bildirdi.

Çalıştayda ortaya çıkan görüşlere değinen Önsay, İran'ın küresel sisteme entegre olmada ne Rusya’ya ne de Çin’e yaslandığını belirterek, şunları kaydetti:

"İran'ın bölgesel çapta etkisinin iki temel sebebi vardır. Birincisi, Ortadoğu'da bölgesel çapta oyun kurucu bir aktörün olmamasıdır. İkincisi, İran'ın büyük güçlerle ilişki kurmada pazarlık yapabilme imkanına sahip olmasıdır. Ortadoğu'da sömürgeci güçlerin arzuladıkları mezhep savaşlarının ne sosyolojik ne de siyasal temelleri bulunmaktadır. Her ne kadar İran Şii Bloku'nun neredeyse tek siyasal temsilcisi olsa da Şii dünyası zannedildiği gibi yekpare bir blok değildir, bilakis çoğulcu ideolojik ve sosyolojik bir yapıya sahiptir. İran'ın ağırlığından oldukça rahatsız olan Arap-Şii yapılanmalarının sayıları yadsınamaz derecede çoktur. Bundan dolayı, İran'ın Ortadoğu'da gücü abartılmamalıdır. Türkiye, bu gruplarla ilgili olarak doğal bir aracı ve barış kurucu bir rol üstlenebilir."

"DEAŞ'ın ortadan kalkması, İran'ın bölgedeki etkisini sınırlayacaktır"

İran'ın Ortadoğu'da etkinlik kurma mücadelesinin üç sebebinin olduğunu aktaran Önsay, çalıştaydan çıkan şu görüşleri paylaştı:

"Birincisi Batı kuşatmasını delmektir. Bunun için gerek Irak'ta gerekse Suriye ve Yemen'de ön cephe savaşları vermektedir. Bu savaşı da genelde Şii havzasından temin ettiği yerli ve yabancı araçsal unsurlar üzerinden yürütmektedir. İkincisi Pers milliyetçiliğine dayalı ulus devlet refleksi ile hareket ederek, Batı'ya karşı direniş cephesinin imkanlarını genişletme arzusudur. Üçüncüsü ise, İran'ın batıya doğru genişleme stratejisinin imkanlarının oluştuğunu görmesi ve bu imkanlar doğrultusunda kurumsal Şiiliği ya da İslam Devrimini ihraç etmeyi amaçlamasıdır.

DEAŞ'ın ortadan kalkması, İran'ın bölgedeki etkisini de sınırlayacaktır. Zira bu, İran'ın Şii milis güçlerini mobilize etmek için kullandığı siyasal propaganda aracını kaybetmesi anlamına gelmektedir. Türkiye'nin Ortadoğu'da izlemesi gereken politika, mezhep odaklı olmaktan ziyade, uluslararası toplumun bir üyesi olarak daha normatif hareket etme yönünde olmalıdır. Türkiye’nin Ortadoğu'ya müdahalesi kalıcı bir askeri amacı gütmemektedir. Bu sebeple Osmanlı bakiyesi topraklarda, uluslararası hukuktan doğan müdahale hakkını kullanması doğal olarak anlatılmalıdır. Bu bağlamda İran'ın uluslararası hukuktan doğan hakları bulunmamaktadır."

"İsrail olası bir Kürt devletini desteklemektedir"

Çalıştayda, Suriye'nin geleceği müzakere edilirken Trump ve Putin'in, İran’ın değil İsrail’in öncelikleri doğrultusunda müzakereler yapacakları görüşünün ortaya çıktığını aktaran Önsay, şunları kaydetti:

"Burada da dikkat edilmesi gereken husus Suriye'nin kuzeyinde kurulması düşünülen Kürt devletidir. İsrail olası bir Kürt devletini desteklemektedir. Trump döneminde ABD, Suriye sonrası düzende İsrail’in çıkarlarının kollanmasına dikkat edecek ve Türkiye'nin PYD/YPG’yi, PKK ile ilişkilendirmesine karşın bağımsız bir yapıya dönüştürmeye çalışacak, böylelikle, doğal müttefik yapabilme imkanı bulacaktır. Bu aşamada Türkiye, İran'ı tamamen karşısına alacak politikalar izlememeli, kendisinin İran için ne kadar önemli bir pazar olduğunu ve İran'ın da PJAK üzerinden PYD/YPG benzeri bir sorunla karşılaşabileceğini sık sık vurgulamalıdır. Musul ve Kerkük meseleleri, Kürt kantonları ve İran’ın YPG’ye verdiği destek, Türkiye ve İran arasında gelecek yıllarda da sorun oluşturmaya devam edecektir. Bu bağlamda Türkiye'nin şimdi olduğu gibi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’la ikili ilişkilerini iyi tutması ve Yemen konusuna çok fazla müdahil olmaması önem arz etmektedir."

Muhabir:Emin İleri

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Apostil işlemleri nasıl yürütülür? Apostil nereden alınır?

2017-02-16 20:27 - Genel

Doğu Timor Cumhurbaşkanı Ruak'tan Erdoğan'ın liderliğine övgü

2017-02-16 14:12 - Dünya

'İçerde' dizisine Tuba Ünsal katıldı

2017-02-17 14:47 - Magazin

En hızlı ve en güçlü Ferrari duyuruldu!

2017-02-17 20:52 - Teknoloji

Yasin Börü davasında duruşma ertelendi

2017-02-15 15:17 - Gündem

Fatih'te kahvehaneye silahlı saldırı

2017-02-21 03:08 - Gündem

80'inden sonra iğne oyası öğrendi

2017-02-21 14:57 - Çevre-Hayat

Çanakkale şehidinin 102 yıllık hatırası

2017-02-16 20:17 - Gündem

Türk ve Yunan askerleri karşı karşıya geldi

2017-02-17 18:32 - Asayiş

Müslümanların uğrak durağı: Uhud Dağı ve Mescid-i Kıbleteyn

2017-02-19 20:37 - Dünya

İlgili Haberler

TDK'nın 2024 yılının kelimesi oylamasında "kalabalık yalnızlık" seçildi

12:23 - Gündem

Ambarlı Limanı'nda yan yatan kuru yük gemisini kaldırma çalışmaları sürüyor

12:12 - Gündem

Sosyal yardım alan 19 bin kişi bu yıl işe yerleştirildi

11:53 - Gündem

Dışişleri Bakanlığı, Gagauz Özerk Yeri'nin özel hukuki statüsünün yıl dönümünü kutladı

11:51 - Gündem

1 Ocak'tan itibaren eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak

11:22 - Gündem

Günün Manşetleri

ECB Başkanı Lagarde: Yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşmaya çok yakınız

13:42 - Dünya

Lübnan Başbakanı Mikati, ülkenin güneyinde ordu ve UNIFIL karargahlarını ziyaret etti

13:32 - Dünya

Honda ve Nissan resmi olarak birleşme görüşmelerine başladı

13:27 - Ekonomi

Beşiktaş, devre arasına girilen Süper Lig'de şampiyonluk yarışının uzağında kaldı

13:12 - Spor

Ekonomik istikrar ve reform gündeminde ilerleme 13,5 milyar dolarlık yatırımı tetikleyebilir

13:02 - Ekonomi