?>

Daskyleion Antik Kenti'nde tarihi duvarlar gün ışığına çıkıyor

Manyas Kuş Gölü yakınındaki Daskyleion Antik Kenti'nde bu yıl 9 Temmuz'da başlayıp 3 ay sürmesi planlanan kazılarda, "glacis" adı verilen yüksek bir destek duvarının ortaya çıkarılması için arkeologlar ve öğrencilerin çalışmaları sürüyor

Kültür Sanat - 5 yıl önce

Balıkesir

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde bulunan ve Anadolu'da hüküm sürmüş birçok medeniyetten izlere ev sahipliği yapan Daskyleion Antik Kenti'nin tarihi destek duvarları gün ışığına çıkarılarak kazı envanterine kazandırılıyor.

Geçmişi milattan önce 3000'li yıllara dayanan Ergili Mahallesi'ndeki antik kentte 1954'te başlatılan kazılar, Prof. Dr. Kaan İren başkanlığında devam ediyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İren, bu yıl 9 Temmuz'da başladıkları kazıları 3 ay sürdürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Kazıda, kendi üniversitesinin yanı sıra İstanbul Üniversitesi akademisyen ve öğrencilerinden oluşan 17 kişilik ekibin de görev aldığını belirten İren, "Öncelikle bölge turizmine katkıda bulunmak için kentin görselliğini artırmayı amaçlıyoruz.

Bu doğrultuda, terminolojide 'glacis' adı verilen yüksek bir destek duvarını ortaya çıkarmaya çabalıyoruz." dedi.

İren, daha önce yaptıkları sondajlarda bu duvarın 9 metre kadar aşağıya kadar indiğini belirlediklerini aktardı.

"Bu duvarı milattan önce 9 veya 8. yüzyıl olarak tarihlendirebiliriz"

Toprağın derinliklerindeki son taşı görebilmek için duvarı açarak görsel ve anıtsal yönünü ortaya çıkarmak istediklerini dile getiren İren, şu bilgileri paylaştı:

"Şu anda 3,5 metreye yakın bir yüksekliğini ortaya çıkardık. Aşağıya doğru 4-5 metre daha devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bu duvarı milattan önce 9 veya 8. yüzyıl olarak tarihlendirebiliriz.

Hemen üzerinde düzgün rektagonal taşlardan yapılmış, milattan önce 4'üncü yüzyıla tarihlenen anıtsal bir mimari yapı var. Bu mimari yapı da podyumlu bir mezar olabilir veya fonksiyonunu henüz tayin edemediğimiz başka anıtsal bir yapının geri kalan kısmı olabilir."

İren, tabaka kazıları ve küçük buluntular vasıtasıyla tarihlendirebildikleri surların yapılış tekniği ve işlevlerine, sonraki yıllarda yapacakları detaylı incelemeler sonrasında karar vereceklerini bildirdi.

"Amacımız hem doğa hem de tarih turizmine hizmet edebilmek"

Prof. Dr. Kaan İren, bölgenin çok güzel bir doğaya sahip olduğunu vurguladı.

Manyas Kuş Gölü ve Daskyleion'un birbirine yakın olmasının turizme katkı sağlayabileceğini ifade eden İren, şöyle konuştu:

"Burası gölün kenarında olduğu için burada tarih ve doğayı bir arada değerlendirmek, görmek ve insanlara tanıtmak, sevdirmek ve faydalanmasını sağlamak bizim temel amaçlarımızdandır. Bununla ilgili çeşitli projelerimiz var.

Projelerimizdeki amacımız hem doğa hem de tarih turizmine hizmet edebilmek. Daskyleion'da görsellik ve mimari eserler ortaya çıktıkça insanlar için de daha çekici bir merkez haline gelecektir."

Anadolu'daki çeşitli etnik gruplar tarafından ve ilk yerleşen toplulukların Misya ve Frigyalılar olduğu tahmin edilen bölge, milattan önce 7'nci yüzyılda Lidya egemenliğine girdi.

Persler'in, milattan önce 546'da eyalet başkenti haline getirdiği Daskyleion'daki hakimiyetleri yaklaşık 220 yıl sürdü. Büyük İskender'in Perslerden savaşla ele geçirdiği kent, yaklaşık 200 sene Makedonyalıların hakimiyetinde kaldı.

11'inci yüzyılda Doğu Roma (Bizans) kalesinin inşa edildiği bilinen kentte yerleşim, Türklerin bölgeyi ele geçirmesi ile sona erdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Mali'de darbeye giden süreç

2020-08-19 17:22 - Dünya

NASA: Dünya'ya doğru seyreden asteroidin çarpma olasılığı yüzde 1'in altında

2020-08-23 10:41 - Teknoloji

AFAD Başkanı Güllüoğlu: Afete dirençli şehirler oluşturmayı hedefliyoruz

2020-08-19 17:48 - Çevre-Hayat

Avrupa ekonomileri ikinci çeyrekte virüsle daraldı

2020-08-21 18:59 - Ekonomi

TCMB'nin sıkılaştırma adımlarına devam etmesi bekleniyor

2020-08-19 17:56 - Ekonomi

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Kutlubay: Toplum gevşediği için vaka sayısı artıyor

2020-08-19 16:57 - Sağlık

Karakulak ve vaşağın Batı Anadolu'da bir arada yaşadığı ortaya çıktı

2020-08-19 19:51 - Gündem

Çapari ile avlanan palamutlar tezgahları süslüyor

2020-08-20 18:37 - Çevre-Hayat

Türkiye, Tataristan'a yapılan yatırımlarda lider ülke!

2020-08-21 08:33 - Özel Haber

Çavuşoğlu Hollandalı ve İspanyol mevkidaşlarıyla görüştü

2020-08-21 16:09 - Siyaset

İlgili Haberler

Senegal Cumhurbaşkanı'nın eşi, TİKA'nın desteklediği el sanatları merkezini gezdi

20:07 - Kültür Sanat

Geleneksel halılar üreten ev kadınları dokuma tezgahında özgürleşiyor

13:18 - Kültür Sanat

Muhasebeciliği bırakıp çocukluk hayali ahşap sanatına yöneldi

12:33 - Kültür Sanat

Muğlalı kadın dokuma ustası, ailesinin kuşaklardır sürdüğü geleneği geleceğe taşıyor

15:22 - Kültür Sanat

Yörük oyunlarının 'ikinci ses'i: Tongurdaklı kaşık

13:58 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İsveç'te farklı inanç gruplarının temsilcileri iftarda buluştu

01:58 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

İsrail, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasının müzakereleri için Doha'ya heyet gönde

01:38 - Dünya

Dünya Müslüman Alimler Birliğinden 'Suriye' çağrısı

00:42 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın güneyine 20'den fazla hava saldırısı düzenledi

00:41 - Dünya

New York'ta, Tesla bayisine zorla giren göstericiler gözaltına alındı

00:38 - Dünya